Společná výhoda většiny neplastových brček je v tom, že tolik nezatěžují planetu. Ovšem některé druhy brček nejsou moc uživatelsky příjemné. Rozhodly jsme se je srovnat.
- Kukuřičný plast (PLA)
O tom, zda je kukuřičný plast skutečně lepší než klasický, se vedou debaty. Není totiž zcela rozložitelný a není jasné, jak ho recyklovat. Do žlutých kontejnerů nepatří, takže se hází do směsného odpadu. Jenže jeho likvidace je poměrně náročná a vyžaduje specifické podmínky. Nicméně nelze kukuřičnému plastu upřít, že uživatelům nabízí podobný komfort jako běžný plast. Problém ale moc neřeší.
Hodnocení redaktorky: 1/5
- Papír
Další alternativou plastu je papír. Papírová brčka jsou sice dobrým krokem pro planetu, ale ne tak dobrým pro člověka. Působením slin a nápoje se papír rychle rozpadá, v ústech vytvoří nepříjemnou kaši a pití chutná jako papír. Navíc jsou na jedno použití a při jejich výrobě se spotřebovává papír, tedy kácí se lesy.
Hodnocení redaktorky: 0/5
- Kov
Kovová brčka se sice v puse nerozpadnou, ale většinou mají jiné zapeklitosti. Jednak je to jejich kovová pachuť, dále přebírají teplotu nápoje a jsou pak moc studená nebo horká a v neposlední řadě se nedají kousat. Obtížnější je i jejich údržba, nejsou průhledná, a proto není vidět, zda bylo brčko dokonale umyté. Abychom jim ovšem nekřivdily. Dají se používat opakovaně a něco vydrží.
Hodnocení redaktory: 2/5
- Bambus
Bambus roste na rozdíl od ostatních stromů rychle, takže výroba brček neohrožuje existenci této rostliny na zemi. Ale i bambusové slámky mají svá ale. Nerovný pórovitý povrch se obtížně čistí a usazeniny začnou po nějaké době plesnivět. Ani bambus navíc není průhledný. Dalším mínusem je cesta, kterou musejí brčka urazit do České republiky.
Hodnocení redaktorky: 3/5
- Silikon
Jako jedno z lepších řešení se jeví silikonová brčka. Jsou pružná, příjemnější v ústech a snáze se myjí. Dají se žvýkat, používat opakovaně a jsou recyklovatelná.
Hodnocení redaktorky: 4/5
- Sklo
Špatně si nevedou ani brčka ze skla. Průhledný materiál umožňuje zkontrolovat, jestli se vám podařilo odstranit všechny nečistoty a usazeniny. Sklo nevede teplotu, takže se nerozžhaví ani nebude nesnesitelně ledové podle druhu nápoje. Také vydrží více použití, tedy za předpokladu, že vám neupadne na zem. Dětem ho raději nedávejte. A pokud brčka ráda žvýkáte ani u nich si nepřijdete na své.
Hodnocení redaktorky: 4/5
- Sláma
Jako dobrá alternativa plastu se jeví návrat ke kořenům. Slámka je od slova sláma a přesně z té se také dříve vyráběly. Slaměná brčka na jedno použití jsou kompostovatelná a nemění chuť nápoje. Větší kusy ovoce v drinku jimi ovšem neprojdou a když jimi budete míchat pití s kusy ledu, hrozí jejich zlomení.
Hodnocení redaktorky: 4/5
- Těstoviny
Některé podniky dokonce využívají jako náhradu těstoviny podobné špagetám s větším průměrem. Jmenují se bucatoni a v přírodě se snadno rozloží. Ale problém je v tom, že se lehce zlomí, větší kusy ovoce jimi neprojdou a po nějaké době začne namočená část mokvat. Nápoj tak může získat škrobovitou příchuť. V zahraničí se kromě těstovin využívá také rýže.
Hodnocení redaktorky: 2/5
Čtěte také:
- Pronajmout si misku na jídlo můžete nejen v Praze
- Studentky vyvinuly speciální bakterii, která „žere“ plasty! Zachrání svět?
Nový komentář
Komentáře
Nejlepší jsou slámová.
Souhlasím s Wally, brčka jsou přece zbytečná
Třikrát míchla, no a bylo po brčku.
A co ty brčka prostě nepoužívat? A pít to rovnou ze sklenic.
Syn měl z papírového brčka opar tak ten už nikdy více