Co se stane, když se pět úžasných regionů propojí s pěti neobvyklými metodami zpracování kávy, které jsou prováděny místními farmáři, opravdovými experty, zabývajícími se lokálními kávami? Výsledkem je nová kolekce směsí Master Origin Nespresso – pět odlišných kávových zážitků, inspirovaných půdou, odkud pocházejí. Vychutnejte si nové kávy Master Origin IndonesiaMaster Origin EthiopiaMaster Origin IndiaMaster Origin NicaraguaMaster Origin Colombia.

Každá z káv Master Origin byla unikátní objevitelskou cestou. Nespresso kávoví experti se vydali na cestu světem, od zalesněných pohoří Sumatry až po hluboká údolí v Nikaragui, a snažili se najít ty nejlepší regiony produkující výjimečnou kávu. V každém z vybraných regionů Nespresso vytvořilo partnerství s místními farmáři a vyzkoušelo s nimi inovativní a náročné techniky zpracování jejich zrn, které vedou k tomu, že se v jejich kávě rozvinou nová aroma, chutě i vůně.

V Etiopii jsme zjistili, že je nutné zrna prohrabávat a otáčet každou hodinu ručně, aby se zajistilo rovnoměrné usušení. Kolumbijskou kávu jsme nechali na stromech mnohem déle, než je obvyklé, riskujíce fermentaci, až dosáhla přesně toho správného odstínu purpurové barvy, který jsme chtěli. Na ostrově Sumatra v Indonésii používají farmáři tradiční a výjimečný způsob odstranění slupky mokrou metodou, zatímco v Nikaragui jsme se věnovali tomu, jak kávu udělat sladkou díky metodě „black honey”. Ta spočívá v ponechání kávových zrn ve slupce, zatímco se zrna suší, což jim umožňuje natáhnout do sebe mnohem větší množství přírodních cukrů. Káva z Indie pak zažívá starodávnou metodu monzunování, která patřila k přirozeným způsobům zpracování v dobách, kdy byla káva transportována do světa za pomoci lodí. Po cestě byla zrna vystavena vysoké vlhkosti mořského vzduchu, díky čemuž nabobtnala a rozvinula se v nich naprosto nová, nečekaná aromata. V případě kávy Master Origin India byl tento proces přenesen do 21. století a zároveň jsme tomuto procesu vystavili zrna Robusta namísto obvyklé odrůdy Arabica.

Karsten Ranitzsch, Head of Coffee Nespresso vysvětluje: „Metody zpracování kávových třešní a zrn hrají obrovskou roli, která ovlivňuje konečné aroma kávy. Při vytváření kolekce Master Originjsme si chtěli s touto myšlenkou pohrát a zjistit, jak můžeme využít a zkombinovat tradiční metody s některými novými, abychom získali pět velmi odlišných a originálních aromatických profilů. Ve vzájemné spolupráci s místními farmáři jsme zkusili  zariskovat a hledali jsme hranice našich možností, což bylo možné jen díky vzájemné důvěře a podpoře, kterou farmářům poskytujeme díky programu udržitelnosti kvality, Nespresso AAA Sustainable Quality™ Program.”

Nová kolekce Nespresso Master Origin:

Master Origin Indonesia
Aromatický profil: Bohatá a dřevitá
Metoda zpracování: Wet hulling
Přetrvávající vlhkost na Sumatře vedla farmáře k tomu, že svá zrna zpracovávají a loupu nezvykle vlhká, což vede k vytvoření výjimečně bohatého aroma, sametové textury a divoké dřevité chuti.

Master Origin Ethiopia
Aromatický profil: Ovocná a osvěžující
Metoda zpracování: suchá metoda zpracování
Místní etiopští farmáři jsou virtuózové ve starodávném způsobu zpracování zrn suchou metodou, jelikož ji praktikují již odpradávna. Metoda spočívá v sušení kávových třešní přímo na horkém horském sluníčku, což rozvíjí delikátní ovocné chutě.

Master Origin India 
Aromatický profil: Intenzivní a kořeněná 
Metoda zpracování: Monzunová metoda
Silné a vlhké monzunové větry vanou indickým Malabarským pobřežím po řadu měsíců. Farmáři, kteří pro nás kultivují kávu, využívají jeho síly pro to, aby vytvořili kávu nezvyklé intenzity.

Master Origin Nicaragua
Aromatický profil: Sladká a vyvážená
Metoda zpracování: Black Honey 
V horských oblastech Nikaraguy je naše káva zpracovaná metodou Black Honey, což znamená, že je vystavena horkému slunci a každou hodinu obrácena, aby do sebe zrna absorbovala veškeré aroma ze slupky a dřeně, která je obaluje.

Master Origin Colombia
Aromatický profil: Ovocná a jiskřivá
Metoda zpracování: Pozdní sběr
Byli jsme to my, kdo ukázal farmářům z kolumbijských hor a pahorkatin metodu pozdního sběru. Kávové třešně jsou při ní zanechány na kávovnících mnohem déle, než je obvyklé. 
Na sklonku každého dne musí být všechny třešně individuálně prohlédnuty a sebrány, pouze pokud jsou perfektně dozrálé. 
 
Kávy bude možné zakoupit v síti Nespresso Boutiques celosvětově, prostřednictvím Nespresso zákaznického centra nebo online na NESPRESSO.COM za cenu 109 Kč za balení.

Reklama