Suroviny
- 400 g špaget
- 300 g mletého masa (ideálně směs hovězí a vepřové)
- 1 šalotka
- 150 ml červeného vína
- sůl a pepř
- 200 g krému z černých lanýžů
- dva plátky Jamon Serrano
- trocha čerstvých salátových listů (je jedno jaký salát použijete)
- sýr Mahon curado (nebo jiný, nemáte-li tento)
- olivový olej
Postup
Špagety dejte vařit do osolené vody. Ve velké pánvi zahřejte olivový olej a dejte na něj opékat šalotku. Za tři minutky přidejte mletého maso a opékejte dokud nezačne tmavnout. Zalijte vínem a nechejte ho zprudka odvařit. Ochuťte solí a pepřem, můžete přidat i čerstvé bylinky - skvělé bude oregano. Vmíchejte krém z černých lanýžů a jeden hrnek vody, ve které se vařily špagety. Promíchejte a minutu, dvě, povařte.
Do pánve přidejte uvařené špagety a společně ještě dvě, tři minuty vařte na vyšší teplotu. Tak dlouho, dokud omáčka nebude krémová. Ale pozor zase, aby se vám všechna tekutina nevsákla do špaget a ty pak nebyly suché. Pro jistotu si nechejte stranou ještě jeden hrnek vody z vaření těstovin.
Už mimo plotnu vmíchejte plátky šunky a čerstvý salát. Toho stačí trocha. Pro osvěžení. Posypejte nastrouhaným sýrem a ihned podávejte. Se sklenkou červeného vína.
Dobrou chuť přeje Elly.
Salát z černé čočky s lískovými ořechy a lanýži
Nový komentář