Jídlo se vyhazuje i v České republice, každý rok skončí v popelnicích odhadem téměř 830 tisíc tun potravin. Podle průzkum, který zadala značka Hellmann’s společnosti Ipsos, ovšem Češi neplýtvají vědomě. Hlavním problémem je nedostatek času a chybějící inspirace, jak s potravinami naložit.

Na tento fenomén se svou kampaní snaží upozornit také společnost Hellmann’s, která vyzývá k omezení plýtvání. Ve spolupráci s ní jsme pro vás připravili soutěž, jejímž cílem je navzájem se inspirovat.

Jaké recepty připravujete ze zbylých potravin?

Hana N.

Osvědčil se mi slaný koláč. Z mouky, vody, pár lžic oleje a 1 prášku do pečiva vyrobím rychlé těsto, dám na plech nebo do formy na koláč. Na to pokrájím zbytky z lednice. Začínám obvykle zakysanou smetanou se stroužkem česneku, pokud smetanu nemám dám protlak nebo kečup a provensálské koření. Nakonec sýr (klidně i tavený), ten se najde téměř vždy. Peču 25 minut při 180° a 5 minut před koncem rozklepnu nahoru vajíčko (nebo dvě). Moc si pokaždé pochutnáme a já mám skvěle vyklizenou lednici.

Jana P.

Mám tip na těstovinový salát. Uvařené těstoviny smícháme s nakrájenou zeleninou na středně velké kousky (paprika, rajčata, okurky), přidáme zakysanou smetanu anebo bílý jogurt, dochutíme solí, pepřem, česnekem a pořádně promícháme. Před servírováním posypeme nastrouhaným vajíčkem natvrdo.

Alena H.

Starý rohlík nakrájím na kolečka, potřu lehce olejem s česnekem, pak použiju zbytky sýrů, salámů, zeleniny, oliv, zkrátka čehokoli. Nandám na rohlíková kolečka a zapeču chvíli v troubě. Ať jsem použila, co jsem měla, nikdy to nechutnalo špatně.

Jitka Š.

Recept s názvem Vše zapeču! Zbylé těstoviny nebo brambory z předešlého dne zapeču v dobře vymazané zapékací misce s nakrájeným zbylým masem, osolím, opepřím a zaleji 2 rozšlehanými vejci ve 2 dcl mléka. Zapeču v troubě a dobrou chuť!

Markéta B.

Pokud zbydou uvařené brambory, dělám z nich pomazánku. Vychladlé brambory nastrouhám na jemném struhadle, smíchám s kouskem změklého másla, přidám lžičku plnotučné hořčice, lžíci majonézy, lehce osolím a opepřím. Mažu na veku nebo pečivo. Navrch nastrouhám vařené vajíčko a přidám okurku. Za chvilku mám moc dobrou lehkou večeři i pohoštění pro návštěvu.

Gabriela V.

Tip na milánské špagety: 3 ředkvičky, hrstka baby špenátu, kousek sýra eidamu v celku, 4 plátky anglické slaniny, kousek pórku, 3 ks sušených rajčat a 5 ks oliv, stroužek česneku. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme v pánvi se lžící olivového oleje, přidáme nakrájený pórek, ředkvičky, sušená rajčata. Promícháme a chvilku podusíme. Nakonec přidáme nasekaný baby špenát a olivy. Ochutíme třeným česnek. Podáváme s vařenými špagetami, strouhaným sýrem a kečupem.

Renata T.

Salát z čočky. Ke zbylé čočce přidám nakrájené okurky, jarní cibulku na kolečka (může být i žlutá nebo červená cibule) a na kostičky nakrájenou šunku nebo salám. Trochu pepře a oleje. Dochutím octem a podle chuti dosolím. Jako příloha postačí čerstvý salát nebo toasty ze staršího pečiva. Ze zbylé čočky je dobrá a rychlá polévka. Přiliji vodu, přidám nastrouhanou zeleninu, dochutím a je hotovo.

Šárka F.

Teplá cuketová pomazánka: Nastrouhanou jednu střední cuketu podusit na pánvi na trochu oleji, přidáme na kostičky stroužek česneku, sůl a pepř. Až cuketa pustí vodu a pořádně se podusí, vmíchat jednu kostku lučiny a trochu goudy (nebo jiného plátkového sýra). Podle chuti se dá přidat čerstvá bazalka. Tahle pomazánka je super na chleba čerstvý i na topinku, nebo jako teplý salát třeba s knäckebrotem či bez.

Jaroslava V.

1 balení kuřecích řízků, olej, 1 vejce, 1 kelímek smetany, kari koření, 1 konzerva žampionů, 1 pórek. Postup: Kuřecí maso nakrájíme na tenké nudličky a restujeme na oleji. Posypeme kari kořením. Poté přidáme na kolečka nakrájený pórek, vejce a žampiony. Nakonec zalijeme smetanou ještě krátce podusíme a podáváme. Jako příloha se hodí bramborové noky, rýže, hranolky, nebo těstoviny.

Petra M.

U nás doma nikdy nezklame vaječná omeleta s čímkoli. Se šunkou, sýrem, s rajčátkem a když už nic jiného, tak jen potřená kečupem či hořčicí.
 

Reklama