V zemích Evropské unie lidé upřednostňují konzumaci plnohodnotného čerstvého mléka před mlékem trvanlivým. Odbornice na zdravou výživu RNDr. Ludmila Oliveriusová, CSc. nám prozradila proč.
„Málokdo si uvědomuje, že čerstvé mléko obsahuje laktoferin. Tato bílkovina je pro náš organismus výborným zdrojem železa. Zároveň má i řadu dalších, pro nás důležitých, vlastností. Pozitivně působí na imunitní systém a zvyšuje tak naši obranyschopnost. Obzvláště v zimním sychravém období oceníme, že laktoferin pozitivně působí na imunitní systém, zvyšuje tak naši obranyschopnost a preventivně chrání organismus před infekcemi. Stejně jako řada dalších důležitých látek je laktoferin citlivý na teplo a vysokými teplotami se ničí. Proto ho nejvíce obsahuje právě čerstvé pasterované mléko, jež je šetrně zpracováváno pasterizací,“ říká RNDr.
Čerstvé mléko má řadu vlastností, díky nimž působí pozitivně na náš organismus a dodává mu tak sílu zvládat každodenní zátěž. Protože je zpracováváno šetrnou metodou, tzv. pasterizací, zůstává v něm zachováno až 90 procent vitaminů a minerálních látek a zároveň si udržuje svou typickou chuť a vůni.
Čerstvé mléko je potravinou s vysokým obsahem vitaminů. Je výborným zdrojem vápníku, který hraje významnou roli při prevenci osteoporózy a pravidelná konzumace mléka přispívá také k zajištění dostatečného příjmu železa a hořčíku. Čerstvé mléko je vhodnou potravinou pro děti i seniory, protože obsahuje lehce stravitelné bílkoviny a vyvážený poměr tuků.
Díky jedinečné technologii plnění do moderních obalů Pure-Pak® si nyní můžete dopřát také mléko, které má všechny pozitivní vlastnosti čerstvého mléka, ale přesto je jeho trvanlivost prodloužena až na dva týdny. Stejně jako další čerstvé mléčné výrobky jej najdete v chladicích boxech obchodů v nepřehlédnutelných obalech se stříškou. Obaly Pure-Pak® jsou často doplněny šroubovým uzávěrem, který usnadňuje nalévání a umožňuje opětovné těsné uzavření obalu.
Nový komentář
Komentáře
stasha: to nemaj
při větším nákupu a nebo tam tu láhev přihodím, protože je prostě lepší
misam: já netahám nákupy denně, většinu kupuju i čertsvé po balíkách
Andula: Taky hlasuju pro Bio od Olmy
Jen ho nemaji všude
Andula: už jsem ji na Tvé doporučení vyzkoušela, uvažuju, že si ji začnu kupovat do kafe místo smetany (já jinak kupuju do kafe normální 10-12% smetanu a i s ní dělám kafe půl na půl s vodou...)
Dickie: taky hlasuju pro Olmu
, obzvláště dobrý je to jejich Bio Natur mléko v zelenobílém přebalu na láhvi, je ale tuším plnotučné
sarobrouk: zkus Olmu v plastový lahvi. ta mi chutná asi nejvíc. i Milly v plastu je jednak taková divná, jednak tři dny před datem spotřeby byla kyselá
Olé má i takovej plastikovej pytlík "jakodžbáneček". Ten jsem koupila jednou a už nikdy víc. Hnusný, nělo divnej ocásek a omáčka z něj se srazila (Andula: to byla ta koprovka na začátku léta, jak jsem ji vařila podruhý...).
a obaly se stříškou... no já nevím, z těch mi mlíko nijak moc nechutná, ale bývá dobrý aspoň do vaření. z těch se mi to snad ještě nesrazilo.
sarobrouk: já nevím, jak chutná Olé Olešnice či zda třeba nebylo zkažené
Já nevím, já jsem si dneska schválně kvůli tomuto článku koupila mléko v té krabičce, co je nahoře s uzávěrem a má se spotřebovat do 5 či 8 dnů. Do teď jsem kupovala jen trvanlivé - Kunín a zase u něj zůstanu. Koupila jsem si to mléko Olé - Olešnické. Nevím, jestli jsou všechny tak nechutné, ale toto teda rozhodně pít nebudu. Tak možná do kafe a možná z něj udělám krupici. Jinak ho vyliju do záchodu. Je možné, že jsem si prostě zvykla na tu chuť, ale pamatuji dřív ve škole 250 ml mléka v pytlíčku nebo ve skleničce a ty měly chuť dobrou. Tak nevím. Jsem těhule a ráda bych trošku mlíka do sebe dostala. Tak napište, jestli chutnají všechny stejně. Dík.
werka: nebo tak
, u té moji jde také v prvě řadě o pohodlnost, to s tu chutí už dodává jaksi na svou obranu (a když její děti chtěli mít stejné mléko na lupínky jako moje, totiž "tohle dobré"
)
Andula: Ona ani tak netvrdí, že by to bylo na chuť stejné, jako myslím, že to kupuje z pohodlnosti a kvůli ceně
Jeremi: já na to taky přišlo víceméně nějak náhodou, tím, že jsem vlastně mléko nepila, ani mi nepřišlo, že v něm je takový rozdíl, až pak jendou jsem ho nějak ochutnala a bylo vymalováno. Ale jak tu psala werka, i já mám kamarádky, které tvrdí, že chuť je stejná a kupují praktické tetrapaky
Andula: Já začala čerstvé mléko kupovat kdysi po jedné dovolené v Dánsku - Dánové trvanlivé mléko téměř neprodávají, takže jsme tam kupovali čerstvé a já dumala, čím to je, že dánské mléko můžu, kdežto české mi nechutná. Tak jsem pak po návratu domů koupila čerstvé i v Čechách a ejhle - bylo taky dobré.
Ťapina: to je možný
, já teď navíc ochutnala BIo Natur od Olmy
Andula: Nemám, ale mně UHT nevadí, protože ho nepiju samotný. Do pečení, vaření a do Granka bohatě stačí
Ťapina: Tak to jsem se úplně nepochopily
. Já taky doma jednu pohotovostní krabici trvanlivého mléka mám - když se rozhodnu uvařit puding, upéct buchtu nebo když se rozhodneme pro palačinky k večeři. Na druhé straně - otevřené čerstvé mléko, které si
dvakrát žbrndnul na obilné kuličky k snídani, jsem schopná dopít, kdežto to načnuté trvanlivé zrovna moc ne (ještě tak jako kakao).
Myslím, že to je smysl trvanlivého méka - aby ho člověk měl doma v pohotovosti. Ale pochybuju, že ho někdo potřebuje v pohotovosti 15 litrů, jak vidím na kupoat v SM a HM ...
Takhle - jako pohotovostní balení se trvanlivé mléko kupovalo před 89, dky to byla novinka a litr stál 3x tolik než litr čerstvého pytlíkového plnotučného. Takže si každý rozmyslel, kdy jaké kupuje už kvůli ceně. Dneska je to cenově zhruba stejné (spíš jsou ty krabice levnější - v letákových akcích), UHT je pohodlnější a holt tomu chuťovému a výživovému hledisku nedává přednost úplně každý. Protože třeba moje kolegyně v práci, jejíž synek byl schopen vypít litr mlíka za den, nejvýš za dva, kupovala mlíko v krabicích, idkyž to čerstvé by se u nich tutově po otevření nezkazilo
Ťapina: pak ovšem nemáš jinou volbu
Pro mě by samozřejmě taky bylo pohodlnější kupovat přivelkém nákupu karton UHT třeba po 15 mlékách, ale prostě není tak dobré, takže radši průběžné tahám čerstvé.
werka: UHT jde do háje jen když ho otevřeš, čerstvé vydrží 5 dní a tečka. Já koupím mlíko a třeba na něj týden nesáhnu a pak dostanu v půl desáté večer chuť na kakao, víš? Nemysli si, zkoušela jsem kupovat čerstvé, jenže já fakt v obchodě nemůžu říct, jestli do tří dnů budu mlíko potřebovat. Buďto jsem ho koupila a pak vylila, protože jsem po něm týden ani nevzdechla, nebo jsem ho nekoupila a pak mi jako na potvoru chybělo. To není o tom, že mám doma mlíko měsíc a ucucávám ho po deckách, potřebuju mít doma v pohotovosti zavřenou krabici - třeba měsíc, když na to přijde.
werka: Pravdu díš.
Trvanlivé mléko jsem v půllitrových krabicích viděla prodávat jen od Tatry, kdežto čerstvé má v půllitrových lahvích Milly (Nitra), v krabicích s uzávěrem Madeta, v papírových krabicích se stříškou řada dalších výrobců. Kunín dělá i třetinkové lahve (to si kupuje moje máma do kafe).
Proti školnímu mléku obecně bych taky moc nebrojila. Ve výživě dětí má mléko podle mého názoru co dělat a je spousta dětí, pro které to školní ochucené představuje jediné mléko, které pozřou. Vlastnímu dítěti budu ovšem i nadále raději kupovat podmáslí.
Přečetla jsem teď najednou všech 45 reakcí, tak už nevím, na koho reaguji...(na Ťapinu?) Ale odůvodňovat to, že kupuji trvanlivé mléko místo čerstvého tím, že mám doma malou spotřebu, mi přijde docela nelogické. Podle mých zkušensotí, totiž po 5 dnech odejde "do věčných lovišť" jak UHT mléko, tak mléko čerstvé. Naopak čerstvé mléko bývá u nás běžněji k dostání v v 1/2 l láhvi (krabici) než to UHT.
Pokud jde o trávení mléka, tak já snad dvacet let (mj. i v těhotenství) mléko nepila vůbec. Znovu pít jsem ho začala až tak před dvěma lety a vypitý čtvrtlitrový hrnek mi tedy, pokud jde o trávení, nečiní nejmenší potíže (fakt je, že si ho nedávám denně, většinou tak dvakrát týdně a spíš míň)
Mléko do škol není povinné, takže není nejmenší důvod, aby ho dětičky vylévaly do umyvadla - to je akorát o nerozumu - rodičů, kteří objednají mléko dítěti, které ho nepije, popř. mu nedokážou vysvětlit, že když na něj nemá chuť, tak ho má donést domů (je trvanlivé, takže ho lze vypít klíďo jindy).
Jinak školní mléko nepovažuji za nějaký extra výdobytek (trvanlivost, povětšinou slazenost), ale v porvnání s nabískou školních automatů, mi to nepřijde jako něco, proti čemu je nutné brojit. Zdraví dětské populace to nepochybně nespasí, ale taky jim to podle mne nijak neublíží (pokud nejsou alergici na KM)
*Kotě*: já ani nevím, co je makrobiotika, nicméně to, co se v tom článku píše, jsem už četla ve více článcích a knihách...
já si něco z mlíka taky čas od času dám, ale stabilní součást mého jídelníčku to rozhodně není
ale nikomu nic nevymlouvám, to je každýho věc...
Jako¨malá jsem jezdila k babičce na Šumavu a večer se chodilo do bandasky pro 1,5l mléka zrovínka nadojeného, někdy jsme čekaly.a než se babi vykecala často jsem to prostě vypila, ještě takové teplé...no bašta!!!!
Ted občas beru čerstvé mlíko přímo z farmy, ale hlavně tvaroh, to je naprosto jiná chuť než z obchodu. Fakt nevím, jak výrobce docílí takovou ohavnost! to snad až není možný.
Jinak jogurty asi každý den, sýry..prostě to mám ráda..ale jen ovčí a kraví, kozí nemusím.