Foto: Regionální potraviny

Ingredience:

  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 350 ml bílého vína
  • 20g másla
  • 4 velké cibule
  • 3 rajčata
  • 120 g strouhanky
  • 120 g gouda (zkuste vyzrálý sýr nebo třeba ovčí variantu )
  • 50 g petržele 
  • 2 stroužky česneku
  • 3 jarní cibulky

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Malý pekáč si vytřeme máslem. Zeleninový vývar přivedeme k varu, přidáme víno a provaříme.
Cibule oloupeme, rozřízneme podélně a opatrně sundáme 3 vrstvy. Vnější vrstvy cibule vložíme do vroucího vývaru a vaříme 3–4 minuty. Vytáhneme a necháme vychladnout. Připravíme náplň. Rajčata nastrouháme na hrubém struhadle, většinu slupky, která nám zůstane, vyhodíme. Přidáme strouhanku, česnek najemno, nasekanou petrželku, nakrájenou jarní cibulku, sůl, pepř a 90 g goudy nastrouhané najemno. Vše promícháme. Každou vrstvu cibule naplníme směsí a utáhneme. Cibule skládáme do pekáče vedle sebe. Podlijeme trochou vývaru a pečeme 40 minut. Po 40 minutách vytáhneme a zastrouhneme zbylou goudou a pečeme dalších 10 min. 

Tip:

Zkuste preferovat lokální potraviny. Jednou z nich je také geniální sýr naprosto fenomenální chuti, a to Ovčí gouda archivní sýr ze Statku Horní Dvorce v jižních Čechách. Jedná se o polotvrdý sýr, který se vyrábí speciální ruční technologií ze 100% ovčího mléka. Poté poměrně dlouho zraje, díky čemuž se může pyšnit plnou, ostrou a aromatickou chutí a vůní. 

Reklama