Thajská bazalka
Thajskou bazalku můžete v asijských pokrmech nahradit tou klasickou, ale nikdy nedocílíte takové typické chuti. Thajská voní i chutná po anýzu, jinak jsou si chuťově s tou klasickou podobné. Poznáte ji tak, že má tvrdší a odolnější listy než ta „naše“.

Bahnatka vonná
Bahnatka je drobnolistá bylinka, která připomíná římský kmín a limetu. Zkrátka geniální kombinace na dochucení všech možných asijských jídel. Byla používána jako první pomoc při krvácení, dnes se používá do rybích polévek.

Klasnatka brvitá
Často se zaměňuje za perilu zelenou. Jsou vlastně příbuzné, protože patří obě do stejné čeledi. Klasnatkou se ale kromě toho, že se používá v asijské kuchyni, užívá na nevolnost a nechutenství.

Perila křovitá
Perila má antioxidační účinky a poznáte ji tak, že má fialové spodky listů, jinak připomíná naši kopřivu. Poslední dobou jsou známy i její blahodárné účinky na bronchitidu a různé druhy alergií. Jinak se používá do salátových základů třeba k Bún cha nebo Bún bo nam bo.

Pepřovník „lolot“
Někdy se mu také přezdívá divoký betel, ale rozhodně se nemusíte bát, že jde o čtvrtou nejrozšířenější drogu na světě. Ta se jmenuje betel pravý. Listy pepřovníku nebo chcete-li lolotu, se tradičně přidávají třeba k  Bò lá lot, tedy k závitkům s hovězím masem.

Koriandr setý
Tradiční koriandr setý, kterému nesprávně mnoho lidí říká koriandr vietnamský, je u nás už tak rozšířený, že koupit v běžných supermarketech. Buď ho nenávidíte, nebo milujete. Není nic mezi tím. Poznáte ho podle drobných tenkých lístků, a především podle lehce mýdlové chuti. Přidává se do vietnamských polévek Pho, Tom yum nebo do nudlí Pad thai, ale posypat s ním můžete téměř jakékoliv asijské jídlo.

Asijské bylinky používejte čerstvé, příliš dlouho je nevařte. Naopak kořeny bylin vařte co nejdéle. Hodí se třeba do základu na polévku Pho Ga.

Touleň srdčitá
Touleň je lidově rybí máta a její název není vzdálený od chuti. Opravdu chutná jako rybina. Jde o pikantní a zemitou chuť. Dostanete ji třeba k Bún cha nebo k závitkům z mletého hovězího masa v lolotu.

Rdesno vonné
Tato bylinka je další z druhů koriandru. Tentokrát jde o koriandru vietnamský. Ze všech třech druhů (setý, mexický, vietnamský) je nejvýraznější, má totiž takový štiplavý „ocas“. Jeho původ je ve Vietnamu a používá se třeba do street food a hodí se třeba ke grilovanému masu. Ve Vietnamu si ho můžete dát třeba i s kachním embryem.

Máčka srmdutá
Máčce se jinak také říká koriand mexický a opravdu chuťově připomíná koriandr setý. Pochází ze severu Jižní Ameriky, ale je oblíbenou bylinkou v Jihovýchodní Asii. Má tak výraznou chuť, že ho někteří přirovnávají k mýdlu. Hodí se téměř k jakémukoliv asijskému jídlu. Často bývá přidáván do bylinkového koše, tedy do salátu, který se podává k bun cha nebo k letním závitkům.

Oregáno kubánské
Kubánské oregano přece znáte! Jde totiž o klasický rýmovník. U nás se z něj pokrmy moc nevaří, spíše čaje. Je to ale škoda. Voní podobně oregano a trošku také jako máta. Původem je sice z jihovýchodní Afriky, ale v oblibě ho mají ve Vietnamu, kde se také pěstuje. Tradičně se přidává do polévky Hot pot s rybími knedlíčky. Poznáte ho podle tlustších zářivě zelených listů, které mají chloupky.

Zajímavost: V Indonésii se z oregana kubánského vaří polévka pro novopečené maminky, protože prý podporuje laktaci.

Čtěte také:

Reklama