Aby bylo jasné. Zdravá snídaně je důležitá pro zdraví, ale rozhodně není nutné, aby se někdo nutil k jídlu třeba v půl sedmé ráno, když ještě ani nepociťuje chuť k jídlu.
"Ráno by se nemělo zapomínat na dostatečný příjem tekutin, ale není striktně určeno, kdy je třeba snídat," vysvětluje profesorka Hana Rosolová, kardioložka z plzeňské fakultní nemocnice, kde vede Centrum preventivní kardiologie.

Hlavní zásada podle ní zní: měli bychom se stravovat v době, kdy máme hlad, a ne tehdy, kdy je to předepsáno. To, kolikrát denně jíme, s tím nakonec až tolik nesouvisí. Jen jedno je důležité - aby jídelníček odpovídal zásadám takzvané racionální diety. Jejím cílem přitom není "pouhé" hubnutí, ale zároveň prevence rozvoje metabolického syndromu. Více jsme o něm psali ZDE a o tom, jak je důležité se hýbat, jste se mohli dočíst ZDE.
Mimochodem, metabolický syndrom postihuje až čtvrtinu Čechů v produktivním věku, nejčastější je jeho výskyt mezi seniory. Postižení mají vysoke riziko rozvoje cukrovky, aterosklerózy neboli kornatění cév, následovat může infarkt nebo mozková mrtvice.

Jen ve stručnosti, metabolický syndrom hrozí každému, kdo splňuje alespoň tři z následujících kritérií:

 - obvod v pase u žen přesahující 88 cm, u mužů 102 cm

 - nižší hladina "hodného" HDL cholesterolu vkrvi (u žen méně než 1,4 mmol/litr, u mužů méně než 1 mmol/litr, o změření požádejte svého praktika)

- vyšší hladina tryglyceridů (více než 1,7 mmol/litr, opět se obraťte na praktika)

- vysoký krevní tlak (více než 130/85)

 - vyšší hladina cukru v krvi (více než 6 mmol/litr).

Riziková je i vyšší tepová frekvence.

Ideální snídaně
Lehký jogurt s vločkami nebo s ovocem, případně netučné mléko s vločkami či celozrnným pečivem.
"Pokud si někdo nedokáže představit snídani bez masa, může do jídelníčku zařadit drůbeží nebo vepřovou dietní šunku, případně tvarohové pomazánky obohacené rybím nebo drůbežím masem. taková strava je bohatá na vlákninu, vitaminy a stopové prvky, obsahuje přitom málo škodlivých nasycených tuků a příměřené množství bílkovin," dodává doktorka Rosolová. Naopak se podle ní nehodí bílé pečivo, ať už sladké či slané. Netřeba však zatracovat třeba vajíčka, s výjimkou lidí, kteří už mají zvýšenou hladinu cholesterolu. Podle Hany Rosolové je totiž vaječný bílek v podstatě nejstravitelnější bílkovinou a zdravým lidem nevadí ani jeden žloutek denně.

Neplatí dávné doporučení, že snídaně by měla být největším jídlem dne, protože ne každý člověk je schopný se ráno najíst skutečně hodně. Každý člověk má totiž jinak nastavenou křivku hladu - u každého tedy vrcholí pocit hladu v jinou dobu. 

Vše se dá vyčíslit i v procentech: asi 65 procent celkového denní energetického příjmu by měly tvořit polysacharidy neboli složené cukry, 15 procent bílkoviny a 10 až 15 procent tuky s převahou rostlinných.

 

 

             
TÉMATA:
ZDRAVÍ