Je bohatá na kyselinu listovou a železo, dvě látky, které pomáhají předcházet chudokrevnosti. Vyzkoušejte ji trochu netradičně s rybou a pečenou zeleninou.

Velkozrnná čočka

Velkozrnná čočka je velmi oblíbená luštěnina. Má lepší stravitelnost než hrách a fazole. Působí preventivně proti rakovině. Obsahuje významný podíl bílkovin a vlákniny. Obsahuje nízký podíl tuku. Patří k nejznámějším luštěninám a mnozí s nás si bez ní nedokáží přestavit novoroční oběd.
 

Čočka s uzenou makrelou a pečenou kořenovou zeleninou

61bb26cbdfdaaobrazek.pngFoto: Menu Gold

Ingredience:

  • 350 g čočky Menu Gold
  • 200 g mrkve
  • 200 g celeru
  • cukr krystal
  • ocet
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • 100 g cibule
  • sójová omáčka
  • sůl
  • pepř
  • 2 uzené makrely

Postup:

Čočku vložíme do vroucí vody a společně s kořenovou zeleninou uvaříme na „skus“. Poté zeleninu nakrájíme na hranolky, jemně pocukrujeme, zakápneme octem, osolíme dle chuti a dopečeme v troubě nebo na pánvi s rozpuštěným kouskem másla do zlatova. Čočku ochutíme sójovou omáčkou, utřeným česnekem, osolíme, opepříme a přidáme na lžíci olivového oleje a zarestovanou cibuli. Makrely zbavíme kůže a kostí a nakrájíme na kousky. Ochucenou čočku servírujeme společně s kousky makrely a pečenou zeleninou.

 Čočka berglinsen

Čočka berglinsen, které se také říká horská čočka, má menší zrnka o velikosti 4 až 5 milimetrů, je na skus pevná a aromatičtější než velkozrnná čočka, která je v českých kuchyních nejrozšířenější. Má velmi vysoký obsah bílkovin, díky čemuž je vynikající náhražkou masa. Vysoký podíl vlákniny má pozitivní vliv na zažívání a velmi nízký obsah tuků dělá z horské čočky ideální ingredienci pro nízkokalorické jídlo s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin.
Před vařením ji není potřeba namáčet. Stačí propláchnout studenou vodou a vařit 16 až 20 minut na mírném ohni tak, aby byla stále na skus pevná. Ke konci vaření přidejte sůl a koření.

Grilovaný losos s čočkou berglinsen v drcených rajčatech

61bb26af625e4obrazek.pngFoto: Menu Gold

Na 4 porce

Ingredience:

  • 200 g čočky berglinsen Menu Gold
  • 100 g cibule
  • 50 g celeru
  • 50 g mrkve
  • 50 g petržele
  • stroužek česneku
  • sójová omáčka                             
  • 250 g drcených rajčat
  • olej
  • sůl, pepř
  • cukr krystal
  • 600 g filet z lososa
  • tymián

Postup:

Čočku berglinsen vložíme do vroucí vody, přidáme snítku tymiánu a uvaříme ji „na skus“. Na rozehřátém oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme česnek nakrájený na plátky a zakápneme sójovou omáčkou. Necháme odpařit a vmícháme drcená rajčata. Do rajčatové směsi přidáme čočku, dochutíme solí, pepřem a cukrem a necháme odstát. Lososa nakrájíme na jednotlivé porce. Osolíme, potřeme olejem, ochutíme tymiánem a ogrilujeme. Podáváme teplé jako hlavní jídlo.

Reklama