Foto: Shutterstock
Žlutá cibule
Říká se jí také kuchyňská cibule, protože kraluje naprosté většině receptů. Je nejčastěji pěstovaným, prodávaným i používaným druhem. Zasyrova má intenzivní, štiplavou chuť, která se po uvaření příjemně zmírní, zesládne, ale přesto zůstane výrazná. Díky vyššímu obsahu škrobu se během tepelné úpravy nerozpustí na kaši, takže ji můžeme s klidem také restovat. Díky tomu se skvěle hodí do základů pokrmů, je nezbytná v guláši, nejrůznějších omáčkách nebo perkeltech a v polévkách.
Foto: Shutterstock
Červená cibule
Je o něco jemnější a sladší chuti a vůně, než její žlutá kolegyně, přesto rozhodně nepostrádá potřebnou dávku štiplavosti a pikantnosti. Proto vás možná napadne udělat z ní guláš. Však k tomu přímo vybízí i její krásná barva. Jenže to by byla chyba. Dlouhé vaření jí příliš nesvědčí. Tepelnou úpravou ztratí i svou barvu. A do unylé modrošedé může obarvit i některé spolu s ní vařené potraviny. Například vejce nebo brambory. Použijte ji raději zasyrova, třeba do salátů. Velkou parádu udělá například v tom řeckém. A co víc, nepřipravíte se o cenné antioxidanty, které obsahuje. Pokud ji chcete přece jen tepelně upravit, zkuste ji grilovat, přidat do špízů, případně použít k výrobě chutney.
Foto: Shutterstock
Bílá cibule
Má velmi jemnou chuť, která v ústech po snězení nezůstane celou věčnost. A stejné to je i v případě delší tepelné úpravy. Chuť během vaření vyprchá, takže je v pokrmu zcela zbytečná. Kromě toho má i tenké slupky, které se rychle rozvaří. Použijte ji raději ve studené kuchyni. Pochutnáte si na ni v nejrůznějších pomazánkách, salátech nebo ji přidejte do hamburgeru. Často ji najdete v pokrmech mexické kuchyně.
Foto: Shutterstock
Šalotka
Velké oblibě se těší ve francouzské kuchyni. Je oblíbená pro svou nasládlou, jemnou kořenitou chuť, které klasickou žlutou cibulí nikdy nedocílíte. Hodí se ale do všech receptů. Neocenitelná je například v polévkách nebo salátech.
Foto: Shutterstock
Zdroj informací: Health Line, Vím co jím, Bon Appetit
Čtěte také:
- Předčí pšenici, žito i rýži. Pseudoobiloviny jsou zdravější i výživnější potravinou budoucnosti
- Fosfáty versus vinný kámen. Každý prášek do pečiva má svá pro i proti
Nový komentář
Komentáře
Děkuji za přehled cibulí. Já mám velmi ráda bílou cibuli ve studené kuchyni a žlutou v té teplé, Šalotku nepoužívám, poněvadž má pro pro mě velmi intenzivní až nepříjemné aroma.