Co se týče stravování, vezměte rozum do hrsti: Proč si zbytečně zanášet cévy tukem? Stačí vynechat máslo, sádlo, tučné maso a mléčné výrobky s vyšším obsahem tuků, a zvyknout si jíst ryby a používat jedlé oleje.
Budete-li konzumovat příliš mnoho tuků v potravě, zcela jistě ztloustnete, protože každý gram, který nespálíte, se dobře uloží. Pokud však tuky vyloučíte z jídelníčku úplně, připravíte se o cenné živiny, například o vitaminy A, D, E a K, které jsou v tucích rozpustné.
Například k tomu, aby se betakaroten z ovoce a zeleniny přeměnil v těle na vitamin A, potřebujeme denně přísun přibližně 25 g tuků.
Co bychom však vůbec neměli vynechávat, i když chceme zhubnout, jsou tučné ryby. Losos, makrela nebo tuňák obsahují tuky působící na jako lék – udržují optimální hustotu krve a snižují riziko srdečních chorob.
Tuky dělíme na tři skupiny: nasycené, mononenasycené a vícenasycené. Pozor! Nasycený tuk (máslo, sádlo, slanina apod.) zvyšují hladinu cholesterolu a časem způsobují cévní a srdeční potíže.
„Hodné“ tuky
Vícenasycené tuky – např. slunečnicový olej, brutnákový nebo sójový – pomáhají potlačit záněty a mají pozitivní vliv na krevní tuky, podporují též pokles cholesterolu
Kromě těchto tuků, které si tělo dokáže samo vyrobit z bílkovin, sacharidů a alkoholu, potřebuje tělo takzvané esenciální mastné kyseliny pro stavbu buněk, ale tělo si je nedokáže samo vyrobit a musí je proto načerpat z potravy
Patří sem mastné kyseliny ze skupiny omega-6 (kyselina linolová) a omega-3. Dospělý člověk potřebuje g mastných kyselin omega-6, které se rovnají dvěma lžičkám olivového nebo slunečnicového oleje nebo hrsti mandlí či ořechů.
Pozor: dobrého pomálu! Vysoký příjem tuků skupiny omega-6 může být zdraví škodlivý!
Mastné kyseliny omega-3 potřebujeme jen v malých dávkách, asi tak 1–2 g denně, ale zato nezbytně nutně. Tuto dávku získáme z asi 100 g porce ryby – sledě, lososa, sardinek nebo ze dvou lžiček řepkového oleje.
Nejíte-li ryby, je vhodné občas polykat v kapslích rybí tuk z lékárny.
Jak zacházet s tuky! ☻Protože vysoký příjem tuků zvyšuje hladinu cholesterolu, měli bychom omezit spotřebu ☻Ani margaríny náš problém nevyřeší. Sice se vyrábějí z olejů, ale při ztužování se vytvářejí ☻Řešením pro zdraví je radikálně změnit skladbu tuků po vzoru národů žijících ve Středomoří – ☻Spíše než ztužené tuky používejte na vaření oleje. Olivový olej například odolává i vyšší |
Nový komentář
Komentáře
átéčko:
přesně tak
átéčko: Souhlasím
Nejhorší tuk je kolem boků a na břiše