Obecně vzato, vitamín C (kyselina askorbová) je živina pro lidský organismus zcela nezbytná. Je zásadní pro mnohé metabolické procesy, potřebujeme jej k posílení krevních cév, chrupavek a svalů. Podporuje tvorbu kolagenu, hormonů a je nezbytný také pro vstřebávání železa. Mimoto je vitamin C důležitý pro proces hojení a je jedním z nejvýznamnějších antioxidantů; pomáhá chránit buňky před účinky volných radikálů – molekul produkovaných, když vaše tělo rozkládá jídlo nebo je vystaveno tabákovému kouři a nepřiměřenému slunečnímu záření, rentgenovým paprskům nebo jiným pro tělo škodlivým zdrojům. Volné radikály mohou přispět ke vzniku srdečních chorob, rakoviny a dalších závažných onemocnění.

vit.jpg
Foto: Shutterstock

Průměrný dospělý muž spotřebuje okolo 90 miligramů vitaminu C denně, dospělá žena cca 75 miligramů. Jde o množství, které lze pokrýt vyváženou stravou. Pokud jste ale vystaveni vyšší fyzické či psychické zátěži, patříte k náruživým kuřákům nebo jste konfrontování s nemocí, potřeba vitamínu C významně stoupá. Odborníci proto doporučují podpořit léčbu či prevenci vysokými dávkami céčka i jinou cestou, například ve formě infuzí.

Tělo si samo vitamín C nevyrobí

Vitamín C patří do skupiny esenciálních vitamínů, což znamená, že si ho tělo nedokáže samo vyrobit a je nezbytné přijímat jej stravou. Je rozpustný ve vodě a nachází se v řadě druhů ovoce a zeleniny. Má mnoho fyziologických rolí a je spojován s nespočtem zdravotních přínosů. Kromě běžné stravy je vitamin C dostupný také jako perorální doplněk, obvykle ve formě kapslí a žvýkacích tablet, většina lidí je nicméně schopna získat jeho dostatečné množství z běžné, nutričně vyvážené stravy. Nedostatek vitamínu C však hrozí, pokud:

  • Kouříte nebo jste často vystaveni pasivnímu kouření
  • Máte určité gastrointestinální potíže nebo určité typy rakoviny
  • Stravujete se nezdravě, konzumujete vysoce průmyslově zpracované potraviny a ve vašem jídelníčku chybí pravidelná konzumace ovoce a zeleniny

Když je céčka málo

Závažný nedostatek vitamínu C může vést ke značným zdravotním komplikacím, a také k onemocnění zvaném kurděje. Jeho absence způsobuje anémii, krvácení dásní, modřiny a špatné hojení ran. Základem je vždy vyvážená a na vitamin C bohatá strava; mějte na paměti, že doplněk stravy mimo běžné jídlo nemusí nabízet stejné výhody jako přirozeně se vyskytující antioxidanty v potravinách.

vv.jpg
Foto: Shutterstock

Když se na céčko zaměříte

Pokud budete dbát na dostatečný příjem vitaminu C v potravě, můžete si zdravotně docela dobře ulevit. Jíst stravu bohatou na ovoce a zeleninu může snížit riziko vzniku mnoha typů rakoviny, jako je například rakoviny prsu, tlustého střeva nebo plic. Jde také o skvělou prevenci nachlazení a zmírnění jeho průběhu. Přínosný je vitamín C také v souvislosti s očním zdravím. V kombinaci ještě s jinými vitamíny a minerály brání zhoršení zraku podmíněné věkem a některé studie naznačují, že lidé, kteří mají ve stravě vyšší hladiny vitamínu C, mají nižší riziko vzniku šedého zákalu.

Vitamin C je silný antioxidant, který posiluje přirozenou obranyschopnost organismu. Posiluje imunitní systém. Když se volné radikály hromadí, mohou vyvolat stav známý jako oxidační stres, který je spojován s mnoha chronickými onemocněními, jak potvrzují mnohé studie. Ty ukazují, že konzumace většího množství vitamínu C může zvýšit hladinu antioxidantů v krvi až o 30 %. To pomáhá přirozené obraně těla bojovat proti zánětu.

Když je céčka moc

Pokud se vitamin C užívá ve vhodných dávkách, je vše v naprostém pořádku. Ve výjimečných případech může nicméně dojít také k předávkování, což může způsobit nežádoucí účinky:

  • Nevolnost, zvracení a průjem
  • Pálení žáhy
  • Křeče žaludku nebo nadýmání
  • Únava a ospalost, někdy i nespavost
  • Bolest hlavy
  • Zčervenání kůže

U některých lidí může předávkování vitamínem C způsobit ledvinové kameny, zejména pokud jsou doplňky stravy s vitamínem C užívány ve vysokých dávkách. Dlouhodobé užívání perorálních doplňků vitaminu C nad 2 000 miligramů denně zvyšuje riziko významných vedlejších účinků.

vii.jpg
Foto: Shutterstock

Kde vitamín C najdete

  • Černý rybíz
  • Šípek
  • Chilli paprička
  • Žlutá paprika
  • Petrželová nať
  • Kysané zelí
  • Kiwi
  • Citrusové plody
  • Jahody
  • Papája
  • Brokolice
  • Růžičková kapusta
  • …a mnohé další

Čtěte také:

Zdroje: healthline.commayoclinic.org