V posledních letech se solení hodně řeší a lidé hledají zdravější alternativy klasické kuchyňské soli (jedlé, kamenné). Některé druhy sice obsahují více důležitých minerálních látek a méně sodíku, ale pořád jde o sůl, se kterou by se mělo šetřit. Tak jako tak se hodí mít přehled o různých druzích, které obohatí váš jídelníček a pozvednou pokrmy na novou úroveň.

Foto: Shutterstock

Navíc je vždycky dobré sáhnout po méně zpracovaných solích (takzvaných nerafinovaných), než je ta klasická kuchyňská a také po těch, které neobsahují tolik přídavných chemických látek. Klasická kuchyňská sůl prochází procesem zpracování, při němž ztrácí většinu prospěšných minerálů a naopak se do ní přidávají chemikálie, které mají zabraňovat tvorbě hrudek. Následující soli sice nejsou žádnými zázraky, ale může jít o lepší alternativy. Tedy v případě, že si na obalu si vyčtete, že jsou nerafinované. I tak je to ovšem další aspekt, kterým je dovoz zanechávající ekologickou stopu. 

Solný květ
Stoprocentně přírodní a mnohými považován za nejchutnější druh soli je takzvaný solný květ neboli Fleur de Sel. Tato mořská sůl se vytváří na přílivových nádržích za specifických povětrnostních podmínek a sbírá se z povrchu slané vody. Tomu odpovídá i její cena, za 500 g zaplatíte přibližně 700 Kč. Existuje francouzská, španělská, ale i portugalská či italská verze.

Do solného květu někteří prodejci přidávají i další suroviny. Mezi nimi je například květ ibišku, provensálské bylinky, houby apod. Solný květ patří také k nejzdravějším solím, obsahuje více než 80 minerálních a stopových prvků, dvakrát více draslíku a vápníku a mnohem víc hořčíku něž běžná mořská sůl. Zároveň v sobě má méně sodíku. Nejlepší je tuto sůl přidávat už do hotových pokrmů, aby vynikla její chuť.
Foto: Shutterstock

Himalájská černá sůl kala namak
Barva soli kala namak tak úplně neodpovídá názvu. Spíš než černá je hnědá či do fialova, což způsobuje obsažené železo. Tím je dobrá i na chudokrevnost. Pochází ze sopečných oblastí Indie, Pákistánu či Nepálu. Černá sůl se ovšem nehodí do každého pokrmu, protože je specifická svou vaječnou chutí.

Tepelnou úpravou ovšem svou chuť ztrácí, takže se hodí spíš do studené kuchyně. Skvělá je jen tak na chléb s máslem, vegané ji používají k ochucení tofu, které připravují na způsob míchaných vajíček. Výhodou je nižší obsah sodíku. 500 g kala namak seženete přibližně za 50 Kč.
Foto: Shutterstock

Himalájská růžová sůl
Pravá růžová himalájská sůl se těží v Pákistánu a i ona má o něco méně sodíku něž běžná kuchyňská, naopak dalších minerálů, jako je hořčík či vápník má o něco více. Ovšem poměrně zanedbatelně.

V posledních letech zažívá růžová sůl boom a je propagována jako velmi zdravá náhrada klasické soli. Ve skutečnosti to tak úplně není a jde spíše o marketingový tah a její fotogeničnost. Růžovou barvu má díky většímu obsahu železa. 500 g se prodává i za 30 Kč.
Foto: Shutterstock

Keltská (šedá) sůl
Další variantou je šedá keltská sůl, která se získává ze dna moře. Její chuť je velmi jemná a na jazyku ucítíte moře. I ona má méně sodíku a více vápníku, hořčíku či železa. Používá se do vaření i již hotových pokrmů. 500 g této soli seženete za 90 Kč.
Foto: Shutterstock

Havajská zelená (bambusová) sůl
Pro fajnšmekry je na trhu také speciální havajská sůl. Jde o směs soli a extraktu z bambusových listů, který ji obohacuje o další vitaminy, antioxidanty a aminokyseliny. Její zpracování je velmi šetrné, takže si tyto látky i zachovává. Využívá se zejména k přípravě asijských specialit. 500 g koupíte za 400 Kč.
Foto: Shutterstock

Korejská bambusová sůl
Tento typ soli patří k nejdražším vůbec, protože jeho příprava není jednoduchá. Peče se v dutině bambusu ucpané jílem, a tím absorbuje látky z bambusu a zbavuje se nečistot. Proto je velmi ceněná. V Česku ji ale snadno neseženete. Prodává se například na Amazonu. 500 g této pochoutky by vás vyšlo v přepočtu přibližně na 3 450 Kč.
Foto: Shutterstock

Maldonská sůl
Další pochoutkou pocházející z moře je maldonská sůl, pro kterou jsou charakteristické větší vločky. A právě díky působivému vzhledu se často používá k finálnímu dochucení a dozdobení naservírovaného pokrmu. Rádi ji mají hlavně profesionální kuchaři. Původem je z Británie a stojí kolem 200 Kč za 500 g.
Foto: Shutterstock




Ceny u jednotlivých druhů soli jsou velmi orientační, na trhu se totiž výrazně liší. 

Čtěte také:

Reklama