Foto: Shutterstock
Zatímco matcha (mačča) má jasně zelenou barvu, zvláště když je vyšší třídy, hojicha (hódžiča) má barvu hnědou. Odstín hojichi se mírně liší v závislosti na době sklizně, době pražení a na tom, zda se vyrábí ze sencha (nestíněný zelený čaj), bancha (běžný japonský zelený čaj) nebo kukicha (větvičkový čaj).
Čajové lístky používané pro matchu i hojichu se nejprve spaří, aby se zastavil proces oxidace a fermentace, a poté se suší. Matcha se vyrábí mletím plochých sušených čajových lístků (tencha) na jemný zelený prášek. Hojicha se ovšem vyrábí pomalým pražením pevně svinutých čajových lístků, stonků nebo větviček. Stejně jako matcha, i hojicha lze rozemlít na superjemný prášek, který se dá využít při přípravě jídel a nápojů.
Foto: Shutterstock
V japonštině slovo hoji pochází ze slova houjiru, což znamená péct. Cha pak znamená čaj. Slovo hojicha můžeme tedy přeložit vlastně jako pečený čaj. Počátky hojichy sahají do dvacátých let minulého století, kdy chtěl obchodník s čajem využít všechny zbytky čaje. Místo toho, aby je vyhodil, opékal čajové lístky, stonky a větvičky na dřevěném uhlí. A tak hojicha vlastně vznikla a mnoho lidí ji dodnes miluje. Navíc se díky ní minimalizoval odpad v čajovém průmyslu, protože se na její výrobu využily části čajovníku, které by jinak zůstaly nevyužity.
Kdo měl někdy matchu, její aroma připomínající trochu trávu, zná. Hojicha má však jinou vůni. Je spíše uklidňující. Jde o téměř terapeutické zemité a kouřové aroma, kterým se čajovníci v Japonsku často snažili do svých podniků přilákat zákazníky. Rozdíl mezi matchou a hojichou je i v chuti. Matcha nižší třídy má vysokou hořkost a matcha vyšší třídy je zase mírně sladká s pikantní s chutí umami a rostlinnými tóny. Hojicha má však přirozeně sladkou a jemně kouřovou chuť s výraznými tóny kakaa. Jakákoli hořkost, která se typicky vyskytuje v zeleném čaji, se z hojichy odstraní, když se čajové lístky praží při vysoké teplotě.
Hojicha je populární i díky tomu, že díky pražení při vysoké teplotě neobsahuje příliš kofeinu. Má ho daleko méně než káva nebo jakýkoliv jiný čaj. Proto ji mohou pít i lidé citlivější na kofein nebo dokonce děti. Také má různé zdravotní benefity. Je známo, že pomáhá bojovat proti nachlazení a posiluje imunitní systém.
Foto: Shutterstock
Přirozeně se vyskytující katechiny v čaji pomáhají oběhovému systému, regulují krevní tlak a cholesterol. Dalším zdravotním přínosem hojichy jsou její přínosy pro trávení. Pomáhá zrychlovat metabolismus a zároveň zvyšuje spotřebu kalorií v těle. Je ideální k pití během jídla nebo po něm. Japonci si zvykli hojichu pít hlavně po večeř. Nejen, že se po ní díky nízkému obsahu kofeinu dobře spí, obsahuje ale také L-Theanin, aminokyselinu, která pomáhá snižovat stres a úzkost.
Recept na Hojicha Latte
Rozšlehejte 1 čajovou lžičku (1,5 g) hojicha prášku s 60 ml filtrované vody teplé 80 °C pomocí bambusové metly. Pokud chcete studenou variantu, přidejte led a 180 ml mléka dle svého výběru do vysoké sklenice, poté pomalu nalijte našlehanou hojichu.
Pro teplou variantu vynechte led, mléko ohřejte v páře a do našlehané hojichy přidejte 180 ml.
V případě potřeby oslaďte. Doporučujeme javorový sirup.
Zdroje: Kenko Matcha, ThreeLeafTea, Senbird Tea, JapaneseGreenTeaIn, Science Direct, Psychiatrist, Odborníci z Matcha Crew Prague, Matcha Oishii, National Institutes of Health
Nový komentář