2c4720-IMG_9696.jpg (176 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Marinování mrkve před grilováním dodá zelenině skvělou chuť a grilování ji příjemně změkčí, aniž by ztratila svou křehkost. Tento pokrm můžete snadno připravit předem a uchovat v lednici nebo mrazáku, takže je ideální nejen pro víkendové grilování, ale i jako rychlá a zdravá přísada do všedních jídel, jako jsou saláty nebo pomazánky. 

Suroviny

  • 1 kg mrkve i s natí
  • 2 lžíce směsi koření Kuře gril Avokádo
  • olivový olej
  • zelené bylinky
  • chilli paprička

Postup

Nejdříve odřízneme zelené natě od mrkve a část z nich si odložíme stranou. Menší mrkve necháme celé, větší podélně rozpůlíme. V misce si připravíme směs z 50 ml olivového oleje a 2 lžic směsi koření Kuře gril. Mrkve vložíme do této směsi, dobře promícháme, aby byly rovnoměrně pokryté kořením. Necháme je několik hodin marinovat a poté je grilujeme. Mrkev na grilu může ztmavnout, zejména na místech, kde se dotýká rozpáleného roštu, ale nebojte se, není spálená. Grilovaná mrkev trochu změkne, ale je důležité ji nepéct příliš dlouho, aby zůstala křupavá. Stačí ji grilovat z každé strany asi minutu až dvě, aby získala pěknou barvu.

Po sundání z grilu mrkev na talíři lehce pokapeme kvalitním olivovým olejem, můžeme přidat pár kapek balzamikového octa a posypeme nasekanými bylinkami, jemně nasekanou mrkvovou natí a jemně nasekanou chilli papričkou.
Takto připravenou mrkev můžeme uchovávat v lednici několik dní nebo ji zmrazit. Je výborná pro víkendovou grilovačku a během týdne ji lze využít například do pomazánky nebo lehkého letního salátu.

Dobrou chuť přeje Elly.