Pravidlo číslo jedna zní „nemrazit.“ Mráz totiž sektu způsobí teplotní šok a jeho rozmanitou chuť otupí. „Při podávání by se jeho teplota měla pohybovat mezi 5 a 7 °C. Samotné nalévání ale tekutinu o přibližně dva stupně zahřeje. Proto alespoň den předem umístíme láhev do lednice a ve tmě ji podchladíme na 3 až 5 °C,“ objasňuje trojnásobný držitel titulu Sommelier roku, David Král ze společnosti Bohemia Sekt.

5c112046ef59bobrazek.jpg

Úhel slouží jako pojistka
Když vychytáte náležitou servírovací teplotu, přichází na řadu správná technika odšpuntování:

1. Začněte s odstraněním vrchní kapsle a odejměte drátěnou sponu. Přijde vhod mít po ruce utěrku, která z chladničky orosenou láhev osuší. Pak nehrozí, že z rukou servírujícího vyklouzne a skončí i s drahocenným obsahem rozlitá na zemi.
 
2. Posléze láhev uchopte a nakloňte ji pod úhlem 45 stupňů. Ten preventivně brání nechtěnému uvolnění korku a jeho následnému prudkému výstřelu. Následně se pusťte do samotného otevírání.5c111f275ac56obrazek.jpg

3. Zapamatujte si, že špuntem nekroutíme. Naopak, držíme jej pevně v jedné ruce, zatímco druhou otáčíme se samotnou lahví. „Točíme s ní tak dlouho, dokud se korková zátka neuvolní,“ dodává sommelier David Král. Jako kontrola, že jste sekt načali správným způsobem, skvěle funguje zvuk. Místo hlasitého prasknutí korku, byste měli slyšet decentní zasyčení.

5c111ef52f902obrazek.jpg4. Alkohol poté rozlijte. „Používáme skleničky typu flétna, přičemž sekt nesmí sahat výš než do půlky. Bublinky vyprchávají pomaleji a charakteristické perlení vydrží déle,“ instruuje sommelier Král.

5. Šumivé víno pijte pomalu a s rozvahou. Namísto splašeného hltání ho raději po malých doušcích vychutnávejte.