Foto: Pernerka
Linecké cukroví má svůj původ v rakouském městě Linec a jeho historie sahá až do 17. století. Základem bylo slavné linecké těsto, které se objevilo v nejstarším známém receptu na Linecký koláč (Linzer Torte). Tento recept byl zaznamenán v roce 1653 a uchovává se v opatství Admont v Rakousku. Linecký koláč byl vyroben z máslového těsta s mandlemi, slepený zavařeninou a pokrytý mřížkou z těsta. Z něj se postupně vyvinulo menší cukroví známé jako Linzer Augen, které je větší než naše dnešní linecké cukroví.
Linecké cukroví, jak ho známe dnes, je typické svou křehkostí a jednoduchostí přípravy. Skládá se ze dvou slepených koleček těsta s vykrojeným otvorem, který odhaluje vrstvu marmelády. Tradičně se používá rybízová marmeláda, jejíž kyselost krásně kontrastuje se sladkým těstem. Toto cukroví si získalo oblibu nejen v Rakousku, ale také v Česku, kde je považováno za jeden z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví.
Dnes je linecké cukroví symbolem Vánoc a jeho příprava často přechází z generace na generaci jako rodinná tradice.
Ingredience na těsto:
- 350 g pšeničné hladké mouky Pernerka
- 120 g moučkového cukru
- 200 g másla
- vanilka z jednoho lusku (nebo velká špetka sušené)
- citronová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu nebo ½ lžičky sušené
- 3 žloutky
- 70 g mletých (nesolených) pistácií
Ingredience na krém:
- 100 g změklého másla
- 80 g pistáciového krému (neslazeného – pokud použijete slazený, upravte množství přidaného cukru)
- 50 g cukru
Postup:
Hladkou mouku prosejeme do mísy. Dále do mísy prosejeme také moučkový cukr. Přidáme vanilku, citronovou kůru, mleté pistácie, změklé máslo a žloutky. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme do druhého dne odpočinout v lednici. Z odpočatého těsta vykrajujeme libovolné tvary nebo oddělujeme malé kousky, které vtlačíme do formiček na košíčky. Vykrojené tvary pečeme na 160 stupňů přibližně 10 minut (košíčky pak zhruba na 170 stupňů asi 8 minut). Připravíme si krém – do mísy dáme máslo, pistáciový krém cukr a prošleháme. Krém poté dáme na chvíli vychladit. Cukroví promažeme a slepíme připraveným krémem, košíčky naplníme pomocí zdobícího sáčku.
TIP: Aby bylo cukroví perfektní, plňte ho krémem až těsně před Vánoci.
Nový komentář
Komentáře
Tak je upečeno.
Recept jsem neznala, ale každý rok jedno nové cukroví vyzkouším, tak letos to je tohle pistáciové linecké.
A jestli splaším ten krém, tak ho možná i dodělám