DSC_0308.jpg (125 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Masové fondue je méně známé. Přitom jde o velice společenský a zábavný pokrm, kdy s rodinou nebo přáteli sedíte u jednoho stolu, postupně si v rozpáleném oleji smažíte kousky masa a na talíři je doplňujete různými dipy, saláty, pečivem nebo jinými přílohami.

Do hrnce, který máte ve fondue sadě, dáte olej, jež rozehřejete na plotně. Zapálená pasta by vám studený olej ohřívala dlouho. Hrnec s rozpáleným olejem potom dáte na stojánek a pod ním zapálíte hořlavou pastu. Do rozpáleného oleje namáčíte připravené kousky masa, ryb, mořských plodů, které se usmaží.

Na tomhle jídle je nejlepší pohoda, kdy si každý napichuje maso, na které má zrovna chuť. Nechybí samozřejmě ani sklenka dobrého vína. V létě si tohle jídlo můžete vychutnat na terase, teď v zimě stačí stůl v kuchyni nebo obýváku. 

Doporučujeme naložit několik druhů masa, do různých marinád. Ať je výběr pestrý.

Fondue je jídlo pro chvíle, kdy nikam nespěcháte, chybí vám pohoda letního grilování a snažíte se najít něco podobného 

Maso před naložením nakrájejte na velice tenké plátky. Budete tak potřebovat kratší dobu k jeho usmažení.

DSC_0303.jpg (230 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Hovězí svíčková v BBQ omáčce

Výhodou použití hotové omáčky je, že kromě ní nepotřebujete použít žádné jiné suroviny. Použila jsem Smoky Mustard BBQ Sauce, kterou výrobce přímo doporučuje pro hovězí maso. Příjemná chuť kouřové hořčice a pikantní tak akorát. Ani málo, ani moc. Určitě máte svou oblíbenou BBQ omáčku, kterou můžete použít i k namočení hotového masa.

Kuřecí prsa s grilovacím kořením

Kuřecí prsa jsem naložila do směsi olivového oleje a kořenící směsi na grilování. Použijte svou oblíbenou značku, kterou máte rádi.

K olivovému oleji a kořenící směsi přidejte ještě lžíci medu a najemno nasekanou jarní cibulku.

Vepřová panenka po asijsku

Tenké plátky vepřové panenky naložte do směsi rybí omáčky, sójové omáčky, limetové šťávy a najemno nasekaného koriandru.

Pikantní krevety

Čerstvé krevety naložte do pikantní chilli pasty a olivového oleje. Jednoduché a perfektní.

IMG_20210122_141719.jpg (236 KB)

Foto: Alena Kolaříková

A co dál?

Naložené maso dejte do krabiček a nechejte jeden až dva dny marinovat v lednici. V den fondue maso nechejte hodinu při pokojové teplotě. A mezitím si připravte saláty.

Když chcete fondue doplnit domácím dipem, doporučuji připravit alespoň den dopředu. Aby se v nich rozležely chuti.

Další skvělé marinády z našeho magazínu

Pivní marináda na maso

1.jpg (27 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Domácí BBQ omáčka

2.jpg (197 KB)

Foto: Chef Dejv

Kuře v pomerančové marinádě

3.jpg (77 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama