Foto: Shutterstock
Co to vlastně je?
Lahůdkové droždí se vyrábí na substrátu bohatém na cukry – může to být třeba melasa. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae se nechají několik dnů pomnožit. Potom se směs suší do podoby jemných vloček a při sušení lehce ohřívá na teplotu lehce převyšující 40 °C, aby se droždí deaktivovalo. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu a svou chutí připomíná parmazán. Díky tomu, že je tento typ droždí deaktivovaný, nedá se využít ke kynutí. Výborně se ovšem hodí k ochucení pomazánek, omáček nebo nebo jakéhokoliv jídla, kam přidáváme stouhaný sýr (těstoviny, risoto…)
Nutričně výhodná náhrada strouhaného sýra
Lahůdkové droždí můžete bez obav v kuchyni využít i v případě, že si hlídáte štíhlou linii. Jeho nutriční hodnoty jsou skutečně velmi příznivé. Na 100 g produktu obsahuje jen 9 g sacharidů, 5 g tuku a celých 49 g bílkovin. Obsahuje navíc vitamíny skupiny B a vlákninu, která má velmi prospěšný vliv na správné fungování trávicí soustavy. Zmíněné vitamíny skupiny B pak podporují správné fungování nervové soustavy a zlepšují kvalitu pokožky, vlasů i nehtů, jak vyplynulo z četných odborných studií.
Zahustí polévku a výborně chutná
Rozhodně se také vyplatí vyzkoušet zahušťování pokrmů či polévek pomocí sušeného droždí namísto tradiční hladké mouky či jíšky. Nejen že má „LSD“ příznivější výživové hodnoty, ale především se může pyšnit přidanou hodnotou v podobě nezaměnitelné a výrazné chuti. Pořídíte ho v prakticky každé prodejně zdravé výživy či ve větších řetezcích supermarketů.
Foto: Shutterstock
Náš tip na recept – rostlinný sýr z lahůdkového droždí
Co budeme potřebovat:
- 100 g kešu ořechů
- 1 lahůdkové droždí
- 1 stroužek česneku
- šťáva z poloviny citrónu
- trocha soli
- 150ml vody
- 2 g agaru v prášku (množství je orientační)
Ořechy namočte nejméně na 1 hodinu do vody, sceďte a přesypte do mixéru spolu s lahůdkovým droždím, česnekem, citronovou šťávou, solí. Zalijte polovinou vody a rozmixujte dohladka.
Pokud chcete, můžete přidat nakrájené bylinky (pepř, chilli, oregano). Lahůdkovým droždím rozhodně nemusíte šetřit.
Druhou polovinu vody přelijte do menšího hrnce, pečlivě promíchejte s agarem, nechte 2 minuty probublat a sundejte z plotny. Ještě než začne agar tuhnout, vmíchejte do něj rozmixovanou ořechovou směs.
Připravenou směs nalijeme do pečicím papírem vyložené mističky či formičky, nechte trochu vychladnout a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice, kde sýr hezky ztuhne a všechny chutě se spojí.
Zdroje: National Library of Medicine, Country life, Allnature, Labužník - Lahůdkové droždí, Jídlo - domácí veganský sýr, PharmDr. Margit Slimáková, Jíme jinak, Vegmania
Nový komentář
Komentáře
Skvělé je v něm obalené kuřecí maso.
uvažuji, že si také lahůdkové droždí koupím
Lahůdkové droždí používám již dlouhou dobu do pomazánek.
Asi bych ráda zkusila. Podívám se po něm.