To, co se objevilo na televizních obrazovkách v posledních dnech, se mnou vážně otřáslo. Nazelenalé maso v přepravkách, maso, co údajně teče (proboha to ještě vůbec lze vzít do ruky?), přeštítkovávání prošlých uzenin anebo jejich vybalení a vystavení do pultového prodeje. A když se toho chytne plíseň nebo sliz – nu což – však existuje voda a hadr, ne? A troška oleje naleští čerstvost. Děs a hrůza.
Těsně před osudnými kontrolami v obchodech jsme v jednom hypermarketu koupili šunku. No nebyla nic moc, ale druhý den byla pokryta slizem tak, že by na ní mohly bruslit mouchy. A já blázen se divila, jak se den stará šunka mohla zkazit – dnes tuším, že den stará určitě nebyla. A já to předešlý den dokonce jedla – to se mi fakt obracel kufr.
Ani u zmrazeného zboží si nemůžete být jisti, kolikrát byl ten či onen produkt rozmražen kdesi na cestě…. Snad jen větší množství jinovatky na obalu či pod obalem může varovat.
Co kupovat v hypermarketu a co vůbec jíst? Nákup totiž připomíná dobrodružnou výpravu v džungli.
Zavrhneme-li maso a uzeniny, co zbývá? Saláty… Budiž, ale u nich je prý častá praxe, že jsou nastavovány potravinami, kterým dochází trvanlivost. Že se přímo u pultu míchá starý oschlý a nový salát, tak na to už jsem si zvykla koukat. Ale představa, že se v salátu nevinně tváří majonéza, ze které kdosi před časem obral plíseň…….
Zvykly jsme si i na plesnivé a nahnilé ovoce a zeleninu, ale tam se tomu ubráníte prostě tím, že koupíte jen to, co vypadá čerstvě a svěže. Kolik chemických postřiků a dusičnanů ta zelenina obsahuje, no to radši neřeším. To by se nedalo jíst asi nic.
Není to tak dávno, co jsem, v bláhové naději potěšit se něčím zdravým, naběhla do Bio koutku jednoho nejmenovaného hypermarketu. Úžasná špaldová mouka v průhledném obalu. I ta mě zklamala. Byla i s masem a notnou dávkou pavučin. A tak vypadaly i další dvě, které se krčily za tou první… Měla jsem o Bio kvalitě jinou představu!
Když už jsme u té zdravé stravy, jeden čas jsem byla odkázána jen na jeden druh baleného cereálního chleba. Už ho nejím, nebavilo mě to skřípání písku mezi zuby, kterým tento chleba patrně prošel, než naskočil do obalu. Bylo to v několika baleních, v několika různých šaržích… Asi součást vlákniny.
Je libo něco k pití? Pak pečlivě vybírejme něco s minimálním obsahem konzervačních látek, nejlépe snad čistou vodu. I ta ale někdy mívá horší hygienické parametry než pitná voda z kohoutku. A taky bacha, abychom si necucly louhu…..
Vlivem prožité praxe prý lidé z paštikáren nejí paštiky, lahůdkáři se netknou salátu, řezníci si maso asi taky shánějí jinde než u nich v práci…
Takže si koupím asi jen ty rohlíky a budu doufat, že nejsou plněny zapečenou myší….
Tajně věřím, že vlivem prožitých kontrolních náletů si teď budou obchody dávat větší pozor na kvalitu – aspoň chvíli….
Nový komentář
Komentáře
stěžuješ si snad na všechno co existuje? tak nic nekupuj
marcela1: ježkovy voči, ty opravdu neumíš nic jinýho, než si stěžovat na všechno ve svém životě
s tebou musí bejt život
Ťapina: tak pak nevím....
Bydlím v poměrně malém městě, máme tu soukromé řeznictví, ale dá se říct, že s velkým Ř. Přímo v krámku a okolo to nádherně voní - řeznictví má vlastní udírnu a prodává denně (s výjimkou pondělí) čerstvě vyuzené maso, po kterém se doslova zapráší. Maso je čerstvé, libové a je bio - u hovězího i vepřového je cedulka, odkud pochází, ze které farmy, ve kterých jatkách, kdy a pod jakým číslem (což nechápu) bylo poraženo. Uzeniny, tj. salámy, šunky a klobásy se prodávají přímo z udírny ještě teplé a naprosto čerstvé. Jen ceny jsou trochu vyšší - např. vepřová kýta stojí 109 Kč/kilo oproti 96 Kč/kilo v Delvitě.
Nyotaimori: jojo, psal to můj
Sasa: No nevím, ale tady znám sice drobných zemědělců dost, leč maso by mi prodali tak možná ze známosti, jinak všichni dodávají normálně na jatka. Ono taky jak jinak, když hovězí se musí zabíjet pouze na jatkách, proč by to vláčeli zase zpátky a zkoušeli sami prodat? Myslela jsem, že to tak funguje běžně. Na podzim si nechají zabít býčka pro sebe a své známé, to jo.
Blueberry: spoleham na (povestne) dobrou kvalitu rakouskych vyrobku. Zda to tak budu delat i v GB, to je otazka, protoze tam se mozna stravovani proziva mene nez tady (alespon soude podle projektu Jamieho Olivera a mych zkusenosti). To asi prijde na radu ta bio-zelenina. Na druhou stranu - nic se nema prehanet. Moje kamaradka napri. sice proziva bio-stravu, ale jeji 1,5 lete dite uz je ve skolce. Takze tak nejak ta zlata cesta ve vsem. Ale jasne, kdo zvlada vsechno, tak to
kacaba: "s bio kvalitou to neprehanim, at si telo zvyka".
No ono si telo na ty chemikalie nezvykne nikdy a dneska kazdy druhy clovek dostane ve svem zivote rakovinu.
Myslim, ze kdo chce dobre jist, tak muze, zase tak moc namahy to neda. Mam dve male deti a varim pro celou rodinu tzv. zdrave: dnes treba kubu. Kontroluju, co jde do nakupniho kosiku, kupuji tuzemskou zeleninu a ovoce, ale s bio kvalitou to neprehanim, at si telo zvyka. Tak nejak mi ale pripadne, ze na zdrave stravovani hledi hodne maminek, krome toho je to dost "in" (alespon tady v RAkousku). Jenom nevim, jak je to s cerstvym ovocen a zeleninou v Britanii, kam se ted postehujeme. Nema nekdo zkusenosti?
marcela1: hmmm, tak nevím, Ostrava je větší než olomouc, a do centra to taky nemám co by kamenem dohodil, takže to by mě teda nenapadlo. I když já jsem typ, co raději dává větší časovou rezervu všude..
marcela1: asi to furt nechápu..když chceš soukromníka podpořit, tak si ho najdeš (není jich zas tak málo) a kupuješ tam...to fakt není problém ani v praze, ale už to nežešme, protože tu budem pindat jen my dvě a ostatní budou nadávat
marcela1: Olomouc asi vesnice není, nebo ano? A nemám 10 mrazáků, ale jeden...
Jde mi jen o to, že nevíš co chceš...napřed podporovat zemědělce, ale jet si k nim pro maso je daleko! Ono tím, že to maso koupíš v hypermarketu soukromníka nepodržíš....ti tam nedodávají.
marcela1: holka, je vidět, že o tom nic nevíš, on zemědělec nezabíjí dvakrát týdně, ale býčky jednou za rok na podzim
lilithheta: taky myslím, nedávno se vyšilovalo z čínských "restaurací" a je klid
a nedomnívám se, že by si dávali víc pozor na hygienu
gerda: tak trochu chápu, ale ty kuřince mě vždycky odradily
nebylo nad domácí vajíčka z deputátního ječmene
gerda: a já jsem jim s oblibou kradla čerstvě snešená vajíčka,ani se nestihly s nimi potěšit.Když vajíčko,tak jedině z domácího chovu.
marcela1: Ale to je blbost. Já jen, že teď všichni vyšilujete a v mém okolí taky, ale za měsíc se na to zase zapomene a vesele budete kupovat tyhle potraviny dál a ani si nikdo nevzdechne po nějakém zkaženém mase.
budete se mi smát, ale mně se dodneška zdá o slepicích. Vždycky mě bavilo pěstovat je od 3 denních kuřátek v odchovně, bylo to lepší než televize. Neměla jsem kříženky, ale čistokrevné fešandy. Dvoreček jsem měla vždycky uklizený a vyhazování kurníku pro mě byl relax, protože jsem si libovala, jak mi přibude kompostu a bavilo mě pozorovat nadšené slepice, které okamžitě prohrabávaly čistou podestýlku. A to, že vybírám vajíčka z hnízda, tak to patří k mým oblíbeným snům. Kdo to nezažil, neuvěří. Slípka není zdaleka tak blbá, jak se o ní traduje.
Je to prostě drzost a hnus!!! Takhle oblbovat lidi
marcela1: no to bys musela zajet, že? Ale superhyper je blíž a je aspon na co nadávat!