Foto: Shutterstock
Aspartam – E951
Syntetické sladidlo až 200krát sladší než bílý cukr používají výrobci ve více než 6 000 druzích potravin po celém světě. Najdete je například v některých žvýkačkách, jogurtech, dezertech, pudinzích, mražených krémech, vitaminových doplňcích, nápojích, ale také v nakládaném ovoci a zelenině, hořčici nebo majonéze. Všude tam, kde není třeba potravinu následně zahřívat, protože tím by aspartam ztrácel na sladkosti. Další jeho, výrobci oblíbenou, vlastností je zvýrazňování aroma potravin. Jeho používání a hlavně následná konzumace však má svá „ale“.
Aspartam se vyrábí synteticky z aminokyseliny fenylanin a z kyseliny asparaginové. A právě na tyto látky, plus ještě na methanol, se v těle také rozkládá. Přestože Evropský úřad pro bezpečnost potravin v roce 2013 po přezkumu sladidla uvedl, že jej nadále považuje za bezpečný, existují určité otazníky.
Například studie z roku 2008 na univerzitě v Jižní Africe se zabývala rizikem přímých i nepřímých efektů na vznik mentálních poruch, poruch učení nebo emočního chování. „Dokázali, že aspartam může narušit metabolismus aminokyselin a struktur proteinů, integritu genetického materiálu, nervové funkce, hormonální rovnováhu. Je potřeba dalších studií ke stanovení pevného závěru ohledně jeho škodlivosti, množství studií nedává jasný závěr a důkazy o jeho škodlivosti jsou prozatím kontroverzní,“ uvádí experti z platformy FÉR potravina s tím, že se objevily i zmínky o spojitosti s rakovinou mozku.
Aspartam je kvůli obsahu aminokyseliny fenylalanin také nebezpečný pro osoby s vrozenou poruchou metabolismu, tzv. fenylketonurií. Snižuje kyselost moči, tím pádem zvyšuje riziko vzniku infekce. U některých lidí může také vyvolat nežádoucí účinky, jako jsou závratě, bolení hlavy, vyrážky nebo poruchy chování u dětí. Kvůli vylučování methanolu by se aspartamu měly zcela vyhnout těhotné a kojící ženy.
Pokud se prostřednictvím slazení aspartamem pokoušíte redukovat hmotnost, je dobré vědět, že toto umělé sladidlo zvyšuje chuť k jídlu! |
Cyklamáty – E952
Umělé sladidlo až 40krát sladší než bílý cukr nemá žádný energetický obsah ani nezpůsobuje hořkou chuť. Dokonce je i stabilní při působení tepla, kyselin a zásad. To všechno je činí zajímavým pro výrobce nealkoholických nápojů, potravin pro diabetiky a nízkoenergetických potravin. Jenže platformou FÉR potravina byl vyhodnocen jako nedoporučené „éčko“, navíc s nejvyšším skóre škodlivosti (6). Proč?
Vyrábí se synteticky - přidáním hydroxidu sodného nebo vápenatého (louh) do cyklohexylaminu, který se používá také jako přípravek proti hmyzu a korozi, nebo při výrobě plastů. Pak není divu, že může mít i nežádoucí účinky. „Bylo zjištěno, že cyklamáty mohou u pokusných krys způsobit rakovinu močového měchýře, vrozené vady, mutace a poškození varlat. V těle se cyklamáty přeměňují na cyklohexylamin, který může způsobit záněty močového měchýře. Další studie však toto tvrzení nepotvrdily, proto je názor na cyklamáty takový, že samy o sobě rakovinu nezpůsobují, ale možná mohou zvyšovat účinky ostatních karcinogenů. Bylo totiž zjištěno, že používání směsi cyklamátů se sacharinem vyvolalo vyšší výskyt rakoviny močového měchýře,“ uvádí platforma FÉR potravina.
Možná i proto je použití této látky v potravinách v USA zakázáno.
Sacharin a jeho soli - E954
Umělé sladidlo, které je až 700krát sladší než bílý cukr, a nemá žádný energetický obsah, má pro výrobce jedinou nevýhodu. Zanechává po požití hořkou chuť v ústech. Často se ale používá ve spojení s aspartamem. Najdete je v některých cukrovinkách, nealkoholických nápojích, potravinách pro diabetiky, nízkoenergetických potravinách, žvýkačkách, zavařeninách, majonéze, hořčici, vitaminových doplňcích nebo v některých pivech včetně nealkoholického. Doslazovat může také zubní pasty, ústní vody nebo pomády na rty. Tušíte ale, kde se bere?
Vyrábí se z uhlí jako vedlejší produkt – synteticky z toluenu. I když jej Američané v roce 2000 vyřadili ze seznamu rakovinotvorných látek, některé výzkumy na zvířatech jsou varovné. „Při studiích na zvířatech byly zjištěny výskyty rakoviny močového měchýře a zvýšení účinků karcinogenních látek. Při dalších testech byl zjištěn výskyt zhoubných onemocnění dělohy, vaječníků, kůže, krvinek a dalších orgánů. Dle studií prováděných na diabeticích bylo zjištěno, že sacharin může zvýšit riziko výskytu rakoviny močového měchýře při konzumaci více než osmi tablet denně. To však bylo prokázáno pouze u mužů, ne u žen,“ uvádí platforma FÉR potravina.
Pozor by si proto měli dát hlavně lidé s potížemi s močovým měchýřem. V kombinaci s některými léky může sacharin také poškodit sliznice.
Zdroj informací: FÉR potravina, National Library of Medicine - Aspartame—True or False?
Čtěte také:
- Pochybná barviva v potravinách i sladkostech. Tato „éčka“ jsou pro děti naprosto nevhodná
- Jak nahradit dětem bílý cukr? Zkuste přírodní sladidla vhodná i pro nejmenší
Nový komentář
Komentáře
Mně je to celkem fuk, protože umělá sladidla na nic nepotřebuju, nikdy nepoužívám a pokud už v něčem jsou, obvykle to má tak hnusnou chuť, že se to okamžitě pozná a je to důvod dotyčnou věc vyplivnout a příště si to nekupovat.
A pokud je to v něčem obsaženo v tak nepatrném množství, že se to nepozná, tak je mi to taky jedno. Dávka dělá jed, zabít se můžu i obyčejnou vodou, když na to přijde, a na to, co způsobuje rakovinu, se zatím nepřišlo. Pouze statisticky je potvrzeno, že někdy je na ni vyšší šance, a někdy zase ne. To by člověk pomalu nesměl jíst nic, protože téměř ze všeho může mít rakovinu - nebo taky ne. Plus v článku chybí definice, co se myslí pod pojmem "bílý cukr". 
zase nám budou tvrdit, že nejlepší je jen ten bílý cukr
Zajímavé, že WHO nevadí přidávání brouků do potravin (např. obsahují parazity, způsobují rakovinu a jsou pro lidský žaludek málo stravitelní).