bolest-seznam-i-do-textu.jpg
Foto: Shutterstock

Již starší výzkumy jasně prokázaly, že zelený čaj je superpotravina. Zlepšuje totiž základní mozkové funkce, reguluje hladinu energie v těle a navíc pomáhá jako preventivní prostředek proti rakovině. Nyní nový výzkum na lidech s několika rizikovými faktory srdečních onemocnění ukazuje, že konzumace extraktu ze zeleného čaje po dobu čtyř týdnů může také snížit hladinu cukru v krvi a snížit zánět střev. Vědci tvrdí, že jde o jednu z prvních studií, která posoudila, zda může zelený čaj snížit zdravotní rizika spojená s metabolickým syndromem.

Je známo, že zelený čaj je bohatým zdrojem antioxidantů, látek, které pomáhají bojovat proti zánětům v těle. Nyní se však ukazuje, jak může mít pití kvalitního zeleného čaje pozitivní dopad na střeva. Podle výsledků studie vedené doktorkou Anjali Mone (gastroenteroložkou z nemocnice Lexon Hill) totiž konzumace tohoto nápoje přímo bojuje proti syndromu zvýšené propustnosti střeva, který umožňuje bakteriím a toxinům vstupovat do krevního řečiště a odtud k orgánům v celém těle, což následně vede k zánětům.

Tato studie publikovaná v Current Developments in Nutrition zahrnovala 40 účastníků, 21 s metabolickým syndromem (onemocnění metabolismu, které se projevuje vysokým krevním tlakem, přebytečným tukem kolem pasu a abnormální hladinou cholesterolu nebo triglyceridů. V USA jim trpí podle průzkumu každý třetí občan nad 18 let) a 19 zdravých dospělých. Byl jim podáván extrakt ze zeleného čaje po dobu 28 dní, po kterém následovalo placebo v délce 28 dní, s měsíční pauzou na doplňky mezi léčbami. Výzkumníci zjistili, že hladiny glukózy v krvi nalačno u účastníků byly nižší u těch, kteří užívali extrakt ze zeleného čaje ve srovnání s placebem. Léčba zeleným čajem ve studii také prokázala, že snižuje záněty střev signalizované snížením zánětlivých proteinů ve stolici.

Starší spoluautor studie Richard Bruno, Ph.D., profesor z Ohio State University, uvedl, že výsledky ukázaly přínosy po jednom měsíci. Získané poznatky nám říkají, že během jednoho měsíce pravidelného pití zelené čaje jsme schopni snížit hladinu glukózy v krvi jak u lidí s metabolickým syndromem, tak u zdravých lidí, a zdá se, že snížení hladiny glukózy v krvi souvisí se snížením netěsnosti střev a snížením zánětu střev – bez ohledu na zdravotní stav. Podle vedoucích studie nejsme daleko od toho, aby byla vyvinuta účinná terapie jak metabolického syndromu, tak syndromu zvýšené propustnosti střeva.

Podle Národního centra pro doplňkové a integrované zdraví, se zelený čaj používá k léčebným účelům v Číně a Japonsku po tisíciletí. Je bezpečné konzumovat až osm šálků zeleného čaje denně, pokud je konzumován jako nápoj.
 
Zdroje: Health line,  Národní centrum pro integrované zdravíScience dailys, Oxford academic Journals plos

Reklama