Jak doma co nejlépe uskladnit víno?
Pokud jde o víno určené k vypití během jednoho roku, maximálně dvou let, je vhodná domácí vinotéka, kde lze nastavit ideální teplotu. Archivní vína, která chceme skladovat delší dobu, by měla být uložena ve sklepě, kde je maximální teplota 12 až 14 °C. Pokud je to sklep, kde teplota kolísá v závislosti na ročním období, mělo by to být maximálně v rozmezí 4 °C. Rozhodně nesmí kolísat v rozmezí 10 °C. Víno to zaregistruje a nebude se v láhvi vyvíjet, jak chceme. Při vyšší a střídající se teplotě dochází k tomu, že i kvalitní víno začne znovu pracovat, může dojít k druhotnému kvašení, což je problém.

wine.jpg
Foto: Shutterstock

Je teplota to jediné, co k uchování vína v dobré kondici potřebujeme?
Není. Záleží i na dalších faktorech. Kromě konstantní teploty by měl mít sklep také vzdušnou vlhkost kolem 70 %. Velmi důležitá je při skladování i horizontální poloha lahve. Tak, aby byl korek neustále ponořený do vína. Díky tomu na něj působí z jedné strany víno, z druhé strany vlhkost sklepa. Korek, který stále pracuje, pak nemůže seschnout, což by se při vyšší teplotě, v suchém sklepě a při vertikálně postavené láhvi stalo. Jakmile by seschl, začal by se do vína ve větší intenzitě dostávat z okolního prostředí kyslík, který by nestandardně urychlil zrání vína, což nechceme. Jde nám o to, aby se vyvíjelo pozvolna. I světlo urychluje zrání vína a negativně ovlivňuje jeho barvu. Rozhodně je tedy zapotřebí tmavé prostředí.

Jak moc by mohlo nevhodné skladování proces zrání urychlit?
Víno, které by při ideálním skladování mohlo zrát 10, 20 let vykazuje lahvovou zralost třeba už po dvou letech.

A není to výhoda, mít víno připravené k vypití rychleji?
Bohužel ne, protože víno takto zraje do nekvalitního provedení. Nevhodným skladováním dochází k druhotnému kvašení, oxidaci a následné změně barvy a tak dále. Rozhodně bychom tedy neměli skladovat víno například v obýváku vystavené ve vitrínce, jak tomu dříve bývalo.

wowow.jpg
Foto: Shutterstock

Je ještě něco, co kvalitu vína při skladování narušuje?
Víno by mělo být bez jakýchkoli otřesů, což je také velmi důležité. Pokud má někdo sklep například pod rušnou silnicí, kde dochází k drobným otřesům, tak i tohle může víno ve velmi krátkém čase znehodnotit. Důležité je také neskladovat víno s ničím jiným. Pokud dáte k vínu do sklepa například brambory, zeleninu, sýry a podobně, může do sebe natáhnout jejich vůni.

Co když ale někdo nemá sklep ideální, nebo vůbec žádný, a přesto by se chtěl věnovat archivaci vína? Domácí vinotéka vážně nestačí?
My sommelieři bereme domácí vinotéky jako něco příručního, přestože se dají najít i kvalitní. Sklep ovšem nenahradí, ten je ideální. Existují ale i velké vinotéky na klíč, které lze zabudovat do ne úplně vyhovujícího sklepa. Samy si regulují teplotu i vlhkost. Nebo jsou firmy, které nabízejí vybudování celého sklepa s menší vinotékou, dejme tomu dvakrát tři metry, v domácnosti, která není podsklepená. I to lze udělat. Tam pak lze skladovat vína třeba i patnáct, pětadvacet let, což standardně míváme. Získávají na hodnotě nejen tím, jakou dobu je člověk archivuje, ale i tím, že už nejsou na trhu v nabídce.

Stále častěji se u vína setkáváme se šroubovacím uzávěrem namísto korku. Může jít o kvalitní víno vhodné k archivaci? A liší se skladování takových lahví?
Šroubové uzávěry udělaly za těch deset, patnáct let ve své technologii veliký pokrok, takže mohou být i u kvalitních vín. Víno po pěti letech na šroubu může být ve velmi dobré kvalitě a kondici. Dají se pod ním objevit skvosty. Nicméně šroubový uzávěr se nedává k vínům, která mají potenciál zrát na láhvi deset a více let.

Co se skladování takto uzavřených vín týče, v ničem se neliší. I tady platí, že je nutné skladovat je horizontálně. Vzniká díky tomu potřebný tlak na zátku.

l.jpg
Foto: Se souhlasem Františka Koudely

A jak je to s umělými korky?
Plastové uzávěry, umělé korky, korky potažené silikonem nebo skleněnky používají vinaři jen u mladých vín. Oproti nim je i šroubový uzávěr kvalitnější. Žádné z nich proto nejsou určené pro takzvaná velká vína.

Když už víno otevřeme, jak dlouho můžeme načatou láhev skladovat v lednici?
Ideální je vypít víno do dvou, tří dnů. Ne že by se po delší době zkazilo, ale aroma ani chuť vína nevydrží donekonečna. Každým dnem ztrácí, nebude tak výrazné. Navíc v lednici máme spoustu dalších potravin, které víno negativně ovlivní. Nemá tedy smysl mít v lednici otevřenou láhev ještě za týden. Byť existují speciální uzávěry, které z láhve odsají vzduch a prodlouží životnost vína, třeba o týden. Ve vinných barech lze prodloužit třeba i na 14 dní, ale to už je vážně maximum.

Zdroj informací: František Koudela

Čtěte také:

Reklama