Foto: Shutterstock
Zima – Voda
K zimě patří element Vody Představuje přirozenost, plynulost, začátek, cestu, tok, hloubku, emoce, nápaditost a moudrost. Voda vyjadřuje proud, plynutí, neustálý pohyb. Jedná se o jinovou energii v jinovém období, které vrcholí kolem zimního slunovratu. Ideální je přizpůsobit se této energii a uvědomit si, že jsme součástí přírody. Příroda spí, ale zároveň se připravuje na jaro – a to bychom měli udělat i my. Více spát a odpočívat, jen se tak nechat unášet, ale zároveň přemýšlet o životě a připravovat se na aktivnější období.
Ideální je energii Vody situovat do sektorů sever, východ a jihovýchod |
A pečovat o sebe – teple se oblékat, abychom neprochladli a věnovat péči i psychice. Dlouhé večery sice mohou vzbudit smutek a strach, ale my bychom měli být připravení a předejít tomu tím, že se budeme věnovat činnostem, které nám přinášejí radost a pohodu. A samozřejmě vychutnat si Vánoce – jangový bod na vrcholu jinového období. Pěkně po svém, jak je každému příjemné. Někdo v klidu a někdo si trochu zapřehání – a proč ne? Já říkám – kdy jindy si zapřehánět, když ne na Vánoce?
Z orgánů k zimě a Vodě náleží ledviny a močový měchýř
Oba tyto orgány jsou velmi citlivé na chlad, proto musí být chráněny výživnou a zahřívací stravou. Ledviny jsou kořeny života – regulují objem vody v těle, která má pro náš život zásadní význam. Zároveň vylučují odpadní látky z těla.
Chuť elementu Vody je slaná
Proto jsou vhodnými potravinami ryby, plody moře, mořské řasy a vše co pochází z moře nebo je ošetřeno solí. Slaná chuť má schopnost rozpouštět blokády a vede čchi dolů, což lze využít při zácpě nebo na počátku půstu.
Foto: Shutterstock
Ale pozor na nadměrné množství soli, které způsobuje úbytek minerálů a osteoporózu – to způsobují především tavené sýry, uzeniny a polotovary. V zimě jsou vynikající volbou luštěninové polévky, vývary, pečené nákypy, kompoty se zahřívacím kořením a pikantní pokrmy. Dále je vhodné pražené obilí, kořenová zelenina, pórek, cibule, křen a z koření hřebíček, anýz, skořice a vanilka. K dodání jangu je vhodné konzumovat více bílkovin – maso, ryby, vejce, luštěniny. V zimě je důležité energii dodávat ve formě teplého jídla – jíst posilující a zahřívací stravu, hlavně teplé tekutiny a polévky. A naopak se vyhnout potravinám, které ochlazují – kromě studeného jídla a nápojů jsou to třeba banány nebo zelený čaj.
Energii Vody můžeme také posílit tmavě modrou a černou barvou, ať už v podobě oblečení, nebo v interiéru
Foto: Shutterstock
Vhodná jsou zrcadla, odrážející plamen svíčky; skleněné vázy a křišťály. Ideální je energii Vody situovat do sektorů sever, východ a jihovýchod, ale na přechodné období se jí můžete obklopit kdekoliv.
Zkusme si tu mnohdy obávanou zimu užít. Podvolme se jejímu klidu – odpočívejme, přemýšlejme, jen tak buďme. Pečujme o sebe i o druhé – teď je na to ta správná doba, která nám poskytuje spoustu Času…
Krásnou Zimu, kouzelné Vánoce!
Možná vás budou zajímat i předešlé články:
- Podzim podle Feng Shui: Přichází energie kovu
- Léto podle Feng Shui: Vládne mu element Ohně a očekávejte příval energie
Zdroj informací: autorský článek, www.vitr-voda.cz
Nový komentář