Foto: Regionální potraviny
Ingredience:
- 500 ml zeleninového vývaru
- 350 ml bílého vína
- 20g másla
- 4 velké cibule
- 3 rajčata
- 120 g strouhanky
- 120 g gouda (zkuste vyzrálý sýr nebo třeba ovčí variantu )
- 50 g petržele
- 2 stroužky česneku
- 3 jarní cibulky
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Malý pekáč si vytřeme máslem. Zeleninový vývar přivedeme k varu, přidáme víno a provaříme.
Cibule oloupeme, rozřízneme podélně a opatrně sundáme 3 vrstvy. Vnější vrstvy cibule vložíme do vroucího vývaru a vaříme 3–4 minuty. Vytáhneme a necháme vychladnout. Připravíme náplň. Rajčata nastrouháme na hrubém struhadle, většinu slupky, která nám zůstane, vyhodíme. Přidáme strouhanku, česnek najemno, nasekanou petrželku, nakrájenou jarní cibulku, sůl, pepř a 90 g goudy nastrouhané najemno. Vše promícháme. Každou vrstvu cibule naplníme směsí a utáhneme. Cibule skládáme do pekáče vedle sebe. Podlijeme trochou vývaru a pečeme 40 minut. Po 40 minutách vytáhneme a zastrouhneme zbylou goudou a pečeme dalších 10 min.
Tip:
Zkuste preferovat lokální potraviny. Jednou z nich je také geniální sýr naprosto fenomenální chuti, a to Ovčí gouda archivní sýr ze Statku Horní Dvorce v jižních Čechách. Jedná se o polotvrdý sýr, který se vyrábí speciální ruční technologií ze 100% ovčího mléka. Poté poměrně dlouho zraje, díky čemuž se může pyšnit plnou, ostrou a aromatickou chutí a vůní.
Nový komentář
Komentáře