Foto: Shutterstock
Konzervované vejce je specialitou tradiční čínské kuchyně. Základem jsou syrová slepičí, křepelčí nebo kachní vejce. Ta se obalují ve směsi vápna, jílu, soli, popela a rýžových plev a následně se nechávají uzrát. Minimální doba zrání je tři měsíce.
Kromě názvu stoleté vejce se můžete setkat také s pojmenováním kožené, borovicové či vejce z koňské moči. Poslední název vystihuje odér, který se z této speciality line při její konzumaci. Chuť ale prý nepříjemný nosní zážitek vynahradí. K objevu této zvláštní pochoutky mělo údajně dojít před 600 lety během vlády dynastie Ming. Jeden člověk tehdy náhodou objevil vejce v hašeném vápně, které používal na stavbu domu, ochutnal ho a rozhodl se, že když se přidá trochu soli, bude to pochoutka. Zda to tak skutečně bylo, se ovšem neví. Teorií o vzniku je více.
Ve střední Číně se stoleté vejce po oloupaní pokape octem a podává se jako příloha. Jsou ale různé způsoby podávání a úpravy – například s tofu, nakládaným zázvorem a přidává se k němu také rýžová kaše.
Zdroje: Wikipedia, MasterClass, Disgusting Food Museum
Nový komentář
Komentáře