Foto: Shutterstock

Klasické, šumivé i perlivé, červené, růžové i bílé – jakoukoli variantu vína si zamanete, takovou můžete pořídit i ve verzi „nealko“. Tedy s obsahem alkoholu maximálně 0,5 %. Jen musíte zapátrat, protože ne všechny vinotéky jej mají v nabídce. Na internetu ale bezpečně seženete to, co hledáte. A to nejen ze zahraniční produkce, víno bez alkoholu vyrábějí i čeští vinaři. Jen oproti alkoholické variantě musíte trochu připlatit. Vyrobit kvalitní nealkoholické víno je totiž technologicky a časově náročnější.

Vše začíná u klasického vína

Při samotném procesu macerování, lisování, kvašení a školení vína žádný rozdíl nenajdete. To až na samotný závěr - než se lahodný mok stočí do lahví. V té chvíli musí již hotové víno projít ještě dealkoholizací, nejčastěji za pomoci vakuové komory.

Takzvanou vakuovou extrakci vynalezl už na počátku dvacátého století v Německu Carl Jung. Alkohol se při tomto postupu dostává ze zahřátého vína pomocí odpařování. Ale díky umístění ve vakuové komoře k tomu stačí jen velmi nízká teplota - kolem 30 °C. Proto kvalita vína zůstává ve vysoké míře zachována. Jediné drobné mínus je fakt, že spolu s alkoholem částečně mizí i aroma. To vyřešili někteří výrobci takzvanou dvoufázovou vakuovou extrakcí. Odpařené aroma zachytávají a do vína ho následně vracejí.

Dietářky mohou jásat

A pozor! Kromě toho, že se po takovém víně neopijete, má odstranění alkoholu i další výhodu. Spolu s ním zmizí i velké množství kalorií. Pokud je tedy výrobci do vína opět nedodají v podobě přidaného hroznového moštu či cukru. Proto raději pečlivě čtěte etikety.

Čtěte také:

Reklama