Zdroj fotografie: Shutterstock

Není těžké určit, co je dobré dát si mezi snídaní či obědem nebo obědem a večeří, ale přemluvit se k tomu, abychom na jídlo navíc myslely. Výmluvou nemůže být ani nedostatek času, protože některé svačiny můžeme jen vzít a jít. Jenže až budete v práci padat únavou, i když máte dostatek spánku, vzpomeňte si na možnou příčinu.

Zrádný cukr

Výživový poradci se shodnou na tom, že není na škodu dát si trochu takzvaných rychlých cukrů. Mezi ně patří glukóza (hroznový cukr), fruktóza (ovocný cukr), sacharóza (řepný a třtinový cukr), maltóza (sladový cukr) a laktóza (mléčný cukr). Ale pozor! Pokud budete konzumovat jen cukry, bude efekt nulový. Je prokázáno, že konzumace cukrů potlačuje činnost mozkového receptoru zvaného orexin, jenž je zodpovědný za pocit únavy nebo naopak bdělosti.

Cukr tedy podpoří dobrou náladu, protože nám chutná, ale s energií nám nepomůže. „Odborníci zjistili, že k rychlým cukrům stačí přidat trochu bílkovin, které naopak tvorbu orexinu podporují a ty únavě zabrání. Neznamená to, že budeme mlsat zdravě, ale budeme mít alespoň energii,“ výživová poradkyně Jitka Pokorná.


Příklady energetických svačin

  • Bílý jogurt a ovoce
  • Tvaroh a müsli s medem
  • Zeleninový salát s ořechy a granátovým jablkem
  • Ovesná kaše s oříšky, medem a jablky
  • Ovocné smoothie s avokádem
  • Slunečnicový chléb s žervé a malá mistička s ovocem

Pokud nemáme žádné alergie, není nemusíme se bát jíst také občas bílé pečivo. Pro udržení pozornosti, dobití baterek a štíhlé linie, bude lepší sáhnout po celozrnném chlebu. Ovoce by mělo být tolik, aby se nám vešlo do dlaně. Taková dávka našemu tělu bohatě stačí.

Čtěte také:

Reklama