ccaeaf32a6d39-shutterstock-2043532931.jpg
Foto: Shutterstock

1. Čím zelenější, tím lepší

Jedna z prvních věcí, která se o matchce traduje je, že podle barvy poznáte její kvalitu. Čím zelenější je, tím je kvalitnější. Něco pravdy na tom je, ovšem přesnější vyjádření by bylo – čím zelenější matcha, tím lepší kvalita, pokud porovnáváte BIO matchu. To důležité slovo je v tomto případě slovo „organické“. Když matcha není organická, výrobce může volně používat hnojiva, pesticidy a herbicidy, které mohou pomoci k zelenější barvě umělým zvýšením produkce chlorofylu v rostlině. Pokud je barva matchy jediným pravidlem, kterým se řídíte, a nakonec srovnáváte barvu organické matchy s barvou té neorganické, je to jako byste porovnávali jablka a pomeranče. U nás je poměrně těžké najít kvalitní matcha prášek. Dobrý pro domácí přípravu však seženete například v Matcha Crew.

Verdikt: Polopravda

6c989136ec33e-shutterstock-2456018359.jpg
Foto: Shutterstock

2. Když pijete matchu večer, neusnete

Matcha obsahuje kofein. A ano, po kofeinu se hůře spí. Existují však i lidé, kteří mohou vypít kávu třeba pět minut před spánkem a nebudou mít problém usnout. Takže záleží na každém jedinci. Pak je tady ale ještě jeden faktor, který je třeba vzít v úvahu – klid, který získáte díky vysoké hladině L-theaninu v matche. L-theanin spolupracuje s kofeinem a zajišťuje, že nedosáhnete prudkého nárůstu energie, ale spíše příjemné uklidňující energie, která pomáhá zenovým buddhistům meditovat již více než 1000 let. Už jste ale zkoušeli meditovat při pití kávy?

Verdikt: Polopravda

3. Měli byste používat jen ceremoniální matchu

Samozřejmě, že pokud pijete matchu kvůli chuti a zdravotním benefitům, je nejlepší ceremoniální úroveň. Existuje však důvod, proč existují i levnější třídy matchy jako je premium nebo kulinářská. Hlavní výhodou je fakt, že když levnější druhy matchy například vaříte při vysoké teplotě nebo pečete, zabíjíte tím v matche mnoho živin. Matcha bude sice stále chutnat jako matcha, ale nebudete mít prospěch z vyššího obsahu živin v ceremoniální kvalitě. Pokud se tedy chystáte s matchou připravovat horké nápoje nebo ji přidávat do pečení či vaření, šetřete peníze a sáhněte po levnějším druhu. Premium matcha je o něco silnější v chuti, což funguje perfektně pro matcha latté. Třetí a čtvrtá sklizeň, tedy kulinářská matcha, má pak méně L-Theaninu, silnější chuť a více katechinů a taninů. Díky tomu je ideální pro vaření a pečení, kde chcete, aby se silnější chuť matchy prosadila ve vašem pečivu, smoothies, dezertech a dalších. Neplýtvejte tedy prémiovou ceremoniální matchou a šetřete svoji peněženku. Je to totiž úplně zbytečné.

Verdikt: Nepravda

9ad3dbc8b2703-shutterstock-2003817161.jpg
Foto: Shutterstock
 
4. Matcha je vždy hořká

V důsledku neodmyslitelně vysoké hladiny kofeinu a katechinů v matche bude nekvalitní čaj více hořký. Avšak kvalitnější čaje, které byly pečlivě vypěstovány, dobře zastíněny a dovedně sklizeny a zpracovány, mohou být kvůli vysokému obsahu aminokyselin jen málo hořké nebo vůbec.

Verdikt: Nepravda

5. Matcha je jen prášek ze zeleného čaje

I když je technicky pravda, že matcha je druh prášku ze zeleného čaje, ne všechny prášky ze zeleného čaje jsou matcha – je to jako čtverec a obdélník. Na rozdíl od jednoduché práškové senchy, zvané v japonštině funmatsu-sencha, se matcha vyrábí z mleté ​​tenchy, která se pěstuje, sbírá a zpracovává jinak. Aby z ní vznikla matcha, musí se tencha pomalu rozemlít ve speciálním žulovém mlýně zvaném chausu nebo ishiusu. Hmotnost horního mlýnského kamene je 23 kg. Ten rozdrtí tenchu na superjemný prášek.

Verdikt: Nepravda

18c63f6481fdb-blobid0.jpg
Foto: Shutterstock

6. K výrobě matchy potřebujete speciální vybavení

Matcha je velmi starý druh čaje, což znamená, že její příprava a pití je poměrně jednoduchá: vše, co opravdu potřebujete, je miska, šlehací metla a síto. Místo bambusové metly můžete však klidně vyzkoušet napěňovač mléka, malý mixérek nebo ji i můžete jednoduše protřepat v lahvi, pokud nemáte nic jiného po ruce. Rozhodně však doporučujeme naučit se používat chasen (speciální bambusová metlička na matchu), který je pro tuto práci jako stvořený.

Verdikt: Nepravda

7. Matcha musí být napěněná

I když schopnost produkovat jemnou pěnu může ukazovat na kvalitu matchy, nemusíte v misce nutně mít pěnu, abyste měli dobrou matchu. Napěněná miska matchy, kterou vídáte na Pinterestu či Instagramu se nazývá usucha (řídký čaj). Toto však není jediný tradiční způsob výroby matchy. Existuje také koicha (hustý čaj). Je čtyřikrát silnější a hněte se do hustého sirupu, bez jakékoli pěny. I u usuchy vak existuje mnoho škol čajových obřadů, které dávají přednost malé nebo žádné pěně na čaji. Ať už tedy máte rádi pěnu nebo ne, výběr je jen na vás.

Verdikt: Nepravda

5f6aa06f36bb3-blobid1.jpg
Foto: Shutterstock
 
8. Matcha nesmí přijít do styku vůbec s ničím kovovým

Existuje názor, že při kontaktu s kovem může matcha oxidovat – zničí se chuť a sníží zdravotní přínosy. Základem této teorie je, že katechiny v čaji s ionty v nerezové oceli působí jako pojivo, což způsobuje vyluhování kovu do čaje. Katechiny jsou antioxidanty, jedna z hlavních zdravotních výhod spojených s čajem. Důkazy, na které lidé často poukazují, jsou, že matcha změní barvu, když je ponechána v šálku z nerezové oceli.

Zní to ale trochu jako vyvolávání strachu, že? Lidé přece pijí čaje všeho druhu z kovových termosek již velmi dlouho. Určitě bychom už byli všichni otráveni kovem. Všechny čaje oxidují, když jsou vystaveny kyslíku. To se děje bez ohledu na to, z jakého materiálu je nádoba, ve které jsou, vyrobena.

Každopádně, aby v tom bylo jasno, matcha by neměla přijít do styku s nerezovou ocelí, ale k tomu potřebujete ještě vodu. Jakmile je matcha smíchána s vodou (zejména horkou), může na sebe navazovat kovy a my je pak pijeme, nikoliv však, když se kovu dotkne suchý prášek.

Řídnutí zelené barvy však ovlivňují především světlo, vzduch a vlhkost. Ideální je tedy vždy zkonzumovat matchu hned, jak ji uděláte. Uchovávání v láhvi, bez ohledu na to, zda je z nerezové oceli nebo ne, způsobuje oxidaci matchy a mění její chuť a barvu. Matchu je důležité pít hned po našlehání, k tomu je přece určena.

Pokud vám záleží na chuti, jsou důležitější věci, o které se musíte starat. Například: teplota, vlhkost a světlo mají za následek oxidaci, která časem ničí mnoho přírodních potravin (nejen matchu, ale také čaj, ořechy atd.). Když však budete prosévat matcha prášek přes kovové sítko, zamícháte si matcha latté kovovou lžičkou nebo ji budete uchovávat v suché kovové nádobě, opravdu se nic nestane.

Verdikt: Nepravda

528ff6c49a59c-shutterstock-2427393907.jpg
Foto: Shutterstock

Zdroje: Matcha Crew Praha, Matcha NinjaUjidoThreeLeafTea, Tea Forme Please, Tezumi, Sayuri Tea