Foto: Shutterstock
Druhů octu existuje nespočet. Však je taky lez procesem kvašení vyrobit z kdejaké suroviny. My si ale představíme ty, které bez problému seženete v supermarketu, a s nimiž byste si měla při svých kuchařských dobrodružstvích bohatě vystačit.
Až budete ocet vybírat, dbejte na to, aby ve složení nebylo zbytečně moc přísad, jen základní,nezbytné suroviny. |
Lihový ocet
Víte ale, jak se vyrábí? Kvašením ethanolu. Český zákon říká, že musí být vyroben výlučně biologickým procesem kysání lihu obohaceného živinami za pomoci octových bakterií. Líh většinou pochází z destilovaného alkoholu získaného z brambor, cukrové řepy, nebo žita.
Vinný ocet
Hospodyňky ve Středomoří jej odnepaměti nejčastěji používají k dochucení salátů a různých zálivek. I my už jsme se to naučily. A chybu neuděláte ani v případě, že vinným octem nahradíte lihovou klasiku v omáčkách. Sáhněte ale raději po octu červeném. Ten bílý, stejně jako je tomu u vína, se lépe hodí k lehčím pokrmům, například rybě.
Jablečný ocet
Vyrábí se kvašeného jablečného moštu. Díky tomuto ovoci je potlačena výrazná octová chuť, takže je jemnější.
Další ovocné octy
A jak je použít? Od dezertů a zmrzliny, přes ovocné i zeleninové saláty až po nápoje.
Ocet balsamico
Ten nejznámější - Aceto balsamico di Modena – se vyrábí ze speciální odrůdy vinné révy, kterou tu nechají zhoustnout a zrát v dřevěných sudech. Podle toho, jak dlouho v nich leží, se liší chutí i cenou. Ta nejmladší balsamica (3 až 6 let) jsou nakyslejší a hodí se hlavně do salátů. Starší balsamica (6 až 12 let) pomalu ztrácí na kyselosti a skvěle doplní omáčky. Ta nejstarší (více než 25 let) jsou velice jemná, sirupové konzistence a stačí jich jediná kapka.
Koupit ale můžete i balsamica z jiných druhů ovocných octů.
Rýžový ocet
Čtěte také:
- Neopijete se po něm ani nepřiberete aneb Tajemství výroby vína bez alkoholu
- Arabica versus robusta: Víme, proč se vám (ne)vyplatí za kávu připlatit
Nový komentář
Komentáře
Ahoj maminy a kucharky... Chci se zeptat z hlediska pouzvani ochuecnych octu. Docela dost jsem si oblibila pouzivani octu do salatu a jidel. Porad se snazim nachazet nejake nove recepty. Poznala jsem u toho,ze neni ocet jako ocet. Jake mate zkusenosti? Co radi pouzivate?