Parádní lokace na pražské náplavce, konkrétně na Dvořákově nábřeží s úžasným výhledem na pražský, nádherné slunné počasí a fantastický herecký i kulinární výkon posádky tohoto letu se stal tím nejlepším základem pro dokonalý zážitek.
Hned na uvítání jsme dostali lázeňskou oplatku, abychom se správně naladili, a k ní skleničku Prosecca, abychom se trošku uvolnili. První úkol splněn. Následně jsme se usadili do pohodlných sedadel, ke kterým nás obsluha precizně připoutala. Člověk si připadal trošku jako na Matějské. Ale tohle bylo mnohem lepší!
Jeřáb vyvezl celou posádku do asi 45metrové výšky nad řeku, kde se nám otevřel výhled na Prahu jako na dlani. Už během vzestupu se nám dostalo skleničky vína a předkrmu, takže pokud měl někdo obavy z výšky, byly úplně zbytečné, na ty totiž nebyl čas. Naši pozornost si navíc okamžitě získali páni kuchaři svým zábavným úvodním slovem.
A jaké menu se tedy podávalo?
1. chod: Uzený losos s podmáslím, okurka, bílá ředkev, chips z pohanky
2. chod: Lanýžová sedlina s minerální vodou Mattoni, koprový olej, kopr, grenaille
3. chod: Hovězí Teres Major, divoká brokolice, konfitovaná brambora, pyré z černého kořene, demi glace
4. chod: Čokoláda, meruňkový kaviár, kokosová zmrzlina
Pro vegetariány bylo připravené upravené menu, a to konkrétně jako předkrm uzené tofu a jako hlavní chod pečený tempeh. Ostatní komponenty zůstaly stejné. Ochutnali jsme obě verze a upřímně nedokážeme říct, která byla lepší. Maso bylo propečené tak akorát, bylo měkké a šťavnaté, tempeh byl zase výborně dochucený zeleninovým demi glace. Pyré z černého kořene chutnalo skvostně.
Dezert nás nadchl asi nejvíc. A to nejen díky zajímavým chuťový kombinacím, kde jsme ocenili luxusní sladkou čokoládu s nakyslým meruňkovým kaviárem, ale velmi atraktivní byl i způsob přípravy. Ve výšce asi 20 metrů nad zemí udělal šéfkuchař během pár vteřin lahodnou kokosovou zmrzlinu za použití tekutého dusíku přímo před našima očima.
Všechny chody včetně dezertu byly doplněny vždy o skleničku vína, které sám Ondřej se svým týmem pečlivě vybíral a pároval, aby chutě co nejlépe ladily. Nakonec jsme ještě dostali panáčka rumu a mohli jsme se vrátit zpátky na zem. Ale řekneme vám, přistání do reality bylo těžké. Takhle opečovávat bychom se klidně nechali i delší čas než 60 minut.
Největším zážitkem je prý večeře při západu slunce, která vyjde na 5 850 korun. Za oběd v oblacích pak zaplatíte 2 690 korun. Tento zážitek si můžete dopřát 14. až 17. září. Více najdete na stránkách dinnerinthesky.cz, kde lze zakoupit i dárkové poukazy či si zarezervovat konkrétní termíny.
Po přistání jsme ještě sympatického Ondřeje vyzpovídali.
Ondro, ty máš prý strach z výšek, a přesto jsi se pustil do tohoto projektu. Jak ses na to připravoval?
Příprava probíhala tak, že jsem loni dostal od manželky seskok padákem, a tak jsem skákal padákem. Dneska to bylo naprosto v pohodě. Díky tomu, že tam připravuješ ty jídla, tak vůbec nemáš čas koukat okolo.
A jak se ti pracovalo ve skoro padesátimetrové výšce?
Tak nejdůležitější je příprava. To znamená, že jsme se připravovali už včera a dneska ráno. Tohle byl letos první zdvih, takže jsem úplně nevěděl, co mám čekat, takže jsem se i trochu rozkoukával, ale nebyl žádný problém. Ta kuchyně je tam skvěle připravená, a pokud máš všechno, co potřebuješ, sebou nahoře, tak tě nic nepřekvapí.
Takže žádný stres?
Vůbec. Navíc dneska byl nádherný výhled, vyšlo krásný počasí a jídla taky proběhly v pořádku, takže pohoda.
Co je inspirací pro tvé menu v oblacích?
Jídlo je inspirováno naším Pupp menu, což je degustační menu, který vychází z Karlovarského kraje, takže obsahuje třeba Mattonku. Bylo poměrně jednoduché ho složit, protože my už ho vlastně máme. To byla naše myšlenka – že přiblížíme Pupp Praze.
Kam si myslíš, že směřuje gastronomie v tuhle chvíli na třeba i na následující rok?
Já myslím, že ta budoucnost gastronomie je v udržitelnosti a v kvalitních surovinách. Je vidět, že hosté se vyvíjejí, přichází nová generace. Je hodně vegetariánů, objevují se různé alergie… a člověk nad tím i v tý kuchyni musí přemýšlet. Takže my máme pro naše vzlety připravené dvě menu, kdy nabízíme jak masovou variantu, tak i vegetariánskou, kde máme třeba fermentované sójové boby, tempeh, který doplníme zeleninovým demi glace, což je vlastně alternativa za tu masovou variantu. Myslím, že to je správná cesta, jak lidem, kteří se chtějí vyvarovat masu, ať už z jakéhokoliv důvodu, nabídnout plnohodnotnou složku, co se týká bílkovin a podobně.
Romantická a současně gastronomická atrakce Dinner in the Sky se pořádá ve 40 zemích světa a zúčastnily se jí už desítky tisíc hostů. Na webových stránkách dinnerinthesky.cz můžete zakoupit dárkové poukazy či si zarezervovat konkrétní termíny. Generálním partnerem je stejně jako minulý rok společnost JIP Potraviny - dodavatel pro gastronomii a širokou veřejnost.
Více na www.dinnerinthesky.cz
Nový komentář
Komentáře
včera jsem na vás koukala z tramvaje.....