Kapr s bramborovým salátem je klasika, ale proč to také jednou nezkusit trochu jinak? Zkuste letos na štědrovečerní hostinu připravit pečeného kapra s mandlovými lupínky nebo třeba kapří podkovy v parmazánovém těstíčku s cibulovou omáčkou. Všechny potřebné suroviny najdete pod jednou střechou v obchodech Tesco.
Krémový rybí vývar s krupicovými bylinkovými nočky
Suroviny
- 400 g kapra (stačí odřezky masa)
- 1 cibule
- 50 g másla
- 1/2 celeru
- 1 petržel
- 1 mrkev
- 2 brambory typu B
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 kuličky nového koření
- 250 ml smetany 33 %
- petržel
Rybí odřezky dejte do hrnce. Přidejte cibuli, kterou i se slupkou rozkrojte na poloviny. Zalijte vodou, aby maso bylo ponořené (zhruba litr) a vařte asi 15 minut. Vývar sceďte, cibuli vyhoďte, maso si nechte stranou do polévky. Na másle orestujte nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory. Zalijte rybím i zeleninovým vývarem, přidejte nové koření, osolte a opepřete. Vařte do změknutí zeleniny a brambor, asi 5 minut. Polévku rozmixujte v krém. Přidejte do ní smetanu a kousky ryby. Během vaření polévky připravte noky: Máslo utřete s vejcem. Postupně přidávejte mléko a krupici, dosolte a nakonec rozmíchejte nasekané bylinky. Nechte chvilku odležet. Noky tvarujte lžící a vkládejte je do vařící se polévky. Vařte ještě 8 minut. Nakonec polévku ozdobte petrželkou.
Pečený kapr sypaný mandlovými lupínky
Suroviny
- 800 g filet z kapra
- 1 citrón
- 1/2 lžičky kmínu
- 50 g másla
- 30 g mandlových lupínků
- sůl
- olej
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kapří filety osolíme, okmínujeme a z obou stran pokapeme citrónem. Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj filety. Ty pečeme v troubě 30 minut. Pět minut před dokončením kapra zasypeme mandlovými lupínky.
TIP: Místo mandlí můžete použít i česnekové plátky či kousky cibule.
Kapří podkovy v parmazánovém těstíčku s cibulovou omáčkou
Suroviny
- 4 kapří podkovy
- 100 g strouhaného parmazánu
- 1 hrnek polotučného mléka
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 vejce
- 5 cibulí
- 200 ml smetany
- 500 ml hovězího vývaru
- olej
- sůl
Parmazán si promícháme s mlékem, moukou, vejcem a solí. Utvoříme těstíčko, v němž obalíme kapří podkovy. Smažíme na oleji dozlatova. Cibuli necháme změknout na trošce oleje. Nesmí začít zlátnout. Přilijeme vývar a povaříme 15 minut. Nakonec přidáme smetanu, chvilku provaříme a odstavíme z plamene. Cibulovou omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme s kaprem.
TIP: Ušetřete si práci s vývarem a použijte rychlejší variantu v podobě bujónu. Stačí ho zalít horkou vodou!
Tradiční kapří hranolky
Suroviny
- 900 g kapřích filetů
- 2,5 dcl bílého vína
- 3 lžíce oleje
- 1 balení kořenící směsi na ryby
- 5 stroužků česneku
- 100 g mouky
- 100 g strouhanky
- pepř
- olej
Filety si nakrájíme na 1,5 cm široké nudličky. Ty marinujeme přes noc ve směsi z bílého vína, oleje, koření, pepře a česneku. Druhý den je obalíme v mouce a strouhance a smažíme dozlatova na rozpáleném oleji.
TIP: K hranolkům podávejte koprovou majonézu s citrónem.
-
Svačinky plné nápadů Připravit chutné a vtipné svačiny je skvělý způsob, jak potomky přimět pravidelně jíst. Když popustíte uzdu své kreativitě, bude je to bavit a snědí nejen to, co samy chtějí, ale i to, co je zdravé. Stačí toustový chléb, pár dalších ingrediencí, co zrovna najdete v lednici a špetka fantazie.
-
Náš TIP: Krupicová kaše Troufám si tvrdit, že krupicovou kaši znáte všichni ze svého dětství. Dnešní děti ji také znají a mají ji ve velké oblibě. Kolem krupicové kaše však stále panují dohady. Kaši před konzumací míchat, nebo nemíchat? Jak to máte vy?
-
Doporučujeme: Domácí hamburger Letní sezona je časem grilování, proto jsme pro vás připravili návod na poctivý domácí hamburger s grilovaným hovězím masem. Domácí hamburger může být rychlým letním obědem nebo šťavnatou večeří.
-
Poradna Gorenje: Jak správně ukládat jídlo do mrazničky? Mraznička je skvělým pomocníkem, který umožňuje uchovat přebytky ze zahrádky a mít vždy po ruce zásoby pro nečekané situace. Aby však plnila svou funkci správně a potraviny si zachovaly původní kvalitu, je důležité vědět, jak do ní jídlo správně ukládat. Připravili jsme pro vás několik užitečných tipů a triků, které se vám budou hodit, ať už máte samostatnou velkou mrazničku nebo kombinovaný spotřebič s mrazicím oddílem.
-
Poke bowl podle Kateřiny Neumannové Už jste někdy ochutnali Poke bowl? Je to havajská specialita v podobě misky s rýží a dalšími surovinami jako jsou marinované ryby, čerstvá syrová zelenina, mořské řasy nebo ovoce nakrájené na kousky. To vše ochucené různými zálivkami a kořením.
-
Elektrokočárek: Nový standard pro moderní rodiče Představte si kočárek, který můžete i plně naložený hravě tlačit jedním prstem. Při cestě z kopce sám brzdí, nerovným terénem jede jako po másle, navíc je praktický a skvěle vypadá. Tak přesně o takovém už nemusíte jen snít. Jeden luxusní model už je na trhu pár let, druhý mnohem dostupnější právě dorazil do českých obchodů.
-
MORA je už popáté partnerem ČEZ Lipno Sport Festivalu Tradiční česká značka MORA se letos už popáté objeví na oblíbeném ČEZ Lipno Sport Festivalu. Pro malé i velké návštěvníky přichystala celou řadu překvapení pro aktivní trávení volného času. Během bohatého sportovního a kulturního programu bude možnost si protáhnout těla po boku známých sportovců, užít si setkání s dětskými hudebními hvězdami nebo si naopak i se svými ratolestmi odpočinout v relaxační zóně.
-
Buďte kreativní a usušte si dobroty k zakousnutí Sušička potravin je jako vstupenka do světa nekonečných chutí a možností. Doma si můžete snadno připravit ovocné i zeleninové chipsy, voňavé bylinky nebo domácí jerky, které si dokonale porozumí s vašimi chuťovými pohárky. Je to vlastně tvořivé dobrodružství s chutnou tečkou na konci. Přidáte se?
-
Více než 16 000 značených tras. Jižní Tyrolsko nabízí horské výstupy i nejstarší traily v Alpách Kam prchnout před nehybným spalujícím žárem, a naopak využít prázdninový čas k aktivnímu pohybu? Vzhůru do hor! Nejsevernější italská provincie Jižní Tyrolsko se svými okouzlujícími lesy, slunnými pastvinami a vysokými vrcholy nabízí jedinečný zážitek z pěší turistiky, túr, hiků či treků, označení už je na vás...
-
Rodinné prostředí v Porodnici Mělník: Skvělá porodnice, která je naším tipem pro těhotné maminky Místo s nadstandardním komfortem, kde by každá maminka chtěla porodit své dítě. Proč vám ho chceme doporučit?
Nový komentář
Komentáře
Mám ráda klasiku.
Zajímavé nápady...
Já vařím rybí polévku klasickou hustou smetanovou s rybím masem a vnitřnostmi ...
Kapra obaluji v tvarohovém těstíčku a srouhance...
my letos poprvé vyzkoušíme hranolky ze sumečka