pasta.jpgFoto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 400 g špaget 
  • 300 g mletého masa (ideálně směs hovězí a vepřové)
  • 1 šalotka
  • 150 ml červeného vína 
  • sůl a pepř
  • 200 g krému z černých lanýžů 
  • dva plátky Jamon Serrano
  • trocha čerstvých salátových listů (je jedno jaký salát použijete)
  • sýr Mahon curado (nebo jiný, nemáte-li tento)
  • olivový olej

Postup

Špagety dejte vařit do osolené vody. Ve velké pánvi zahřejte olivový olej a dejte na něj opékat šalotku. Za tři minutky přidejte mletého maso a opékejte dokud nezačne tmavnout. Zalijte vínem a nechejte ho zprudka odvařit. Ochuťte solí a pepřem, můžete přidat i čerstvé bylinky - skvělé bude oregano. Vmíchejte krém z černých lanýžů a jeden hrnek vody, ve které se vařily špagety. Promíchejte a minutu, dvě, povařte.

Do pánve přidejte uvařené špagety a společně ještě dvě, tři minuty vařte na vyšší teplotu. Tak dlouho, dokud omáčka nebude krémová. Ale pozor zase, aby se vám všechna tekutina nevsákla do špaget a ty pak nebyly suché. Pro jistotu si nechejte stranou ještě jeden hrnek vody z vaření těstovin.

Už mimo plotnu vmíchejte plátky šunky a čerstvý salát. Toho stačí trocha. Pro osvěžení. Posypejte nastrouhaným sýrem a ihned podávejte. Se sklenkou červeného vína.

Dobrou chuť přeje Elly.

Salát z černé čočky s lískovými ořechy a lanýži

3.jpgFoto: Alena Kolaříková

Špagety carbonara

4.jpgFoto: Alena Kolaříková