Cukrovka. Každý z nás o ní slyšel a někteří se s ní setkali ve svém okolí či osobně. Na světě je téměř 250 milionů diabetiků. Každý rok 7 milionů lidí po celém světě onemocní diabetem. Jsou to dva lidé každou sekundu. 90 % z nich to jsou diabetici 2. typu. V České republice se diabetes mellitus týká 750 tisíc osob.
Druhý typ diabetu je z velké části zapříčiněn životním stylem, nezdravou stravou a nedostatkem pohybu. Zjednodušeně řečeno: Sedavé zaměstnání a špatná strava může vést k nevyléčitelnému onemocnění – cukrovce. Nyní však lékařům i nemocným svitla nová naděje. Nese jméno korovec jedovatý.
Jak funguje inzulin v lidském těle a proč ho potřebujeme?
Diabetes neboli úplavice cukrová je nemoc, při které tělo neumí správně zpracovávat cukr (glukózu). Při jídle se potrava v žaludku rozkládá na části – jednou z nich je glukóza. Glukóza se poté dostává do krve, která ji rozvádí k jednotlivým buňkám. Aby buňky mohly použít energii z glukózy, potřebují jakýsi klíč – a tím je inzulin, který produkuje slinivka břišní (pankreas). Pankreas sice u diabetiků 2. typu inzulin produkuje, ale jejich tělo ztrácí schopnost využívat ho k přeměně glukózy v energii.
Počet diabetiků stále roste
- Podle údajů Mezinárodní federace diabetu se očekává v roce 2025 nárůst podílu dospělých Čechů trpících některým typem cukrovky na 11,6 %.
- Diabetikem by se tak stal téměř každý devátý obyvatel České republiky.
- Nyní se s cukrovkou v České republice léčí přibližně tři čtvrtě milionu pacientů.
- Od roku 1975 do současnosti se počet diabetiků v ČR ztrojnásobil. Statistiky ukazují, že za dalších 25 let vzroste počet pacientů na 1,5 milionu.
- V současnosti je na světě kolem 250 milionů diabetických pacientů. Převážná většina z nich (92 %) trpí diabetem 2. typu.
Nová naděje
Diabetes 2. typu se v časném stadiu může léčit z medicínského hlediska poměrně snadno. Pro zastavení rozvoje nemoci by stačilo, aby si ohrožený člověk uvědomil, že jeho životní styl je pro jeho vlastní zdraví velmi škodlivý. Aby se začal více pohybovat a omezil potraviny s velkým množstvím tuků, cukrů a škrobů. Jenže příznaky diabetu jsou mnohdy nenápadné a nemoc nebývá diagnostikována včas. Nový metoda léčby však přináší mnohá pozitiva i pro ty, kteří trpí „cukrovkou“ v pokročilejším stádiu.
Na základě výzkumu slin korovce jedovatého vědci vyvinuli nový lék ze skupiny tzv. napodobňovačů. Jde o hormon, který hraje klíčovou roli při udržování stálého přísunu glukózy do krevního oběhu. Nenahrazuje inzulin, ale stimuluje jeho tvorbu ve slinivce břišní a současně pozitivně ovlivňuje tvorbu dalších hormonů, podílejících se na metabolismu cukrů.
Bílkovina, kterou obsahují sliny korovce, je podobná lidskému hormonu, jenž pomáhá tělu samoregulovat hladinu cukru v krvi. Jeho obrovskou výhodou je to, že stimuluje inzulín jen pokud jej tělo potřebuje. Pacientům tedy odpadá složité vypočítávání dávky inzulinu s ohledem na očekávanou stravu či očekávanou pohybovou aktivitu.
A co je pro diabetiky důležité, snižuje se nebezpečí tzv. hypoglykémie, což je stav, kdy hladina cukru v krvi klesne pod doporučovanou hodnotu. Hypoglykémie může vést až k bezvědomí, poškození mozku nebo dokonce smrti.
Přibližně 90 % diabetiků 2. typu bojuje s nadváhou, nebo dokonce obezitou, což zapříčiňují některé současné léky. Hlavním benefitem nové léčby diabetu je skutečnost, že jeho mechanizmus účinku pomáhá tělu upravit metabolismus a zpomaluje uvolňování živin ze žaludku do krevního oběhu, podporuje pocit sytosti a snižuje chuť k jídlu. Díky tomu pacienti léčení novým typem léku kontinuálně hubnou o 1,5-2 kg měsíčně.
Snažíte se dělat něco pro prevenci toho onemocnění? Myslíte, že věda už své možnosti vyčerpala, nebo se domníváte, že největší objevy jsou teprve před námi?
Nový komentář
Komentáře
Tak o něčem takovém teda slyším poprvé. Pokud to ale funguje, tak proč ne. :-) Co se týče léčby cukrovky, tak jsem nedávno také narazila na jeden velmi zajímavý článek, který se právě tohoto tématu týká. Tady je https://www.biomag.cz/diabetes-cukrovka/ Doporučuji mrknout. :-)
Tina5 — #9 já ji měla u všech třech těhu, po porodu ihned zmizela, ale prognoza je taková, že se z 60% vrátí ve stáří, prý
Bohužel zatím není vymyšleno nic pro diabetiky 1.typu, kteří nemají žádné beta buňky, produkující inzulín, takže jim nemůže ani nic pomoci, jen inzulín dodávaný zvenčí. Mám 4 letou dceru s touto nemocí, už 2 roky bojujeme s pícháním, dietou atd....Stále se děsím, co jí cukrovka vyvede za ty roky, co s ní musí žít.
Diabetikům 2. typu samozřejmě objevený lék přeji a doufám, že i pro ty jedničkáře se něco vymyslí (co nejdříve). M.
Cukrovku v rodině máme, ale sladkého se nevzdá :(
OTEC MÁ CUKROVKU ,KDYBY BYLA ŠANCE ,ŽE NA TOM BUDE LÉPE -SEM S TÍM.
Tina5 — #9 No já to nevím jen jsem to slyšela a cukrovku nemám, takže to bylo jen pro info, ale já bych normálně to nasekala na kousíčky a prostě přimíchala do těsta....
taky jsem měla těhotenskou cukrovku, a zůstala mi i po porodu. Stejně mě pořád hlídají a mám zatím jen dietu. Ale žít se stím dá.
taky jsem měla těhotenskou cukrovku, a zůstala mi i po porodu. Stejně mě pořád hlídají a mám zatím jen dietu. Ale žít se stím dá.
Prevence existuje pouze v případě dvojkové cukrovky, před jedničkovou není šance...nedávno mi diagnostikovali jedničkovou cukrovku, dostala jsem inzulín a měřák na cukr a učím se s tím žít....poznámka paní doktorky, že už je to dokonce života, na mě zapůsobila, jako když vedle vás něco hrozně bouchne a vy pak nějakou dobu nic nevnímáte. Mám dvě děti, a proto doufám, že věda své možnosti nevyčerpala, a že snad někdy v budoucnu budu moci i já začít chodit ven jen s malinkou kabelčičkou, do které se skoro nic nevejde a nebudu sebou muset pořád "tahat" vše, včetně jídla, něčeho sladkého, pití atd.
jako u většiny nemocí, tak věřím, že i u cukrovky jsou teprve nové velké objevy před námi...
Chci se zeptat na těhotenskou cukrovku, zda ji při dalším těhotenství budu mít určitě zas a zda je to předzvěst toho, že dostanu cukrovku?
A jak sladíte stévií, lístky nebo květy? Neumím si to představit, jak ji dáváte do buchet??
Obavam se ji, snazim se dodrzovat zivotospravu.Verim ze lecba tkvi jeste v dalsich objevech...jen kdyby ta veda umoznovala rychlejsi uplatneni nemocnym lidem
shb — #5 Stévií sladí čaj i moje tchýně,nemá to chybu-doporučuji vyzkoušet
(také jsem ji vyzkoušela a není vůbec poznat rozdíl bílého cukru s touto rostlinkou).
Teď o ní mluvili v nějakém pořadu o vaření taky.Já jsem naštěstí stále jen na dietě. Snad bude zanedlouho ten lék z korovce dostupný všem.
K tý curkovce: existuje rostlinka- bylina, jmenije se stévie a její sladivost je cca 50x větší než cukr a diabetikům nevadí, má takové malinké bílé květy a dá se použít třeba jako sladidlo do buchty a tak...je to tak 2 roky co ji představovala J.Bohdalová v tom svém pořadu jak má rady.
Přesně tak: největší objevy jsou před námi a věřím, že se budou měnit i historické knihy, myslím, že i vývoj lidí dojde změn- teda jako naše informovanost o vývoji lidí. Taky myslím, že lék na rakovinu bude něco zcela banálního, a že se budou ještě knihy dost přepisovat, žijeme v informačním pravěku a je to dost vidět, a lidská blbost tomu dává korunu...