Naše země prožívá svůj čajový boom. Ve městech se stále častěji můžete setkat se specializovanými obchody, ve kterých se čaj prodává, a samozřejmě s čajovnami. Průzkumy ukazují, že spotřeba čaje je stále větší, ale největší nárůst prodejnosti prožívá čaj pytlíkový.
Přijde vám, že utratit přes padesát a více korun za 100 gramů sypaného čaje je vyhazování peněz oknem?
Tady není nad čím váhat – samozřejmě sypaný! Proč? U pytlíkového čaje jde v podstatě o komerční tah Angličana Johna Hornimana, jehož myšlenku dotáhl do konce Američan Tomas Sullivan. Pytlíkový čaj měl asi ve své prvotní myšlence zjednodušit přípravu čaje a zpřístupnit tak pití oblíbeného nápoje daleko širším vrstvám. To se stalo, ale bohužel to s sebou také neslo značný pokles kvality. Čaj se do sáčků drtí nebo dokonce mele, používají se často ty nejhorší sorty, přidávají se různé přísady… A nelze ani opomenout, že při louhování pytlíkového čaje louhujete i právě zmiňovaný papírový pytlík (což mi principem trochu připomíná vaření sekyrkové polévky). Proč tedy používat čaje v sáčku, když máme na trhu jejich kvalitnější předchůdce, že?
Co je vlastně čaj?
Pod pojmem čaj se schovává celá řada různých nápojů, které mnohdy nemají s čajem nic společného. Je to kvůli způsobu přípravy. Čaj je u nás vlastně jiným výrazem pro louh z nějaké části rostliny. Díky tomu se tedy říká čaj nejen skutečným čajům, ale i louhu a odvaru z všemožných bylin (bylinkový nebo bylinný čaj), z ovoce (ovocný čaj) i zeleniny. K těmto čajům patří nejen nám známý šípkový čaj nebo heřmánek, ale například gohyah (z hořkých dýní), maté (indiánský nápoj z cesmíny paraguayské), ginko (z jinanu dvoulaločného), rooibos (z jihoafrické rostliny aspalathus linearis) a nespočet dalších. V čajovnách se s nimi můžete setkat buď přímo mezi čaji, nebo mají v nápojovém lístku vlastní kolonku „čaje nečaje“. Pravý čaj se ale vyrábí z listů keře čajovníku čínského (camellia sinensis) nebo čajovníku assámského (camellia assamica).
Podle způsobu výroby dělíme čaje do několika skupin, názvy těchto skupin vznikly nejspíš podle barvy výsledného nálevu. Je až s podivem, jakou škálu barev může mít čajový nálev…
Bílý čaj
Tento čaj prakticky neprochází mechanickým zpracováním ani fermentací (fermentace při výrobě čaje neznamená kvašení, ale daleko složitější proces různých procedur zavadáním počínaje a sušením konče). Bílý čaj je tedy nejpodobnější louhu z čerstvých lístků, je při výrobě pouze sušen.
Zelený čaj (řadí se mezi polofermentované)
Je to proto, že je proces fermentace u zeleného čaje ve správný okamžik přerušena (záleží na druhu). Při fermentaci uvolněné chemické látky jsou pak tepelně inaktivovány. V Číně se nejčastěji používá sušení a pražení, což dodává čajům specifický kouřový nádech. V Japonsku se k inaktivaci používá spíše napařování horkou vodní parou.
Žlutý čaj
Tento čaj je vzácnou čínskou specialitou a přesný postup jeho výroby je přísně utajován. Vyrábí se ale pravděpodobně stejně jako zelený čaj, jen ještě prochází následnou krátkou fermentací.
Oolongy (řadí se mezi polofermentované)
Oolongy se od zelených čajů liší stupněm fermentace. Jsou v podstatě na cestě někde mezi zeleným a černým čajem. Přesto mají svou vlastní sortu, zejména kvůli chuti. Osobně musím říct, že oolongy patří k mým nejoblíbenějším čajům.
Černý čaj (čínsky červený)
Tento čaj je úplně fermentovaný. Nálev má mnohdy až tmavě hnědou barvu a často velice výrazné aroma. Černé čaje se většinou nemůžou opakovaně louhovat (dělá se z nich tedy jen jeden nálev), zato je ale nejvhodnější k různým kombinacím s kořením, mlékem a vůbec k dochucování.
Tmavý čaj (čínsky černý)
U tmavého čaje se v konečné fázi výroby vyvolává ještě dodatečná fermentace, čili prochází vlastně fermentací dvakrát. Jeho louh je velice silný a specifický. Vyrábí se z velmi silných listů. Čaje z této škatulky jsou například Pu erh nebo Tou cha.
Druhy čaje podle lokalit
Čaje se pěstují a vyrábí v různých lokalitách, proto podle nich čaje dělíme. Mezi nejznámější čaje z velkých lokalit patří čaje čínské (Yunnan, Qi Men, Zhu Cha, Long Jing), indické (Darjeeling, Assam, Sikkim, Nilgri), japonské (Sencha, Hoicha, Matcha, Bancha), cejlonské (Kandy, Nuwara Eliya). Čaje se ale pěstují a vyrábí prakticky v celé jižní Asii, v jižní Americe a také v některých částech Afriky. Navíc svůj čajovník si můžete vypěstovat i doma v obýváku, stejně jako kteroukoli jinou exotickou rostlinu.
V Číně je považován čaj za takový všelék. Čaje z Číny mají mnohdy romanticky znějící dlouhé názvy, které místy souvisí i s jejich léčebnými účinky (např. Obočí dlouhého věku). Nedá se říct, že čím nižším stupněm fermentace čaj projde, tím větší má zdravotní účinky, protože i černé čaje jsou nesmírně zdravé, naopak tmavé čaje vykazují díky následné fermentaci velké množství nových účinných látek. Čaj obsahuje spoustu užitečných tříslovin a vitamínů. Na co všechno tedy pomáhá čaj? Vědci stále čaj zkoumají, ale následující účinky již byly prokázány:
- díky obsahu fluoridů je prospěšný zubům,
- zvyšuje odolnost proti infekcím,
- normalizuje činnost ochranné střevní mikroflóry, zamezuje vývin hnisavého procesu v trávicím traktu,
- léčí úplavici a kurděje,
- může pomáhat při otravách,
- obklady mírní horečky při úžehu a používají se proti zánětům očních víček,
- zklidňuje cévní systém, mírní křeče, rozšiřuje cévy a podporuje krevní oběh,
- snižuje bolesti hlavy a únavu,
- podporuje srdeční činnost a rozšiřuje mozkové cévy,
- pomáhá při léčbě revmatickém zánětu srdeční nitroblány,
- zklidňuje vysoký krevní tlak,
- pomáhá při kapilárním krvácení a kapilárních toxikózách.
Navíc účinek kofeinu v čaji je mnohem mírnější než v kávě, proto je nazýván teinem. Jeho předávkování (uvádí se 30 šálků) normálnímu konzumentovi prakticky nehrozí.
Závěrem je důležité ještě říct, že čaje jde také dělit podle sklizně, ale to je velice složité dělení. Rozpozná se podle všelijakých písmenek uváděných za názvem čaje a určitě není důležité pro člověka, který s čajem začíná… Co ještě? Pití čaje je činnost, která se v mnohých kulturách stala obřadem. Proto máme i mnoho způsobů, jak čaj připravit. O historii a možnostech pití čajových nápojů by se dala sepsat velice poutavá
Pijete sypaný čaj? Děláte si ho doma sama, nebo raději zajdete do čajovny? Věříte v léčivé účinky čaje? Znáte nějakého zapřísáhlého čajomila?
Nový komentář
Komentáře
Na pití čaje jsem si tak zvykla, že si bez něho nedovedu svůj den představit. Dříve jsem měla ráda černý čaj, dnes pravidelně piju zelený Pu Erh, který mi moc chutná a za vůbec nejlepší považuji bílý.
piju čaj zelený, bílý, oolong, nejčastěji ale kvalitní hodně silný černý čaj s mlíkem. mám ráda i ovocný čaje, což samozřejmě technicky vzato čaje nejsou
mám ráda čaje jak ovocné, takzelené ale i černé,moc nemusím bylinky, ale když je mi nejhůř tak pomůžou.
Mně nejvíc chutná čaj s rumem...2dcl rumu a 0,5 dcl čaje.
dříve jsem pila čaj jen při nemoci, ale ochutnala jsem zelený čaj Maté lemon a chutná mi tak ho piju skoro každý den
Čaj piju prakticky jen když jsem nemocná. Chutná mi Roibos, jinak černý s medem a rumem
Mám moc ráda čaje, ale po přečtení tohoto článku jsem zjistila že jsem úplný začátečník. Mám ráda všechny i ty čaje nečaje.
Andrejka82: Já do čajoven chodím, čaje mám ráda. Nejraději bílý Bílá pivoňka.
Altamora: Ten ča je chuťově nedobrý zpočátku. Zraje v zemi, je vzácný. A hubne se po něm
Altamora: mám stejnou zkušenost, a to jsem si ho koupila sama :-)
Manžel dostal pu erh ve tvaru houby. Nebudilo to ve mně moc důvěry, ale udělali jsme z toho nápoj. Páchlo to jako týden nošené ponožky a chutnalo odporně. Můj jazyk je asi příliš plebejský na takové drahé pití
.
Andrejka82: Budiž ti přáno
Meander: Já pro požitek piju čaj i víno
Andrejka82: Čaj piju na žízeň. Pro požitek piju víno.
Meander: Aha, tak to pak chápu
. To je pak Oxalis levnější.
Andrejka82: Mně přijde, že chutnají všechny čaje stejně. Kdyby to nemělo příchuť, můžu rovnou pít horkou vodu
Meander: Já do čajoven zas moc nechodím, ale nepřijde mi, že by tam byli jen obatikovaní
. Oxalis je obecně docela shit - čaje by neměly být na světle a neměl by se do nich tolik dostávat vzduch. Párkrát jsem si tam koupila roibos nebo nějaký zelený čaj a stálo to za prd.
Andrejka82: Já kupuju čaje v Oxalisu, protože nesnáším tu obatikovanou lůzu, co se vyskytuje v čajovnách.
Čaje piju hodně - nejvíce zelené, oolongy, bílé, ovocné a bylinkové. Zelené, oolongy a bílé kupuju v čajovnách, protože nesnáším obchůdky typu Oxalis, kde mají čaje ve skleněných nádobách na světle a kdekdo si k nim čuchá. Zelený čaj občas piju i v sáčcích, ty od Dilmahu nebo Clipperu mi přijdou v pohodě.
Čaje mám ráda vlastně všechny, a na milost beru i ty sáčkové - ostatně, vypiju jich tolik, že se mi nechce vždycky věnovat čas delší přípravě. Ale když si ten čas najdu, tak si ráda vychutnám sypaný. A ráno nemůžu začít bez černého čaje, někdy ho i hodně osladím, když potřebuju energii :-), na zbytek dne ale už většinou neslazené a zelené, ovocné...
aja22: Pár výrobců dělá sáčkové čaje, v nichž jsou lístky - balí je do sáčků ve tvaru trojboké pyramidy, kde právě je prostor pro rozvinutí lístků. Třeba fy Revolution nebo Harney&son takové čaje dělá. Ale ty jsout aky cenově trochu jinde než třeba Lipton...