Obecně vzato, vitamín C (kyselina askorbová) je živina pro lidský organismus zcela nezbytná. Je zásadní pro mnohé metabolické procesy, potřebujeme jej k posílení krevních cév, chrupavek a svalů. Podporuje tvorbu kolagenu, hormonů a je nezbytný také pro vstřebávání železa. Mimoto je vitamin C důležitý pro proces hojení a je jedním z nejvýznamnějších antioxidantů; pomáhá chránit buňky před účinky volných radikálů – molekul produkovaných, když vaše tělo rozkládá jídlo nebo je vystaveno tabákovému kouři a nepřiměřenému slunečnímu záření, rentgenovým paprskům nebo jiným pro tělo škodlivým zdrojům. Volné radikály mohou přispět ke vzniku srdečních chorob, rakoviny a dalších závažných onemocnění.
Foto: Shutterstock
Průměrný dospělý muž spotřebuje okolo 90 miligramů vitaminu C denně, dospělá žena cca 75 miligramů. Jde o množství, které lze pokrýt vyváženou stravou. Pokud jste ale vystaveni vyšší fyzické či psychické zátěži, patříte k náruživým kuřákům nebo jste konfrontování s nemocí, potřeba vitamínu C významně stoupá. Odborníci proto doporučují podpořit léčbu či prevenci vysokými dávkami céčka i jinou cestou, například ve formě infuzí. |
Tělo si samo vitamín C nevyrobí
Vitamín C patří do skupiny esenciálních vitamínů, což znamená, že si ho tělo nedokáže samo vyrobit a je nezbytné přijímat jej stravou. Je rozpustný ve vodě a nachází se v řadě druhů ovoce a zeleniny. Má mnoho fyziologických rolí a je spojován s nespočtem zdravotních přínosů. Kromě běžné stravy je vitamin C dostupný také jako perorální doplněk, obvykle ve formě kapslí a žvýkacích tablet, většina lidí je nicméně schopna získat jeho dostatečné množství z běžné, nutričně vyvážené stravy. Nedostatek vitamínu C však hrozí, pokud:
- Kouříte nebo jste často vystaveni pasivnímu kouření
- Máte určité gastrointestinální potíže nebo určité typy rakoviny
- Stravujete se nezdravě, konzumujete vysoce průmyslově zpracované potraviny a ve vašem jídelníčku chybí pravidelná konzumace ovoce a zeleniny
Když je céčka málo
Závažný nedostatek vitamínu C může vést ke značným zdravotním komplikacím, a také k onemocnění zvaném kurděje. Jeho absence způsobuje anémii, krvácení dásní, modřiny a špatné hojení ran. Základem je vždy vyvážená a na vitamin C bohatá strava; mějte na paměti, že doplněk stravy mimo běžné jídlo nemusí nabízet stejné výhody jako přirozeně se vyskytující antioxidanty v potravinách.
Foto: Shutterstock
Když se na céčko zaměříte
Pokud budete dbát na dostatečný příjem vitaminu C v potravě, můžete si zdravotně docela dobře ulevit. Jíst stravu bohatou na ovoce a zeleninu může snížit riziko vzniku mnoha typů rakoviny, jako je například rakoviny prsu, tlustého střeva nebo plic. Jde také o skvělou prevenci nachlazení a zmírnění jeho průběhu. Přínosný je vitamín C také v souvislosti s očním zdravím. V kombinaci ještě s jinými vitamíny a minerály brání zhoršení zraku podmíněné věkem a některé studie naznačují, že lidé, kteří mají ve stravě vyšší hladiny vitamínu C, mají nižší riziko vzniku šedého zákalu.
Vitamin C je silný antioxidant, který posiluje přirozenou obranyschopnost organismu. Posiluje imunitní systém. Když se volné radikály hromadí, mohou vyvolat stav známý jako oxidační stres, který je spojován s mnoha chronickými onemocněními, jak potvrzují mnohé studie. Ty ukazují, že konzumace většího množství vitamínu C může zvýšit hladinu antioxidantů v krvi až o 30 %. To pomáhá přirozené obraně těla bojovat proti zánětu. |
Když je céčka moc
Pokud se vitamin C užívá ve vhodných dávkách, je vše v naprostém pořádku. Ve výjimečných případech může nicméně dojít také k předávkování, což může způsobit nežádoucí účinky:
- Nevolnost, zvracení a průjem
- Pálení žáhy
- Křeče žaludku nebo nadýmání
- Únava a ospalost, někdy i nespavost
- Bolest hlavy
- Zčervenání kůže
U některých lidí může předávkování vitamínem C způsobit ledvinové kameny, zejména pokud jsou doplňky stravy s vitamínem C užívány ve vysokých dávkách. Dlouhodobé užívání perorálních doplňků vitaminu C nad 2 000 miligramů denně zvyšuje riziko významných vedlejších účinků.
Foto: Shutterstock
Kde vitamín C najdete
- Černý rybíz
- Šípek
- Chilli paprička
- Žlutá paprika
- Petrželová nať
- Kysané zelí
- Kiwi
- Citrusové plody
- Jahody
- Papája
- Brokolice
- Růžičková kapusta
- …a mnohé další
Čtěte také:
- Příčinou potíží s početím může být špatný dech i držení těla
- Workoholismus. Jak poznat, že mám problém se závislostí na práci?
Zdroje: healthline.com, mayoclinic.org
Nový komentář
Komentáře
Popravdě také pořád nevím. Načetla jsem už spoustu článků a pořád jsem si z toho neodnesla, jestli vitamín C má nebo nemá cenu brát...
Hodně přemýšlím, jestli vlastně má cenu vitamín C brát. Myslíte si, že je lepší ho nějakým doplňkem dodávat nebo tělu stačí to, co běžně přijme z jídla?
Četla jsem, že jsou vitamíny v lizopomální formě. Nemáte s tím zkušenost ?
Myslíte si, že si tělo dokáže vitamín C normálně přijímat z potravy nebo je potřeba mu ho nějakým způsobem průběžně doplňovat?