Růže
Královna květin není jedovatá ani nepoživatelná v žádném svém kultivaru. Využívat ke zdobení dezertů, konzumovat a zpracovávat tedy můžete i ty šlechtěné. Jen se pak ochudíte o podstatnou část léčivých účinků, jimiž disponují druhy původní. Například růže galská (keltská), damašská, svraskalá nebo stolistá. Ty mají navíc i osvědčené aroma a chuť, které v sirupu tím správným způsobem vyniknou. K jeho výrobě vám postačí otrhat okvětní lístky, není potřeba růži stříhat. A pokud by se vám ani tak nechtělo plenit vlastní zahrádku, vydejte se pro růže divoké, šípkové. Vždy ale musí jít o květy neznečištěné, chemicky neošetřené.
Foto: Shutterstock
Existuje spousta receptů, zkusit můžete například růžový sirup vyráběný za studena podle Nadi Perníkové. Ta okvětní plátky růže (100 kusů) nasype do sklenice, zalije studenou vodou a nechá 24 hodin macerovat. Následně tekutinu scedí, přidá cukr (250 g) a kyselinu citronovou (5 g). Pak vše přivede k bodu varu a ihned odstaví, dále nevaří. Sirup je připraven k plnění do čistých lahví, které je třeba pečlivě uzavřít.
Nešlechtěná růže má dezinfekční, protizánětlivé i silně antibakteriální a antimykotické účinky. Pomáhá při nachlazení, zánětu průdušek, podráždění žaludku, průjmu a bolestivé menstruaci. Mírní úzkosti, deprese a nespavost. |
Levandule
Už dávno není jen výsadnou francouzské Provence, levandule opanovala už i naše české záhonky. Aby ne! Nejen že nádherně vypadá, ale také krásně voní, navíc i láká motýly, včely a čmeláky, takže je na zahradě živo. A co hlavně - můžete z kromě jiného připravit i domácí sirup.
Foto: Shutterstock
Například podle bylinkářky Michaely Maťhové. Přibližně 40 až 60 stonků s květy nastříhá na menší kousky do konvice a zalije jedním litrem převařené, vychladlé vody. Promíchá vařečkou a nechá 24 hodin louhovat. Následně macerát přecedí a přidá do něj 1 kilogram cukru a lžičku kyseliny citronové. Při teplotě 80 °C pak nechá rozpustit cukr (sbírat pěnu) a sirup následně plní do připravených sklenic.
Levandule uklidňuje psychiku a nervy, pomáhá při nespavosti, migréně, nadýmání, astmatu, žaludeční kolice, chřipce a zánětu horních cest dýchacích, prospívá játrům, mírní bolesti svalů i revmatické potíže, hojí vřídky v ústech i poranění na kůži. |
Sléz
Na zahradě ho nepřehlédnete. Je až metr a půl vysoký a na jeho vrcholcích doslova září velké, sytě růžovo-fialové květy. Právě z těch můžete voňavý, příjemně sladký sirup s bylinkovým nádechem připravit. Lze jej pak využít nejen k přípravě netradiční domácí limonády, ale také ho užívat po lžičkách. Například při chrapotu a kašli nebo při zažívacích potížích. A jako bonus vás nadchne i jeho schopnost obarvit sirup do červena. Pokud nemáte sléz maurský na zahradě, můžete použít i jeho divoké předky – sléz lesní nebo přehlížený.
Foto: Shutterstock
Slézový sirup si můžete připravit například podle lékařky a bylinkářky Aleny Hamplové. Ta 30 gramů květů slézu přelije půl litrem vroucí vody a nechá 24 hodin louhovat. Následně přisype cukr (300 g) a na mírném ohni povaří, zhruba 20 minut. Pak už jen přecedí a plní do připravených lahviček.
Sléz ochrání sliznice slizovitými látkami, pomáhá léčit záněty horních cest dýchacích, zmírňuje dráždivý kašel, chrapot nebo ztrátu hlasu, pomáhá při zažívacích potížích, ale i kožních problémech a zanícených ránách. |
Zdroj informací: Kouzelné bylinky, Bylinky pro všechny, MUDr. Alena Hamplová, Bylinkový ráj, Youteube - Michaela Maťhová
Čtěte také:
- Přeslička rolní není jen nevítaný plevel, ale i zázračná bylinka lidových léčitelů
- Mšice ze zahrady jen tak nevystrnadíte. Bojovat proti nim vám zdarma pomohou jejich přirození predátoři
Nový komentář
Komentáře
já si takto pěstuji různé květiny doma. mám ale malý byt..a hlavně malý balkon.. taks om si koupila tohle https://www.demashop.cz/7448-regaly-a-stoly-pro-kvety a mám dost místa na květiny a sezení.
Levandulový sirup jsem dělala letos poprvé a je moc dobrý.
Růži jsem zkoušela a je to divná chuť.