Kolik asi druhů vůbec existuje? To asi nespočítáme, protože každá z nás má svoje recepty a navíc funguje lidová tvořivost, takže každý rok někdo vymyslí další nepečenou dobrůtku.

Druhy nepečeného vánočního cukroví:

Kokosové kuličky
Ořechové hrudky
Kuličky s kandovaným ovocem
Meruňkové placičky

Hera radí s přípravou nepečeného vánočního cukroví

- Na hmotu zpracováváme Heru zastudena. 
- Přidáváme piškoty nebo sušenky, které nastrouháme najemno nebo rozdrtíme pomocí kuchyňského válečku. 
- Na ochucení přidáváme moučkový cukr, jádroviny nebo kandované ovoce. 
- Jádroviny jemně nameleme nebo nasekáme a kandované ovoce namáčíme před použitím do alkoholu, aby hezky nabobtnalo.
- Tvarujeme malé kuličky nebo hromádky, které obalujeme v jádrovinách nebo namáčíme do polevy.
- Různé druhy ořechů mají vysoký obsah tuku a jsou náchylné ke žluknutí. Lépe se skladují celé a strouháme je až před použitím. Také jejich chuť a aroma je výraznější, pokud je použijeme čerstvě nastrouhané.

Inspirace od Hery - Nepečené punčové cukroví
Dávka – cca 30 ks

100 g Hery (2 dílky na obale)
240 g dětských piškotů (2 balíčky)
50 g mandlí
3 lžíce moučkového cukru
3 lžíce anglického rumu
2 lžíce medu
5 kapek punčového aroma

Na zdobení
100 g čokoládové polevy, barevné sypání, čokoládové dekory, mandlové kytičky.

Heru necháme změknout při pokojové teplotě a utřeme s moučkovým cukrem a medem. Přidáme oloupané, velmi jemně nastrouhané mandle a rozdrcené piškoty, které pokapeme aroma a rumem.
Hmotu dobře propracujeme a rozetřeme na alobal na vrstvu silnou asi 5 mm. Dáme do chladničky ztuhnout. Kuchyňský vál poprášíme moučkovým cukrem a položíme na něj ztuhlou hmotu alobalem nahoru. Alobal odtrhneme a z hmoty vykrajujeme tvary.
Vkládáme do papírových košíčků a zdobíme podle vlastní fantazie čokoládovými dekory, barevným sypáním nebo mandlovými kytičkami. Dekorace přilepíme rozehřátou čokoládovou polevou.  

 

Převzato z internetového magazínu www.nadoma.cz