Aby bylo jasné. Zdravá snídaně je důležitá pro zdraví, ale rozhodně není nutné, aby se někdo nutil k jídlu třeba v půl sedmé ráno, když ještě ani nepociťuje chuť k jídlu.
"Ráno by se nemělo zapomínat na dostatečný příjem tekutin, ale není striktně určeno, kdy je třeba snídat," vysvětluje profesorka Hana Rosolová, kardioložka z plzeňské fakultní nemocnice, kde vede Centrum preventivní kardiologie.
Hlavní zásada podle ní zní: měli bychom se stravovat v době, kdy máme hlad, a ne tehdy, kdy je to předepsáno. To, kolikrát denně jíme, s tím nakonec až tolik nesouvisí. Jen jedno je důležité - aby jídelníček odpovídal zásadám takzvané racionální diety. Jejím cílem přitom není "pouhé" hubnutí, ale zároveň prevence rozvoje metabolického syndromu. Více jsme o něm psali ZDE a o tom, jak je důležité se hýbat, jste se mohli dočíst ZDE.
Mimochodem, metabolický syndrom postihuje až čtvrtinu Čechů v produktivním věku, nejčastější je jeho výskyt mezi seniory. Postižení mají vysoke riziko rozvoje cukrovky, aterosklerózy neboli kornatění cév, následovat může infarkt nebo mozková mrtvice.
Jen ve stručnosti, metabolický syndrom hrozí každému, kdo splňuje alespoň tři z následujících kritérií:
- obvod v pase u žen přesahující 88 cm, u mužů 102 cm
- nižší hladina "hodného" HDL cholesterolu vkrvi (u žen méně než 1,4 mmol/litr, u mužů méně než 1 mmol/litr, o změření požádejte svého praktika)
- vyšší hladina tryglyceridů (více než 1,7 mmol/litr, opět se obraťte na praktika)
- vysoký krevní tlak (více než 130/85)
- vyšší hladina cukru v krvi (více než 6 mmol/litr).
Riziková je i vyšší tepová frekvence.
Lehký jogurt s vločkami nebo s ovocem, případně netučné mléko s vločkami či celozrnným pečivem.
"Pokud si někdo nedokáže představit snídani bez masa, může do jídelníčku zařadit drůbeží nebo vepřovou dietní šunku, případně tvarohové pomazánky obohacené rybím nebo drůbežím masem. taková strava je bohatá na vlákninu, vitaminy a stopové prvky, obsahuje přitom málo škodlivých nasycených tuků a příměřené množství bílkovin," dodává doktorka Rosolová. Naopak se podle ní nehodí bílé pečivo, ať už sladké či slané. Netřeba však zatracovat třeba vajíčka, s výjimkou lidí, kteří už mají zvýšenou hladinu cholesterolu. Podle Hany Rosolové je totiž vaječný bílek v podstatě nejstravitelnější bílkovinou a zdravým lidem nevadí ani jeden žloutek denně.
Neplatí dávné doporučení, že snídaně by měla být největším jídlem dne, protože ne každý člověk je schopný se ráno najíst skutečně hodně. Každý člověk má totiž jinak nastavenou křivku hladu - u každého tedy vrcholí pocit hladu v jinou dobu.
Vše se dá vyčíslit i v procentech: asi 65 procent celkového denní energetického příjmu by měly tvořit polysacharidy neboli složené cukry, 15 procent bílkoviny a 10 až 15 procent tuky s převahou rostlinných.
Nový komentář
Komentáře
Lhasa: sobotní brunch
Já myslím, že stačí dát na selskej rozum - zatěžovat žaludek, dokud se neprobudil, je prostě blbost
Na druhou stranu ovšem musím říct, že bohatou snídani, na kterou je čas, si někdy dopřeju ráda
Efekt je ten, že se pak středobodem dne nestane oběd, ale jaksi člověku přibude času
Ma uplne nejzamilovanejsi snidane jsou oblozene chlebicky z predchoziho dne, pokud tyto zbydou. Krasne se rozlezi a dokazu jich zfutrovat peknou radku. Bohuzel je nedelam kazdy den, dokonce ani obden
kurňa, překlep...
NANYNKA: Ty projektoješ domečky pro Barbie?
já snídám 0,5l
kafe-nesku se spoustou plnotučného mlíčka(červená krabice je moje mňamka, jiné mlíčko pít už nemůžu!)...a po dvou hodinách pracovního nasazení (pššššt!u netu při čtení zpráv,horoskopů...)začnu ládovat ovoce a mléčné výrobky.
Odemětobě: tak snad se na nekonzumaci jablek neumira, ne?
Odemětobě: No však! Calvados mi plně vyhovuje
Meander: pak ti nezbývá než ho prohnat jistými procesy a konzumovat ve stavu tekutém.Vitamíny jako vitamíny.
Odemětobě: Já to jablko nesním ani nakrájený. Dokonce ani nastrouhaný. Mám k syrovému jablku takový druh antipatie, jako mívají lidé ke koprovce
Meander: s jabkem to mám podobné.Od doby,kdy mě bolely krčky a snědla jsem víc jablek naráz.Dnes si musím jabko nakrájet na dílky,jinak ho nepozřu.Ale stejně jsem víc banánová.
kaatja: Nejsi divná. Lidi mají různé chutě. Já si třeba neumím představit, že bych kousla do jablka. Úplně se mi ježí vlasy. To je divné, co?
sakra, nejak se mi pletou souhlasky
sniiidam a vloooockama samozrejme
jak vas tak posloucham, jite nekdo fakt "zdravou" snidani? ja teda mela taky driv po jogurtu na lacno strevni problemy, ale nejak jsem si zvykla a ted snadam stridave jogurt se spaldovyma vlackama a medem, nebo dokonce jogurt s cerstvym kiwi, to na me kamarad koukal jak na blazna. obcas si dam ovesnou kasi od emca nebo uvarim pohankovou krupici (mnaaaam). nebo jogurtinu(lucina) s celozrnným chlebem
. ale jak to tady sleduju, budu asi nejaka divna.....
Odemětobě: jj, a co teprve Chocensky smatanovy. ten doma milujeme, velke baleni je fuc za 2 dny .-)
Manx: já vůbec nemůžu typ hollandia,mám úplné křeče
terkabaterka: na jednom školení jsem hravě posnídala 4 krajíce čerstvého chleba silně namazané pěnou z uzeného masa.Vůbec netuším,jak se připravuje,ale vzpomínám na ni už 25 lůet.
Já si pochutnám pouze na smetanovém jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí.Co to je 9 % tuku na pořádnou ženskou.A ta božská chuť.
Když nemám žádné žaludeční problémy, tak po ránu o víkendu něco, co pěkně voní - vypražená slaninka, míchaná vyjíčka (fr. toastíky), lívanček, ale jenom málo
ovšem nikdo mi to nenachystá
o to je to nedostupnější, prostě se mi nechce, tak je to jednou do roka
Zdenka04: Cože?