Čtenářka řinka polemizuje nad obsahem slov BIO potraviny a kritizuje lidi, co kupují předražené LEVNÉ potraviny. Děkuji Vám řinko za příspěvek. V mnoha bodech s Vámi souhlasím.
Nevěřím na BIO potraviny, ani na vlastní zahrádce nemohu říct, že jsou BIO. Rozhodně jsou bez chemie, to ano. Jsou tudíž zdravější.
Jedině, že bychom se vrátili do doby našich předků, kdy nebyl spad, špatné ovzduší, hnojilo se přirozeně, voda byla čistá a dalo se napít v každém potůčku. Kdy mléko bylo mléko, maso mělo skutečně chuť masa, ovoce se mohlo jíst ze stromu u cesty.
Já osobně nekupuji džemy, mléko, zeleninu ani ovoce v obchodě. Mám to štěstí, že žiju na vesnici, kde si mohu dojít k sousedům a mám naprosto čerstvé z ranní sklizně. Od těch jak říkáte malovýrobců. Maso bohužel musím, ale jen z českých chovů. Marmeládu si udělám sama,protože je to marmeláda a je to skutečně jen jeden druh s cukrem,med mám od včelaře, mléko ze sousední vesnice od krávy, která se pase na louce. Ale stále to není BIO a ani nemůže být. Je to jen označení kvalitnější potraviny.
Potraviny ve slevě nekupuji,proč taky,raději méně a kvalitní,nemusím se přeci přežírat. Na druhou stranu chápu,že na to spousta lidí nemá ale když vidím ty naplněné koše humusem laciných salámů,prošlé jogurty,no kde to jsme?To si raději upeču bůček a na chleba je výborný.
Proč lidé kupují mražené mořské laciné ryby plné vody a tudíž předražené,když náš čerstvý kapr je lepší a je dostupný všude.
Holt naším národním sportem se stalo,že o víkendu platí heslo,,hrrrrrrrrrr a útokem supermarkety.“
řinka
Dáváte v jídle přednost kvalitě, nebo kvantitě?
- Kupujete potraviny ve slevách?
- Nebo výhradně od malovýrobců?
- Dáváte přednost značce BIO?
- Nakupujete na trzích?
- Změnili se vaše návyky a chutě časem, jako mně?
- Fandíte spíše Pohlreichovi, nebo Babicovi?
Na všechny vaše příspěvky se těším na redakčním e-mailu.
Jednu z vás dnes na konci editace v 16. hodin odměním. Ke svému příspěvku napište, o jaký druh potraviny, o které sníte, ale ještě jste ji neměla možnost ochutnat, máte zájem, a já jedné z vás přání splním! K mání je dnes v podstatě cokoliv, od šnečích jater (nestojí to za to) po krokodýlí maso (chutná jako kuřeryba) …
Nový komentář
Komentáře
kobližka — #23
to bych si nedovolila, podezírat. Jen mi přišlo, že ty supermarkety jsou zatracovány až příliš, a všechny tady píšou, jak tam nechodí a že moc fuj. No ale proč je tam teda pořád tak narváno?
řinka — #24 Nejsem
jsem městské panelákové dítě. Ve sklepě v paneláku nejde uchovat nic, je tam moc teplo a světlo, a konkrétně naším sklepem navíc vedly stoupačky ústředního topení. Zamrazit a zavařit se dá, ale tím se zlikviduje ten efekt čerstvého jídla. Marmelády jsem dělala proto, že se na chalupě urodilo příliš mnoho jahod a malin, než se stihlo sníst za syrova. Rozdávala jsem je, protože spotřeba naší rodiny byla tři skleničky za rok. Občas holt něco zbylo a vyhodilo se. Pak už jsem dělala jen ovocnou šťávu, ta měla větší úspěch. Pak jsem prodala chalupu.
No a studánky... u nás v severních Čechách je jich docela dost, což vím proto, že jsem je svého času chodívala s bandou podobně praštěných lidí čistit a udržovat, právě aby byly "pitné" pro poutníky. Dneska už to nedělám, jsem líná....
joo hlad je hlad a o víkendu největší. A bio taky nekupuji. Kdo má předražené mrkve co chutnají stejně jako obyč?
free — #26 Asi by ses divila, co sezobnou doma.
Myslím, že do rodičů dostávám biovejce... ikdyž ty uličnice někdy zaběhnou k sousedům a kdoví, co sezobnou.
A on na ně ještě někdo věří?
Rikina — #22 Ty prostě nejsi domácí typ
no
1.mléko je cezené,bez chlupů,bez pachu,je z něho výborný tvaroh.
2.Proč jsi ty marmelády dělala když je nikdo nejedl?
3.Tady se s tím lidé živý a zelenina se dá lehce zamrazit,nebo zavařit a také existuje něco jako sklep.
4.Do supermarketu také chodím,ne, že ne,neznám totiž nějakého mlynáře,nebo sládka,nebo kdo by měl domácí olej.
5.Těch studánek je ale opravdu minimum.
Rikina — #22 Aby nedošlo k omylu - já taky nakupuju v superkamketu třeba mouku,cukr,olej a tak.To jen abych nebyla podezírána,že jsem nějaký cimprlich
Noo, dle mé osobní zkušenosti se mléko "přímo od krávy", tedy nijak neupravené, čerstvě nadojené do nádoby, dá pozřít jen s krajním sebezapřením. Zatouchá a je teplé a mastné. O chlupech ani nemluvím.
A nevydrží ani do druhého dne, začne se kazit prakticky okamžitě. Takže tohle si odpustím.
Marmelády jsem kdysi dělala taky, a dobře si pamatuju tu kalvárii. Sehnat sklenice, víčka, umýt je, nakrájet, odpeckovat nebo oloupat metráky ovoce, pak se s tím míchat, hlídat, hodiny ztraceného času, zaneřáděná kuchyň, zabere to fůru místa ve špajzu a ve výsledku to pak člověk za tři roky vyhodí, poněvadž to nikdo nejedl.
No a sklizeň od sousedů fungovala ve vsi, kde jsme měli chalupu zhruba tak od května do října. Pokud se jim urodilo dost, aby měli přebytky a nestihli to spotřebovat sami.
Čili něco se nakupovat musí stejně. V supermarketech nakupuju, protože je mám nejblíž po ruce a mají nejdelší otevírací dobu, i večer nebo o víkendech, a "ve slevě" nakoupím též, když je sleva na něco, co kupuju pořád. A přesto vím i o studánkách, kde se dá pořád voda pít, a o stromech u cesty, kde si nebojím utrhnout ovoce...
Dávám přednost našim výrobkům a na Bio taky nevěřím.
Ani já nevěřím potravinám ,které prodávají v obchodech.Nejlepší je z nějaké farmy nebo od známých.Občas kupujeme na kozí farmě sýr a od známých dostaneme nějaké ovoce a zeleninu.Také jezíme k jedné paní na vesnici pro vajíčka a také nakládačky.Jenže člověk už má ty chutě úplně jiné.Manžel dostal od kamaráda domácí kuře a kachnu,jenže nám to již vůbec nechutnalo,jak jsme zvyklí na ty vyhnaný z obchodu.
Klidně koupím něco, co je v akci, pokud to je to, co kupuji normálně. Třeba teď v úterý to bylo vodňanské kuře. Když mám chuť na jogurt a je v akci, klidně ho taky koupím. Jím jen bílé jogurty z našich mlékáren. Že pozítří projde? To mi nevadí, chci ho sníst teď a navíc - je to datum minimální trvanlivosti. I kdybych ho snědla až popozítří, neuškodí mi. A když nemám limetku, okyselím salát citrónem, i kdyby se k nám na oběd pozval sám velký, jediný dokonalý a světaznalý hulvát z Primy
.
já nevěřím na BIO v obchodě, ale jelikož jsem z města, kde je kolem nás několik farem, jim více věřím a občas něco od nich koupím (mléko, sýry, máslo kuřata a pod.)
a zatím jsme s tím teda nesmírně spokojeni.. je znát ten rozdíl proti potravinám, koupeným z obchodu
Chica — #4 No a taky ona ani ta zelenina a ovoce od souseda není celý rok,že jo?
No výborně,něco podobného jsem taky psala.Fakt,žasnu,když vidím paní jak má naložená dvě plata humusáckých jogurtů.Proboha,co s tím?
Na žádné BIO taky nevěřím,je to většinou podvod a chyták leda tak na ty konopné ženy.Když si vezmu vajíčka od známé na vesnici a ty mají výběh i na louku,je to přece totéž jako to proklamované,ale už asi zprofanované BI.O
Vše je věc názoru a zrovna k těm rybám - sladkovodní mi nechutnají, kapra snesu jen o vánocích, zato mořské miluju. A že u nás není moře, musím holt pro ty mražené. Je ale fakt, že je u nákupu si dávám pozor a nekoupím je kdekoli.
řinka — #7 vždyt jo,pstruha čerstvého našeho seženu,ale zase jíst ho pořád nejde,štíku,sumce neseženeš,neříkám že ostatní sladkovodní nejsou dobré,ale zas je to samá kost,jo ještě míváme čerstvého lososa,ale jinak je to bída
Na Bio potravinách se jen vydělává,nevěřím na Bio.Myslím si že ovzduší je u nás tak špatné,že se to nedá ani bio vypěstovat v domácích podmínkách.Ryby z marketu nejím jsou hnusné,to si raději zajedu koupit na chovný rybník.
Už také nevěřím. Jednou jsem si koupila na bio trhu nějaký bio kozí jogurt a lezli z toho brouci no fuj.
secret — #10 To je věc názoru