DSC_0567.jpg (200 KB)

Někdo kapra rád a někdo nerad. Jiný zase nechce „nudný“ klasický trojboj vajíčko + mouka + strouhanka. My jsme pro vás vytvořili úžasné sváteční menu z mořské štiky a odlehčeného bramborového salátu plného křupavé zeleniny.

Ryba

  • 350 g filetů z mořské štiky Nowaco (stačí pro čtyřčlennou rodinu, ryba je v těstíčku a k ní navíc sytý salát)
  • sůl 
  • bílý pepř

na těstíčko

  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vrchovaté lžíce jemně mletých loupaných mandlí
  • 1 lžíce najemno nasekané zelené petrželky
  • 1 – 2 lžíce pohankové mouky

na dip

  • 150 g bílého jogurtu Valašské Meziříčí
  • 4 lžíce medové hořčice Avokádo

Filety vyndejte z mrazáku a nechejte rozmrazit. Ochuťte je z obou stran solí a pepřem.

Připravte si mandlové těstíčko. V hlubokém větším talíři vyšlehejte vidličkou vajíčka. Ochuťte solí, přidejte mleté mandle, najemno nasekanou petrželku a pohankovou mouku. Nejprve jednu lžíci a tu druhou přidáte podle hustoty těstíčka. Promíchejte vidličkou, až vznikne těstíčko bez hrudek.
Do těstíčka namáčejte štiku a smažte na přepuštěném másle.

DSC_0584.jpg (153 KB)

Bramborový salát

  • 600 g brambor
  • 1 balení přílohové zeleniny Nowaco (350 g)
  • 50 g másla
  • 2 šalotky
  • sůl
  • černý pepř
  • 250 g bílého jogurtu Valašské Meziříčí
  • 6 lžic medové hořčice Avokádo

Brambory oloupejte, nakrájejte a dejte je vařit do osolené vody.
Připravte si velkou hlubokou pánev, já pro tyhle případy používám svůj oblíbený wok. V pánvi rozehřejte máslo a na něm osmahněte šalotku, nakrájenou klidně na větší kousky. Opékejte ji, dokud nezesklovatí. Poté přidejte rozmraženou zeleninu.

Ochuťte solí a pepřem. Opékejte chvíli, ať si zelenina zachová svou barvu a zůstane křupavá.

Zeleninu na másle promíchejte s uvařenými brambory. Nechejte chviličku vychladnout, ale ať směs zůstane vlažná. Tento salát je totiž nejlepší vlažný, ne úplně studený, ne horký.

Smíchejte hořčici s jogurtem a přimíchejte do salátu.

Krásné Vánoce přeje Elly.

Reklama