shutterstock-1983143258.jpg

Foto: Shutterstock

Jako základ lahodných svačinek, po kterých můžete sáhnout, když vás během dne přepadne pocit hladu, skvěle poslouží mléčné výrobky. Ať už jde o mléko, sýry, či jogurty, produkty z mléka zkrátka v životě člověka hrají důležitou roli – jsou totiž významným zdrojem vápníku, bílkovin a řady vitamínů. Jednoduchých receptů, které z nich můžeme připravit, existuje celá řada, a proto rozhodně stojí za to se do jejich přípravy pustit!

Při výběru surovin se vyplatí dbát na kvalitu, kterou vám zaručí produkty pocházející z ekologického zemědělství, kde je chov zvířat navíc podřízen vysokým nárokům na tzv. animal welfare. Chovaná zvířata žijí v co nejpřirozenějších podmínkách, v pohodě a v souladu s přírodou, kdy je samozřejmostí přístup na pastvu a volná prostranství mimo stáje. Jednoduše řečeno, když nakupujete mléčné výrobky v bio kvalitě, děláte tím něco nejen pro sebe, přírodu a naši budoucnost, ale také pro hospodářská zvířata.

Pro bio kvalitu se vydejte třeba na nejbližší ekofarmu. Pakliže se rozhodnete pro klasický supermarket nebo e-shop, zaměřte se na balení výrobku a hledejte označení logy biozebry či biolistu.

Bylinkový dip se zeleninou

  • 150 g bio krémového sýra
  • 50 g bio bílého jogurtu
  • hrst bio bylinek (pažitka, bazalka, petrželka)
  • lžička bio dijonské hořčice
  • 1 stroužek bio česneku
  • citronová šťáva a kůra z bio citronu
  • drcené bio chilli
  • sůl, bio pepř

V misce důkladně promíchejte krémový sýr, bílý jogurt, hořčici a vymačkanou citronovou šťávu. Česnek oloupejte a prolisujte, citronovou kůru nastrouhejte a spolu s nasekanými bylinkami a špetkou chilli přidejte do směsi. Dochuťte solí a vše opět dobře promíchejte. Hotový dip dejte vychladit do ledničky a podávejte s nakrájenou zeleninou.

eterttz.jpg

Foto: Se souhlasem myjsmebio

Pomazánka z kozího sýra s pažitkou

Pokud zrovna nepatříte mezi příznivce klasického kravského mléka, nezoufejte. V dnešní době můžete vybírat i z alternativ a sáhnout třeba po mléce ovčím nebo kozím. Na jaře je navíc ke koupi těchto dobrot ten nejlepší čas. Navštivte proto nejbližší ekofarmu a připravte si výtečnou pomazánku z kozího sýra s pažitkou.  

  • 150 g bio čerstvého kozího sýra
  • 150 g bio krémového sýra typu lučina
  • lžíce bio smetany na vaření
  • bio pažitka
  • 2 lžičky bio medu
  • 2 lžičky bio vinného octa
  • bio olivový olej
  • sůl, bio pepř

Kozí sýr, lučinu a smetanu smíchejte a osolte podle chuti. Vmíchejte polovinu nasekané pažitky, směs přendejte do mísy a uhlaďte stěrkou. V misce prošlehejte med, vinný ocet a olej. Pomazánku posypte zbylou pažitkou, pepřem a zakápněte zálivkou. Nechte vychladit v ledničce a podávejte s čerstvým pečivem.

ttccc.jpg

Foto: Se souhlasem myjsmebio

Bílý jogurt s ovocem a granolou

  • 1 ks bio bílého jogurtu
  • 1 lžíce bio medu
  • špetka bio skořice
  • hrst čerstvého nebo sušeného bio ovoce
  • 3 lžíce granoly

Bílý jogurt smíchejte se skořicí a medem. Dno sklenice naplňte jogurtem, posypte vrstvou granoly a přidejte ovoce. Postup ještě jednou opakujte a podávejte vychlazené.

rehhh.jpg

Foto: Se souhlasem myjsmebio

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Zdroje: Tiskové materiály myjsmebio.cz, lovime.bio a kamprobio.cz.