Vývar obsahuje velké množství esenciálních a neesenciálních aminokyselin ve formě, kterou tělo snadno absorbuje, protože je tekutý. Vývar z kostí obsahuje kolagen pro pojivové tkáně a pro sílu kůže zevnitř a jemnost na povrchu. Ve vývaru je také želatina, zlepšující spánek, zmírňující cukrovku a působící proti stárnutí. Vývar napomáhá tvorbě elastinu, který udržuje svěží pleť. Pomáhá také chránit pohyblivost kloubů a celkovou vitalitu těla.
 
Vývar je ideální před sportem i po něm, urychluje totiž regeneraci celého těla. Zvyšuje hydrataci a pro rehydrataci je účinnější než voda díky vysokému množství elektrolytů a uhlohydrátů. Aminokyseliny v kostním vývaru stimulují syntézu svalových proteinů, která je nezbytná pro růst a údržbu kosterního svalstva. Vývar je přírodní koktejl se supersilou.
 
Své o tom ví i bratři Jaroslav a Jan Váchovi, kteří začali s vývarem podnikat.
 
„Na světě je hned několik studií, které potvrzují, jak je vývar prospěšný pro naše zdraví. Nejsme sice doktoři, ale víme, co všechno vývar obsahuje, jakou má sílu a co dokáže. A sami to na sobě a našich ženách a dětech dlouhodobě a pravidelně ověřujeme.
 
Jsme poctiví a pečliví. Na začátku jsme řešili naše rodinné recepty od mámy a babičky. Potom jsme pronikali do tajů vaření vývaru hlouběji. Jak ho uvařit, aby byl dobrý a zároveň měl v sobě všechnu tu sílu, co mít má.
 
Pomohl nám s tím pan Dr. Ing. Čeřovský z VŠCHT, ktery´ v té době vedl katedru konzervárenství. Osvítil nám vývarové umění z pohledu chemika. Například jsme se dozvěděli, že táhnout vývar dvanáct hodin je nesmysl. Takže všechny naše vývary táhneme takovou dobu, jaká je potřeba z hlediska chuti i zachování všech potřebných látek.
 
Vývar je ideální před sportem i po něm, urychluje totiž regeneraci celého těla. Zvyšuje hydrataci a pro rehydrataci je účinnější než voda díky vysokému množství elektrolytů a uhlohydrátů. Aminokyseliny v kostním vývaru stimulují syntézu svalových proteinů, která je nezbytná pro růst a údržbu kosterního svalstva.“
 
A jak na tuto dostupnou super potravinu reagují odborníci?

„Obvykle – a bohužel i v nemocnicích – se ženám po zákroku podávají jenom výživově nepřínosné suchary a piškoty. Místo toho se připojuji k našim babičkám, které tradičně doporučovaly kvalitní slepičí vývar. Zajímavé je, že vývar pro nabrání sil po porodu ženám doporučuje i tradiční čínská medicína.“
PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu
 
„Pravý domácí masokostní vývar je hotová medicína a věděly to už naše prababičky. Proto kdokoliv nemocný nebo jinak vysílený musel nutně dostat horkou domácí polévku, jejímž základem byl vývar. Sama si dobře pamatuji, když jsem byla vysílená po porodu, při kterém jsem ztratila hodně krve, jak mi přišel starý pan primář říct, že potřebuji pořádný, silný slepičí vývar, ten že mě postaví na nohy.“
Štěpánka Čápová, výživová poradkyně
 
„Vývary poskytnou vašemu tělu potřebné látky pro buněčnou obměnu a mají také uklidňující efekt na záněty uvnitř střeva. Vývary podporují trávení a jsou v mnoha kulturách od nepaměti považovány za lék.“
Jana Dell-Plotnárková, Certifikovaná GAPS terapeutka, NAET a TČM terapeutka, Specialistka na celostní výživu a zdravý životní styl
 
„Vývary jsou léčebným prostředkem v ájurvédě již tisíce let. Množství zdravotních výhod je velmi rozmanité, tedy se s jeho doporučením od ájurvédského lékaře setkáte velmi často a to pro poruchy všech dóš. Kostní vývar je nabitý vitamíny, minerály rozpustnými v tucích ve snadno vstřebatelné formě. Důležitou složkou je kolagen, aminokyseliny, glukosamin, chondroitin. Vývary pomáhají posílit imunitní systém, pomáhá při regeneraci svalů, kloubů, kostí, podporuje trávicí systém. Je důležité zmínit, že ne všechny vývary a consommé jsou stejné. Je velmi důležité dodržet správný postup přípravy.“
Zuzana Klingrová, lektorka jógy, terapeutka a autorka bestselleru Jóga po celý rok

Foto: Shutterstock, Konečně vývar

Vyzkoušejte třeba tento:

Reklama