Foto: Shutterstock

Tak jako každá potravina, i mateřské mléko je nejlepší čerstvé. Pokud ho ale máte přebytek, nebo potřebujete vykrýt chvíle, kdy s miminkem být nemůžete, můžete si ho odstříkat či odsát do zásoby. Velmi ale záleží na tom, jak tuto vzácnou tekutinu uskladníte. Tady je rychlý přehled všech možností.

Abyste uchovala kvality mateřského mléka a neohrozila zdraví miminka, myslete na to, v čem je uskladníte. Existují speciálně pro to určené skleněné či plastové nádoby a sáčky. Pokud je právě nemáte po ruce, můžete vyvařit například skleničku od přesnídávky. Pozor na to, že se mléko při mražení rozpíná, nechte mu tedy v nádobce místo. Vždy ji ale dobře uzavřete, ať k tekutině nic nepronikne, pach nevyjímaje. Rozhodně nepoužívejte plastové nádoby nevhodné k zamrazení, mohou uvolňovat škodlivé látky.

Při pokojové teplotě

Přestože je lepší uložit mléko co nejdříve do ledničky, může se stát, že ji právě v danou chvíli nemáte k dispozici. Nebo lahvičku s ním prostě jen zapomenete na kuchyňské lince, což je při zápřahu kolem miminka velmi pravděpodobné. Nemusíte hned panikařit. Pár hodin při pokojové teplotě vydrží. Podle celosvětová organizace lékařů věnované propagaci, ochraně a podpoře kojení The Academy of Breastfeeding Medicine (ABM) vydrží při teplotě kolem 27 ° C čtyři hodiny. Platí, že čím nižší teplota, tím delší trvanlivost. Záleží ale také na další podmínkách jako je čistota mléka i nádoby, ve které je, a tak dále. Proto nic neriskujte, uložte mléko do chladničky co nejdříve.

V chladničce

Tady se zdroje rozcházejí. Některé laktační poradkyně radí maminkám nenechávat mateřské mléko v chladničce déle než 24 hodin, jiné uvádějí jako strop 48 hodin. Teplota by přitom neměla přesáhnout 6 ° C, v ideálním případě by měla být ještě o dva stupně nižší. Proto mléko nikdy nedávejte do dvířek chladničky, ale uložte v jejím nejnižším patře.

Foto: Shutterstock

  • Pokud sléváte více várek dohromady, udělejte to až v momentě, kdy budou mít stejnou teplotu.
  • Až budete mléko ohřívat, nikdy ho nedávejte do mikrovlnné trouby, která by spoustu cenných látek zničila. Raději vsaďte na vodní lázeň či speciální ohřívač a zastavte se u teploty 37 ° C.
Složení mateřského mléka se časem mění podle potřeb dítěte. Nedělejte si tedy železné zásoby na zbytečně dlouho.

V mrazničce

Pokud potřebujete mateřské mléko zachovat po delší dobu, zamrazte ho. Takto si uchová většinu kvalit po tři měsíce, pak podle ABM začne klesat obsah živin (tuk, bílkoviny) a mléko mění chuť a může být kyselejší. Použít je můžete i po 6 měsících v mrazničce, ale připravíte se tak o některé jeho benefity.

  • Zamrazené mléko umístěte do zadní části šuplíku, aby na ně nepůsobila vyšší teplota ve chvíli, kdy otevíráte dvířka mrazničky.
  • Zásobu rozmrazujte pozvolna v lednici. Vyndejte ji tedy ideálně den předem. Jakmile se mléko rozpustí, protřepejte je a pak šetrně ohřejte. Spotřebovat by se mělo do 24 hodin.

Čtěte také: