V Ugandě bylo pěstování vysoce kvalitní kávy v posledních letech velmi složité kvůli změnám klimatických podmínek, nedobrým praktikám pěstování a také kvůli špatné ekonomické situaci. V rámci programu Reviving Origins pracujeme s Agri Evolve, mladou zemědělskou firmou, která se věnuje zvyšování množství produkce s více než 2000 farmáři, kterým poskytujeme školení a předáváme své odborné znalosti s cílem zlepšit kvalitu produkované kávy a také její množství. Zároveň se snažíme zavést dlouhodobě udržitelné zemědělské praktiky.

Guillaume Le Cunff, CEO Nespresso, říká: „Káva je mízou života celých komunit po světě. V mnoha regionech je pěstování kávy ohroženo z důvodů, jako jsou změny klimatu, válečné či politické konflikty nebo měnící se globální ekonomika. Prostřednictvím programu Reviving Origins Nespresso poskytuje podporu problémovým oblastem pěstování kávy a pomáhá vdechnout nový život zdejším ekonomikám, a především komunitám v těchto regionech.”

Program Reviving Origins, který byl formálně spuštěn v roce 2019, má za cíl obnovit kávové zemědělství a místní ekonomiku v regionech, které byly postiženy nepříznivými situacemi – konflikty, ekonomickou nestabilitou či živelními pohromami. Program poskytuje podporu při obnově udržitelného živobytí zemědělců a jejich komunit při zachování budoucnosti pro některé z nejvzácnějších káv světa. Nespresso do programu investuje v období 5 let (2019-2023) celkem 10 milionů CHF. Reviving Origins program je nedílnou součástí programu Nespresso AAA Sustainable Quality™ Program, modelu udržitelnosti získávání kávy společnosti v zemích původu.

Jonny Rowland, majitel a ředitel Agri Evolve, komentuje: „Partnerství se společností Nespresso nám umožňuje poskytovat trvalou podporu farmářům z oblasti pohoří Rwenzori. Pomocí komunitních projektů a týmové spolupráce dosahujeme pozitivních výsledků a růstu nejen na farmách, ale jsme úspěšní také v otázkách ochrany přírody a sociálních podmínkách zdejší komunity.  Farmáři z Rwenzori mají nyní příležitost podělit se o svou vysoce kvalitní kávu s celým světem, což vede k vyšším příjmům domácností a dává rodinám a komunitám důvěru v udržitelný růst pěstování kávy i pro budoucí generace.”
 
AMAHA awe UGANDA káva bude dostupná od května 2020 v 31 zemích světa, spolu s dalšími kávami programu Reviving Origins: TAMUKA mu ZIMBABWE a ESPERANZA de COLOMBIA – které budou součástí sezónní nabídky již druhý rok. Cena za balení káv /10 kapslí/ je 159 Kč.

Dlouhodobým cílem programu Reviving Origins je taková produkce těchto ohrožených káv, která umožní jejich zařazení do stálé celoroční nabídky našim zákazníkům. Dosáhneme toho za pomoci spolupráce se silnými partnery, díky kterým pomůžeme farmářům ve zvyšování kvality kávy a množství produkce, což přinese klíčové ekonomické výhody regionům, kde tento program působí.

Zvýšení produkce vysoce kvalitní kávy v Zimbabwe a regionu Caquetá v Kolumbii

Od svého loňského spuštění již dosáhl program Reviving Origins významných úspěchů v Zimbabwe a v Caquetá v Kolumbii, dvou regionech, kde bylo v posledních letech ohroženo pěstování kávy.

V Zimbabwe bylo pěstování kávy již řadu let pod tlakem a kleslo z 15 000 tun na konci 80. let na pouhých 500 tun v roce 2017. V Kolumbii téměř 50 let konfliktu způsobilo, že mnoho zemědělců opustilo svou půdu a káva z regionů Caquetá a El Rosario téměř vymizela.

V obou zemích poskytuje společnost Nespresso neustálé školení o kvalitě a produktivitě a bezplatnou technickou pomoc prostřednictvím své sítě agronomů. Řešíme také výzvy v oblasti infrastruktury, které v těchto oblastech existují, a to budováním zpracovatelských závodů nebo pomáháním při zakládání kávových družstev.

Výsledkem je zvýšení produktivity zdejších farmářů. Dostupnost vysoce kvalitní kávy AAA vzrostla meziročně v období 2018/2019 o 9 % v provincii Manicaland v Zimbabwe a o 10 % v Caquetá v Kolumbii.

Lepší technologií k větší transparentnosti v Zimbabwe

V letošním roce společnost Nespresso poprvé zveřejňuje data programu AAA Sustainable Quality ™ pomocí technologie blockchain. Nová platforma Nespresso, představená původně pro kávu ze Zimbabwe, sleduje kávu AAA z farem v Zimbabwe až do výrobního střediska Nespresso ve Švýcarsku. Prostřednictvím programu Nespresso AAA Sustainable Quality ™ má společnost zavedený proces sledovatelnosti zdrojů již od jeho počátku v roce 2003, což jí umožňuje sledovat kávu zpět na jednotlivé farmy.

Uživatelé platformy blockchain si budou moci zobrazit data jednotlivých farem a spolu s nimi i údaje o celkové produkci dané farmy a množství vysoce kvalitní kávy zakoupené společností Nespresso.

Guillaume Le Cunff, CEO Nespresso, dodal: „Víme, že spotřebitelé mají stále větší zájem vědět, odkud pochází jejich káva. Díky našemu programu AAA Sustainable Quality ™ jsme již více než 15 let zpětně sledovali jednotlivé farmy v našem hodnotovém řetězci. Jsem rád, že díky iniciativě blockchain můžeme udělat ještě další krok a vyzvat naše zákazníky, aby objevili farmáře, kteří stojí za kávou TAMUKA mu ZIMBABWE“. Spotřebitelé naleznou přístup k platformě blockchain ZDE.

Představení kávy AMAHA awe UGANDA coffee

„Naděje pro Ugandu”, jak zní překlad z lokálního jazyka Lhukonzo, je kávou single origin z kávových zrn, která v sobě nesou velmi vzácné aroma santalového dřeva a elegantní květinové tóny na pozadí střední kyselinky a těla kávy. Espresso s intenzitou 8, AMAHA awe UGANDA, získává svá zrna z výjimečné, pro kávovníky Arabica doslova snové oblasti. Kávové třešně zde dozrávají ve stínu listů banánovníků, což jim poskytuje skvělé podmínky pro získání nezvyklého aroma. Když kávu připravíte jako Latte Macchiato, v kávě se objeví sušenkové a diskrétní ovocné tóny, které vyústí ve vyvážený nasládlý šálek.

Více na NESPRESSO.CZ

Reklama