Tato ve vodě nerozpustná bílkovina je základní stavební hmotou pojivových tkání. Bohužel s přibývajícími roky ho v těle ubývá. Nedostatek kolagenu může postihovat nejen pohybové ústrojí nebo kůži, ale také třeba srdce nebo cévy. Není však jen jeden kolagen. V současnosti známe celkem 27 typů této pro organismus tak důležité látky. Nejvíc je v lidském těle, konkrétně v kůži, šlachách, kostech a vazech, zastoupen kolagen typu I. Zaujímá 90 % veškerého kolagenu.

Určité množství této látky, bez níž nás zub času rychleji dostává, můžeme získat z jídla. Nejsou to jen klasičtí gumoví medvídci, ale například 1 gram kolagenu je ve 100 gramech libového vepřového masa, ve stejném množství bůčku 2 gramy, ve vařené vepřové kůži přes 10 gramů. V libovém hovězím je asi 1,5 gramu, v lojovatém až kolem 5 gramů. Příjem z potravy má však řadu nevýhod – želatinové bonbony obsahují spoustu cukru, vepřové je zase nezdravě tučné, není dobré jíst maso denně atd. Klasická kolagenová kloubní výživa v podobě potravinových doplňků tak může přispět k lepšímu pohybu. Věda však objevila i další možnosti „kolagenové substituce“.
 
Byl dřív zánět nebo degenerace?
Přípravky s kolagenem dostupné na trhu lze zjednodušeně rozdělit do dvou skupin: na želatiny a přípravky obsahující hydrolyzované kolageny, tedy spíš kolagenní peptidy, a na ty, co obsahují kolageny v přirozené podobě. „Oba typy látek mají rozdílné vlastnosti, jiný účel podávání, diametrálně odlišné dávkování,“ říká lékař a vysokoškolský pedagog MUDr. Karel Benda, M.B.A. „Zatímco želatiny a kolagenní peptidy klouby vyživují, kolageny v přirozené podobě působí v organismu úplně jinak. Způsobují tzv. navození, nebo, chcete-li, obnovení orální tolerance. Malé dávky kolagenu v přirozené podobě podané perorálně aktivují ve střevě buňky lymfatické tkáně, což vyvolá toleranci k onomu antigenu v celém organismu. Pokud organismus předtím proti vlastnímu kolagenu bojoval a ničil ho, teď přestane. Nebo je alespoň jeho reakce mírnější. Pochopit a správně využít princip orální tolerance by mělo velký význam u všech autoimunitních onemocnění, respektive u všech stavů, kdy imunitní systém organismu ničí antigeny vlastní.“

Kolagen v přirozené podobě užívaný ústy pomáhá v samoozdravných procesech těla tím, že navozuje toleranci organismu k vlastnímu kolagenu, což je výhodné nejen pro pacienty s autoimunitním onemocněním jako je revmatoidní artritida. Ukazuje se totiž, že ani osteoartróza není jen choroba degenerativní, způsobená pouze opotřebením kloubů ať už v důsledku stáří, nebo přílišné zátěže. „Že je u osteoartrózy přítomen zánět, se samozřejmě vědělo, ale měli jsme za to, že je to druhotná reakce na poškození chrupavky a okolních tkání. Pak se ale přišlo na to, že zánět je tam už na začátku, kdy změny na chrupavce jsou ještě minimální,“ vysvětluje lékař. Studie ukázaly, že u poloviny nemocných jsou přítomné i protilátky proti kolagenu II. Takže je otázka, co bylo dřív – zánět nebo degenerace? Zřejmé však je, že i v případě osteoartrózy tělo nemocného ničí vlastní kolagen, takže orální tolerance, tedy podávání kolagenů v přirozené podobě, by mohlo tento proces zastavit, nebo alespoň zpomalit.

Orální tolerance je pro vědecký výzkum velkou výzvou, také proto, že tento princip je zcela „přírodní“ - fyziologický, netoxický a bezpečný. Výhodou kolagenů v přirozené podobě, jejichž úkolem je obnovit ve střevě orální toleranci ke kolagenu, rovněž je, že k dosažení tohoto cíle je třeba jen opravdu malé množství. Stačí dávky kolem 20 mikrogramů. 

Když onemocní kosti
Kloubní výživa s kolagenem stejně jako princip orální tolerance pomáhá jen při některých onemocněních pohybového aparátu.
Osteoporóza, nemoc charakterizovaná úbytkem kostní hmoty, tzv. řídnutím kostí, jejímž důsledkem jsou časté zlomeniny, zejména nebezpečná zlomenin krčku stehenní kosi, postihuje zejména ženy ve starším věku, po klimakteriu. Kolagen v tomto případě nic neřeší.
Osteoartróza (zkráceně artróza) je degenerativní onemocnění kloubu se změnami okolních měkkých tkání. Narušením rovnováhy mezi novotvorbou a odbouráváním kloubní chrupavky se postupně mění její struktura a mechanické vlastnosti. Podávání kolagenu v přirozené podobě může působit preventivně. Jeho užívání je tedy vhodné pro sportovce, lidi, kteří klouby nadměrně zatěžují nebo prodělali nějaké zranění pohybového aparátu a pro ty, kteří překročili padesátku.
Osteoartritida (zkráceně artritida) je zánět kloubu. Může být způsoben infekcí (bakterie, viry), nebo autoimunitním onemocněním (revmatoidní artritida). Kolagen v přirozené podobě může doplňovat léčbu.
Reklama