Přemýšlíte, jakými dobrotami obohatíte letos váš sváteční stůl? Stará dobrá klasika v podobě hutné české kuchyně se k tomuto ročnímu období sice hodí, ale proč nezkusit něco netradičního? Můžete se inspirovat šéfkuchařem Michalem Nikodémem, který si v rámci projektu na podporu konzumace mléka a mléčných výrobků Bílé plus pro vás nachystal originální a chuťově vyvážené sváteční menu.
Protože je Michal Nikodém milovník sýru, smetany, jogurtů a dalších produktů z mléka, nemohou tyto suroviny chybět ani v jeho receptech.
„Ačkoliv je v dnešní době módní vynechávat ve stravě lepek nebo třeba mléko, já sám si nedovedu představit, že bych s mléčnými výrobky nevařil. Mají jedinečnou a ničím nenahraditelnou chuť. Využívám je hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a i v dezertech. Nejraději mám máslo, smetanu, hustou zakysanou smetanu, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry. A pokud má někdo problém s laktózovou intolerancí, může si už v dnešní době koupit mléčné výrobky se sníženým obsahem laktózy (nebo zcela bez laktózy). V případě alergie na mléko je možné zkusit, zda se objeví alergická reakce i po konzumaci tepelně zpracovaných pokrmů, třeba u pečených koláčů, kdy se přidává mléko do těsta,“ říká Michal Nikodém.
A jaké menu si šéfkuchař připravil? Inspirujte se.
Domácí vaječný koňak
Na přípravu 1 litru potřebujeme:
- 350 ml plnotučného mléka
- 500 ml třtinového rumu min. 35% alkoholu
- 200 g cukru krupice
- 8 žloutků (160 g)
- 1 Vanilkový lusk
- Citronová kůra (dle chuti)
Postup:
Mléko uvaříme s vanilkou a citrónovou kůrou. Žloutky našleháme v míse s cukrem. Do žloutkové směsi přilijeme horké mléko, promícháme a vlijeme zpět do kastrolu, kde se mléko vařilo.
Na mírném ohni za stálého míchání vaříme do teploty 78°C, až začne krém houstnout a ihned přecedíme přes síto. Necháme vychladit.
V mixéru (nebo ponorným mixerem) šleháme studený krém a pomalu a za stálého šlehání přiléváme rum. Alkohol přiléváme pomalu proto, aby se koňak nesrazil.
Necháme vychladit v lednici a vždy před podáváním láhev s koňakem protřepeme.
Krůtí prsa s jablky na kari (4 porce)
Potřebujete:
- 600 g krůtích prsíček
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 2+2 kávové lžičky kurkumy
- 2+2 lžíce ghí (přepuštěné máslo)
- 1 velká cibule
- 1 velké jablko
- 2 stroužky rozdrceného česneku
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 250 ml smetany 30% tuku
- sůl
- pepř
- hrst koriandrové natě
- 1 lžíce černého sezamu
Postup:
Maso nakrájíme na nudličky a smícháme se 2 lžičkami kurkumy. Přimícháme jogurt a necháme 20 minut marinovat. Osolíme teprve před tepelnou úpravou. Jinak by vypustilo šťávu.
Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejeme 2 lžíce ghí a zprudka marinované maso orestujeme tak, aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjměte a dejte stranou.
Na stejné pánvi, na středním plamenu, rozehřejeme 2 lžíce ghí. Vložíme na nudličky nakrájenou cibuli a restujeme cca 5 minut do „sklovata“. Přidáme na nudličky nakrájená jablka a restujeme dalších 5 minut. Poté vložíme česnek a zázvor. Pozvolna restujeme cca 1 minutu.
Zalijeme smetanou, přidáme 2 lžičky kurkumy, zamícháme a dusíme cca 5 minut.
Vrátíme do omáčky orestované maso, necháme 2-4 minuty prohřát, vypneme oheň a necháme několik minut odpočinout. Dochutíme solí a pepřem. Na talířích ozdobíme koriandrovou natí a posypeme černým sezamem. Podáváme s rýží.
Hruškovo – šafránové čatní
Potřebujete:
- 3 zralé hrušky
- 1 větší šalotka
- 2 cm kousek čerstvého oloupaného a jemně sekaného zázvoru
- 1 stroužek jemně sekaného česneku
- 1 lžíce oleje
- špetka šafránu
- 80 g cukru krupice (2 lžíce)
- 2 lžíce vinného octa
- velká hrst sušených brusinek
Postup:
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej, zpěníme cibulku, česnek a zázvor, zhruba 3 minuty. Nasypeme cukr a na středním plamenu zahříváme, až začne karamelizovat. Zalijeme octem, přidáme šafrán, promícháme a necháme vypařit tekutinu. Přilijeme asi 100 ml vody a uvedeme do varu. Vložíme hrušky a brusinky a pomalu vaříme 3-5 minut, do měkka a do zhoustnutí.
Pekanový sváteční koláč
Potřebujete:
- křehké těsto na formu o průměru cca 25cm:
- 70 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 2 velké žloutky
- 230 g hladké mouky
- citronová kůra
- špetka soli
Postup:
Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní těsto a necháme 30 minut vychladit. Poté vyválíme na plát a vyložíme jim koláčovou formu.
Náplň:
- 160 g celých pekanových ořechů
- 120 g javorového sirupu
- 150 ml smetany 30% tuku
- 2 celá vejce
- 4 žloutky
- med nebo cukr na doslazení
- dvě kávové lžičky směsi mletého koření (skořice, badyán, anýz, fenykl, sušený zázvor, hřebíček, muškátový oříšek)
Sirup, smetanu, vejce, žloutky a koření lehce metlou našleháme, aby se tekutina spojila. Dochutíme medem nebo cukrem.
Do těstem vyložené formy nasypeme celé pekanové ořechy a zalijeme zálivkou. Opatrně vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut při teplotě 165°C.
Ideální je kombinace „horkovzduchu“ se spodním pečením. V tomto případě dáme plech do spodní části trouby, tím se bude koláč propékat odspoda.
Po upečení koláč vytáhneme, necháme vychladit a podáváme se zmrzlinou.
Více zajímavých informací a inspirativních receptů naleznete na www.bileplus.eu.
Nový komentář
Komentáře
Miluju cucat vaječňák
Už se těším až před vánocemi opět budu patlat vaječňák letos bude extra rumovy . Loni jsem nemohla , měla jsem měsíc do porodu . Letos si to vynahradím
samé dobroty
zajímavé recepty .vaječný koňak jsem kdysi dělávala
ja ho delam ze salka
vaječný koňak dělám na vánoce
Já vaječný koňak nedělám, ale pro moji maminku
patřil k vánocům...