Kapr s bramborovým salátem je klasika, ale proč to také jednou nezkusit trochu jinak? Zkuste letos na štědrovečerní hostinu připravit pečeného kapra s mandlovými lupínky nebo třeba kapří podkovy v parmazánovém těstíčku s cibulovou omáčkou. Všechny potřebné suroviny najdete pod jednou střechou v obchodech Tesco.
Krémový rybí vývar s krupicovými bylinkovými nočky
Suroviny
- 400 g kapra (stačí odřezky masa)
- 1 cibule
- 50 g másla
- 1/2 celeru
- 1 petržel
- 1 mrkev
- 2 brambory typu B
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 kuličky nového koření
- 250 ml smetany 33 %
- petržel
Rybí odřezky dejte do hrnce. Přidejte cibuli, kterou i se slupkou rozkrojte na poloviny. Zalijte vodou, aby maso bylo ponořené (zhruba litr) a vařte asi 15 minut. Vývar sceďte, cibuli vyhoďte, maso si nechte stranou do polévky. Na másle orestujte nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory. Zalijte rybím i zeleninovým vývarem, přidejte nové koření, osolte a opepřete. Vařte do změknutí zeleniny a brambor, asi 5 minut. Polévku rozmixujte v krém. Přidejte do ní smetanu a kousky ryby. Během vaření polévky připravte noky: Máslo utřete s vejcem. Postupně přidávejte mléko a krupici, dosolte a nakonec rozmíchejte nasekané bylinky. Nechte chvilku odležet. Noky tvarujte lžící a vkládejte je do vařící se polévky. Vařte ještě 8 minut. Nakonec polévku ozdobte petrželkou.
Pečený kapr sypaný mandlovými lupínky
- 800 g filet z kapra
- 1 citrón
- 1/2 lžičky kmínu
- 50 g másla
- 30 g mandlových lupínků
- sůl
- olej
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kapří filety osolíme, okmínujeme a z obou stran pokapeme citrónem. Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj filety. Ty pečeme v troubě 30 minut. Pět minut před dokončením kapra zasypeme mandlovými lupínky.
TIP: Místo mandlí můžete použít i česnekové plátky či kousky cibule.
Kapří podkovy v parmazánovém těstíčku s cibulovou omáčkou
Suroviny
- 4 kapří podkovy
- 100 g strouhaného parmazánu
- 1 hrnek polotučného mléka
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 vejce
- 5 cibulí
- 200 ml smetany
- 500 ml hovězího vývaru
- olej
- sůl
Parmazán si promícháme s mlékem, moukou, vejcem a solí. Utvoříme těstíčko, v němž obalíme kapří podkovy. Smažíme na oleji dozlatova. Cibuli necháme změknout na trošce oleje. Nesmí začít zlátnout. Přilijeme vývar a povaříme 15 minut. Nakonec přidáme smetanu, chvilku provaříme a odstavíme z plamene. Cibulovou omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme s kaprem.
TIP: Ušetřete si práci s vývarem a použijte rychlejší variantu v podobě bujónu. Stačí ho zalít horkou vodou!
Tradiční kapří hranolky
Suroviny
- 900 g kapřích filetů
- 2,5 dcl bílého vína
- 3 lžíce oleje
- 1 balení kořenící směsi na ryby
- 5 stroužků česneku
- 100 g mouky
- 100 g strouhanky
- pepř
- olej
Filety si nakrájíme na 1,5 cm široké nudličky. Ty marinujeme přes noc ve směsi z bílého vína, oleje, koření, pepře a česneku. Druhý den je obalíme v mouce a strouhance a smažíme dozlatova na rozpáleném oleji.
TIP: K hranolkům podávejte koprovou majonézu s citrónem.
Netradiční kapří speciality na štědrovečerní hostině potěší!
Doporučujeme
Komerční tipy
-
Army den v Atriu Flora se blíží Již za pár dní se opět můžete těšit na oblíbený Army den v Atriu Flora. Událost se uskuteční 13. května a bude ji provázet nabitý program plný zábavy.
-
Řidičky testují absorpční sáčky Ceresit stop vlhkosti: Mají pozitivní zkušenost Jak vyřešit nadměrnou vlhkost v autě? Stačí sáhnout po Ceresit stop vlhkosti absorpčních sáčcích do auta. Oslovili jsme deset řidiček, aby s námi testovaly tohoto zajímavého a šikovného pomocníka! Zajímalo nás, jakou s nimi řidičky mají zkušenost, proto jsme je nyní požádali o jejich zhodnocení.
-
Načerpejte energii, doplňte vitamíny! Jak nejlépe překonat jarní únavu? Sychravé zimní počasí, stmívání a málo slunečního svitu, nám na optimistické náladě rozhodně nepřidalo. Nyní se dny prodlužují, slunečních paprsků je více a hned se na svět díváme optimističtěji, i přesto jsme ale v těchto měsících bez energie.
-
Zimním obdobím to nekončí. Vitamin C vám pomůže užít si dovolenou naplno S odcházející zimou bude pomalu ubývat nepříjemných viróz a chřipek. To ale neznamená, že bychom měli polevit v zásobování našeho těla vitaminem C. Potřebuje jej celoročně a takové doplňování vitaminu C vám může třeba i zachránit dovolenou.
-
Testujeme v redakci absorpční sáčky Ceresit stop vlhkosti do auta Vlhkost, se kterou bojujete, vás nemusí trápit jen v domácnosti nebo z uzavřených prostorách jako je šatník nebo botník, ale také v autě. Zvlášť v zimě.
-
Thonetky od Truhláře aneb #sedimestylove Pro svou vysněnou židli se vydávám na pražskou Palmovku. Čeká na mě uprostřed klidného vnitrobloku v dílně Sedíme stylově. V místě, kde vrací do života sedací nábytek z ohýbaného dřeva a oprašují slávu nadčasových „Thonetek“.
-
Novinka na trhu: Bylinné kapsle MALTOFERROCHIN Anemie neboli chudokrevnost je chorobný stav charakterizovaný snížením hodnot krevního barviva hemoglobinu pod fyziologickou mez pro daný věk a pohlaví a snížením celkového obejmu červených krvinek (erytrocytární masy), tzv. hematokritu. Netrpíte jí také?
-
Podpořte mládí své pleti, jaké produkty vám rádi doporučíme? Stárnutí pleti sice nezastavíme, můžeme ale pleti dodat velmi kvalitní účinné látky, které mohou napomoci proces stárnutí zpomalit a prodloužit tak mládí své pleti. Odborníci potvrzují, že pravidelná a dostatečná péče o pokožku se vyplatí. Máme pro vás několik tipů na zajímavé produkty, které jsou pro vás inspirací.
-
Co všechno můžete v italském Livignu zažít a vyzkoušet kromě sjezdovek a běžeckých tratí? Chystáte se na lyže? Pak vyražte do bezkonkurenčního italského Livigna. Minulý týden jsme toto jedinečné městečko navštívili a strávili tady pět dní. Livigno najdete na severu Itálie u švýcarských hranic a je nejslunnějším lyžařským areálem v Alpách.
-
Připravte dětem nezapomenutelné jarní prázdniny. Ve španělské Andalusii! Zatímco v Česku převažuje nevlídné počasí, na jihu Španělska jsou teď ideální podmínky pro rodinný road trip. Andalusie – kraj, kde slunce svítí 300 dnů v roce, nenabízí jen nekonečné písečné pláže, smaragdové moře nebo vrcholky pohoří Sierra Nevada. Najdete zde také spoustu atrakcí, které ocení zejména ti nejmenší z nás!
Nový komentář
Komentáře
Mám ráda klasiku.
Zajímavé nápady...
Já vařím rybí polévku klasickou hustou smetanovou s rybím masem a vnitřnostmi ...
Kapra obaluji v tvarohovém těstíčku a srouhance...
my letos poprvé vyzkoušíme hranolky ze sumečka