Obecně platí, že čím je olivový olej čerstvější, tedy čím kratší doba uplynula od stáčení, tím je lepší a chutnější. V čerstvém extra panenském olivovém oleji je zachováno největší množství zdraví prospěšných látek – vitaminu E a polyfenolů – které se postupně působením světla a okolních vlivů z oleje vytrácejí.
U olejů běžně dostupných v supermarketech jsou světlé láhve zase zárukou, že uvidíte skutečnou barvu oleje. Ta by měla mít v případě extra panenského olivového oleje přirozené zbarvení do tmavšího zeleného odstínu. Má-li olivový olej spíše nažloutlé či zlatavé zbarvení, pak se jedná s největší pravděpodobností o jiný, méně kvalitní olivový olej (Pure nebo Sansa), nebo extra panenský olej, jehož doba trvanlivosti buď vypršela, nebo byl po dobu skladování vystaven nepříznivým vlivům a jeho kvalita je narušena. Proto doporučujeme barvu vždy zkontrolovat a hlídat datum spotřeby.
Co oleji nesvědčí?
Olivový olej je třeba skladovat na tmavém místě při pokojové teplotě. Ideálním místem je uzavřená skříň, komora nebo spíž bez oken. Rozhodně se nedoporučuje skladovat olej v ledničce, nízká teplota pro něj není přirozená a nesvědčí mu. Při teplotě pod 7 °C se olej zakalí a zhoustne. Zakalení sice nemá vliv na kvalitu oleje (po umístění do teplejšího prostředí se vrátí do původního stavu), ale nepůsobí příliš esteticky.
Špatně zabalený olej s víčkem, které netěsní, podléhá rychle zkáze a ztrácí charakteristickou chuť a aroma. Stejně jako u ostatních potravin se nevyplácí nakupovat olej neznámého původu a především bez vyznačeného data spotřeby.
Trvanlivost
Při nákupu si přečtěte dobře informace na obalu. U olivového oleje platí obzvlášť, že kvalitní olej je dražší.
Máte pocit, že by se na olivovém oleji nemělo smažit? Olivové oleje jsou naopak na smažení velice vhodné – obecně pro ně platí to, že se při smažení nepřipalují tak rychle jako běžné tuky. Dokážou totiž lépe odolávat vysokým teplotám
Redakční tip: Italové nedají na kvalitní extra panenský olej dopustit a běžně jím dochucují různé typy jídel přímo na talíři. Od salátů a těstovin až po grilované steaky. Říkají totiž, že dobrý olivový olej každý pokrm „dotáhne“. Ochucené extra panenské olivové oleje Monini obsahují typické středomořské ingredience, které dodají vašemu letošnímu grilování nový rozměr. Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte naše tipy!
Jemný citrónový
Pikantní s česnekem a chilli
Tuto variantu ocení zejména pánové! Skvěle podpoří chuť hovězího a vepřového masa – jednoduše jej použijte jako základ grilovací marinády nebo mu dejte prostor rovnou na talíři. Pokud na ohni rádi opékáte brambory, spojení s tímto olejem se přímo nabízí.
Svěží příchuť bazalky
Klasická chuť bazalky patří do klasických předkrmů, které by na letní party neměly chybět: bruschetta (topinka) s rajčaty a česnekem nebo caprese (rajčata prokládaná mozzarellou). Tento olej použijte ve spojení s grilovanými sýry jako je tofu nebo feta a rozhodně na potření typické středozemní grilované zeleniny.
Více o olivovém oleji Monini na www.monini.cz
Nový komentář
Komentáře
bez oliv oleje si vareni nedokazu predstavit, ma oblibena znacka je bertolli, ale kdyz vidim ty ochucene... cesnek a chilli vypada lakave, urcite vyzkousim
já taky miluju olivové oleje-zkusila už jsem i ty ochucené a jsou super (můj oblíbený je ten s bazalkou). Ale taky už se mi dostaly do ruky nekvalitní oleje-ty pak jídlo spíše zkazí
také hodně používám olivový olej na marinády
olivový olej je perfektní,ale musí být kvalitní

olivový olej, krétský, miluju a nejraději bych si ho dávala i do krupicové kaše
Olivový olej používám jako základ marinády. Do něj pak nasypu čerstvý tymián, bazalku, trošku česneku, červenou papriku, špetku tzatziky, sklenku černého piva...