Foto: Shutterstock

Co jsou antioxidanty?
Buňky v našem těle jsou neustále pod palbou škodlivých látek. Zdrojem těchto škodlivin bývá například:
› znečištěné životní prostředí
› stres
› kouření
› nevhodná strava
› plísně

Tyto škodlivé látky vytvářejí v našem těle nestabilní molekuly, tzv. volné radikály, kterým chybí jeden elektron. Volné radikály se tento chybějící elektron snaží ukrást ze zdravých buněk, které tím poškozují. Naše tělo se s těmito radikály umí do určité míry vypořádat, ale pokud množství volných radikálů přesáhne určitou míru, může docházet k rychlejšímu poškozování buněk a tkání. Právě antioxidanty pomáhají tomuto poškozování zabraňovat, protože mají jeden elektron navíc, kterým krmí volné radikály, a tím je neutralizují.

Foto: MatchaTea.cz

Kde antioxidanty najdeme?
„Protože mezi nejsilnější antioxidanty patří hlavně vitamíny A, C a E, nejvíc jich najdeme v čerstvém ovoci a zelenině, ale také v kakaových bobech nebo potravinách bohatých na fotochemikálie, tedy barevné pigmenty. Patří mezi ně čaje i koření,“ vysvětluje Petr Patočka, jednatel společnosti Kyosun s.r.o.

Aby byl náš boj proti volným radikálům co nejúčinnější, měly bychom jíst co nejširší spektrum antioxidantů, protože se ve svých účincích vzájemně doplňují. Držet bychom se měly hlavně přirozených antioxidantů a po chemicky upravených přípravcích a vitamínech sahat až jako po záložním plánu. Současně ale platí i pravidlo všeho s mírou.

Mezi potraviny bohaté na antioxidanty patří hlavně sytě zbarvené druhy ovoce a zeleniny.

Foto: Shutterstock

Z ovoce jsou na tom nejlépe:
borůvky, brusinky, rybíz, maliny, ostružiny a jiné druhy lesního ovoce, třešně, hrozny, švestky apod. Uvádí se také rakytník či exotické ovoce jako aronie, acai, citrusové plody či kiwi.

„Správná porce ovoce by měla být o velikosti rozevřené dlaně nebo misky. Pro vyšší sytící efekt můžeme doplnit o několik lžic polotučného tvarohu a přidat semínka nebo ořechy. Ovoce lze konzumovat také jako čerstvé smoothie. Koho ovoce nadýmá, je možné jej povařit se špetkou skořice a hřebíčkem. Při redukci hmotnosti se vyvarujte banánům a hroznovému vínu, které obsahují nejvíce cukru," radí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Foto: Shutterstock

U zeleniny platí to samé pravidlo – čím sytější barva, tím větší obsah antioxidantů, takže větší množství antioxidantů má třeba:
brokolice, špenát, rajčata, avokádo, paprika, kapusta, mrkev nebo červená řepa, ale zapomínat bychom neměly ani na cibuli nebo česnek.

Antioxidanty najdeme i v koření, bylinkách a nápojích
Skvělým zdrojem je například skořice, majoránka, oregano, kurkuma, rozmarýn, kopr, máta, šalvěj, tymián nebo hřebíček. Mezi další potraviny bohaté na antioxidanty patří rostlinné oleje, zejména panenský olivový, celozrnné výrobky, luštěniny, houby, ořechy nebo kakaové boby (ideálně nepražené, ale antioxidanty obsahuje i kvalitní hořká čokoláda).

Vysoký obsah antioxidantů mají i některé nápoje, například hroznová šťáva, červené víno nebo zelený čaj. Zejména čaj matcha obsahuje díky svému zpracování velké množství antioxidantů. Čajové listy matcha se totiž upravují unikátním způsobem. V Matcha Tea najdeme i vitamíny A, C, E, které se řadí mezi silné antioxidanty, ale také stopové množství minerálů (železo, vápník, draslík, zinek) a vysoký obsah vlákniny (udává se až 30 %). Protože při pití Matcha Tea pijeme celý list čajovníku nadrcený na jemný prášek, může naše tělo vytěžit maximum ze všech benefitů, které matcha nabízí, a získat tak maximum antioxidantů.

TIP: Když do matcha přimícháme čerstvou ovocnou šťávu, med, zázvor nebo koření, snadno a rychle si ušejkujeme vitamínovou bombu na podporu imunity!

Foto: MatchaTea.cz

Reklama