V obchodech najdete pestrou nabídku mléčných, oříškových, hořkých
čokolád, čokolád extra s vyšším podílem kakaa, ale také tzv. čokoládových,
nugátových či arašídových pochoutek, které s pravou čokoládou nemají mnoho
společného. Mají zpravidla nižší podíl kakaového tuku, tudíž i jinou chuť. Jak
ale poznat tu pravou, když všechny vypadají podobně?
Zeptali jsme
se Doc. Ing. Jany Dostálové, CSc. z Ústavu chemie a analýzy potravin
Vysoké školy chemicko-technologické, na co všechno by si měli dát spotřebitelé
pozor při nákupu čokolád.
Spotřebitel by si měl dát hlavně pozor na to,
zda kupuje skutečně čokoládu, a ne její různé náhražky, kde je kakaový tuk zcela
nahrazen jinými rostlinnými tuky (většinou tuky ztuženými, jejichž složení téměř
ve všech případech neprospívá našemu zdraví, především z hlediska onemocnění
srdce a cév, protože obsahují trans mastné kyseliny). Výrobky, které obsahují
kakaové máslo a další kakaové součásti v množství daném zákonem o potravinách se
mohou nazývat čokoláda. Výrobky, které podmínky zákona nesplňují, mají názvy
jiné, např. čokoládová pochoutka, nugátová pochoutka apod., neobjeví se tam tedy
slovo čokoláda. Totéž platí pro polevy na dorty a cukroví (musí být uvedeno:
čokoláda – poleva.) Jedinou výjimkou, kdy název čokoládový označuje výrobek
obsahující vyšší množství kakaové sušiny je označení čokoládový
bonbon.
Jakých údajů na obalech čokolád a tzv. pochoutek by si
spotřebitelé měli všímat především, aby si na čokoládě skutečně
pochutnali?
Spotřebitelé by si měli zvláště všímat toho, zda je
v názvu uvedeno čokoláda, a ne pouze přídavné jméno čokoládová. Pokud výrobky
obsahují vyšší množství kakaových součástí (jejich množství je předepsáno
zákonem), mohou nést názvy jako: „extra“, „vysoká jakost“ apod.
Spotřebitelé by si měli také všimnout, kolik % kakaové sušiny (kakaových
součástí) čokoláda obsahuje. Čím je její % vyšší, tím je čokoláda jakostnější,
ale čokolády s příliš vysokým obsahem kakaových součástí nemusí některým
spotřebitelům chutnat, protože přirozeně obsahují méně cukru a mohou se jim zdát
příliš hořké.
Jaké údaje by na obalu čokolády neměly chybět? A
jak je to s uváděním poměrů např. u rostlinných tuků, které nejsou kakaové
máslo? Musí výrobce uvádět, kolik % rostlinných tuků je zastoupeno?
Na obalu musí být všechny údaje předepsané zákonem. Čokolády, do kterých
lze přidávat jiný rostlinný tuk (jsou povoleny jenom určité tuky, jejichž seznam
uvádí vyhláška a jejich podíl nesmí být vyšší než 5 % ve výrobku po odečtení
celkové hmotnosti všech použitých jiných jedlých složek a nesmí být snížen
minimální obsah kakaového másla nebo celkové kakaové sušiny), se označí slovy:
„vedle kakaového másla obsahuje rostlinné tuky“. Toto označení se musí uvést v
blízkosti seznamu složek výrobku, avšak zřetelně odděleně a minimálně stejně
velkými písmeny jako složení. Přesný obsah rostlinného tuku se na obalu nemusí
uvádět. Pokud by bylo při kontrole zjištěno, že je překročen limit, je výrobci
udělena pokuta.
Problémem tedy není samotné složení čokolád a
čokoládových výrobků, ale jejich prodej, tedy především, jakým způsobem jsou
spotřebitelům tyto produkty nabízeny. Přestože neexistuje legislativa, která by
upravovala způsob prodeje čokoládových výrobků, rozhodně by je obchodníci neměli
nabízet spolu se skutečnými čokoládami, tedy na stejném místě.
Rostlinné tuky, které mohou být přidávány do čokoládových
výrobků a jejichž podíl nesmí být vyšší než 5 %:
Obvyklý název
rostlinného tuku a botanický název rostlin, ze kterých mohou být uvedené tuky
získány
1. Illipe, bornejský tuk, Tengkawang Shorea spp.
2. Palmový
olej, Elaeis guineensis, Elaeis olifera
3. Sal Shorea robusta
4.
Shea (bambucký tuk, olej z máslovníku), Butyrospermum parkii
5. Kokum
gurgi, Garcinia indica
6. Olej z jader manga, Mangifera
indica
Zdroj: Příloha č. 10 k vyhlášce č. 76/2003 Sb.
Zdroj: Příloha č. 9 k vyhlášce č. 76/2003 Sb.
Zdroj: Sdružení obrany spotřebitelů (SOS)
Nový komentář
Komentáře
My s přítelem milujeme švýcarskou Lindtku:) Je sice pěkně drahá....ale...tak strašně dobrá:) Ještě je vynikající Tablerone, s tureckým medem. Vždycky si ji kupujeme na letišti (máme tam brigádu). Cpeme se ale i Milkou nebo Orionkou:) Takže čokoládky my joooo :) Ale všeho moc škodí, že?!;)
gentiana: máš pravdu, ta mi moc chutnala, byla taková hladká mňam, nebo arašídová, než udělali nové,lepší jak psali. Už si je nekupuji. I bílá zora asi 10,-Kč byla dobrá na polevy, pak do ni dali kukuřičné lupínky a zdobte lupínkama dort.
Jsem taky závislá na čokoládě,miluji všechny,takže nikdy nesleduji,jaké má složení,či jak se jmenuje.Zkrátka,když mám chuť,koupím jakoukoli-hořkou,mléčnou,oříškovou,s rozinkami,s kokosem,s mentolem,s ovocnou náplní...A nejím ji po kostičkách,ale vždy celou tabulku naráz.Vážím 50 kilo,nepřiberu,i když bych snědla 2,3 tabulky denně.Nevím,jestli mě výše uvedený článek donutí kontrolovat název či složení.
Náhodou, s Nugátovou pochoutkou ze Zory jsem vyrostla. Pak to nějak vylepšili a už to nebylo ono....
A teď mám čokoládičky od Lindta, nikdo neumí bílou čokoládu, než Lindt a tmavé jsou skvělé od Fazera, kterážto firma vyrábí i onačejší věci, než u nás tolik provařenou Geishu.....
čokoláda, tak to je něco pro mě. A hrome....sem na ni dostala chuť...asi si nějakou dám
závislá na čokoládě - možná bych se tak měla jmenovat taky
Dokonce má ráda stejnpou čokošku jako ty
ale nepohrdnu ani mléčnou, poslední dobou baštím se synkem Kinder plnou mléka
mléčnou
hořkou
Vivian: Přesně...kdysi se mi dostala do ruky čokoládová pochoutka značky ZORA
Nikdy více
Amálie: několikrát jsem jim nalítla, myslela jsem, že si kupuju čokoládu
Nic proti nim, některé nechutnají špatně (Jirka taky miluje tu, cos psala, že máš ráda ty), ale když mám chuť na čokoládu a v puse se mi ocitne napodobenina...
Zrovna včera jsem sežrala holčičce zbytek studentský pečetě, tý hořký, taková jsem já matka. Ach jo.
okoládku miluju - mléčnou oříškovou Milku
! Jenže ji můžu tak 1x měsíčně, jinak bych neprošla dveřma
.
čokoládu nemusím
ale když už ano, tak kousek aspoň 70%
já mám ráda oříškovou čokošku
závislá na čokoládě: Právě proto to u nás nikdo nejí
Nu, než se rozkoukáš, myslim, že babča to rozdá návštěvám.
Amálie: jasně, je to totiž v hořké čokošce
. Ale necháme to na někdy příště, na vánoce jsem zobala cukroví - čokoládové, tak mám teďka trochu upnuté kalhoty , tak je trošku dietka.
závislá na čokoládě: Život s hořkou čokoládou, navíc s višněma, si nedovedu představit, brrrr
Mam tady hromadu MonChery, nechceš?
Čokoládka, to je moje a nejlepší je hořká tak 70%
. Od Orionu hořká s višněma na vánoce neměla chybu, teď už nikde nejsou
. Život bez čokolády si nedovedu předstat
Vivian: Proč? Nesnášíš je nebo miluješ?
Meander: já musím zaťukat, že po od ukončení puberty se můj stav lepší a lepší(trpěla jsem migrénou od dětství). Já si musím dávat pozor na přísun tekutin
k tomu jsem si vzala chlapa trpícího stejně, ale naštěstí také se zlepšující tendencí, a u dcery se už začaly příznaky projevovat taky.
čokoláda mléčná