Ředkvičky

Snad nejvděčnější ze všech druhů zeleniny. Dokážete ji vypěstovat i bez většího úsilí a roste doslova před očima. Některé druhy to zmáknou od zasetí semínka do první sklizně za 30 dní. Přitom je skvělá nejen na chleba s máslem, ale také do salátů k letnímu grilování. Dodá mu barvu, protože existuje v mnoha barevných varietách – od červené klasiky, přes růžovou, fialovou až po žlutou či bílou. Jediné, na co si musíte dát pozor, je správná odrůda. Zatímco dříve existovaly jen ty pro jarní nebo podzimní výsev, dnes jsou k mání i celoroční. Vyšlechtili je, aby přes léto tolik nehnaly do květu. Jen jim dopřejte pravidelnou zálivku.

redkvicky.jpg
Zdroj foto: Shutterstock

Mrkev

Do podzimu vám stihne narůst i pěkná úroda mrkve, která k tomu potřebuje ani ne tři měsíce. Ale na ni už je nejvyšší čas, takže neotálejte. Volte rané odrůdy s kratším, třeba i kulatým kořenem. Jakmile to půjde, určitě ji protrhejte, ať má prostor pro své kořeny. A rozhodně nezapomeňte ani na pravidelnou zálivku. Raná mrkev se ale příliš nehodí ke skladování přes zimu.

Čínské zelí

Červenec je ideální čas pro výsev raného čínského neboli „pak – čoi“, které chcete sklízet během podzimu. Vegetační doba této košťálové zeleniny připomínající salát je kolem 60 dní. Mladé listy můžete používat do salátů dokonce už za tři týdny po vzejití. Na pěstování není náročná, jen jí nesvědčí sucho, takže pravidelně zalévat!

Hlávkový salát

Při dodání dostatku živin se můžete ke sklonku léta těšit i na pěkné hlávky listového salátu, pokud ho vysejete teď v červenci. Jestliže jste spíš pro sazenice, s těmi můžete počkat až na začátek srpna. Jde o listovou zeleninu s velkým obsahem vody, takže se bez zálivky neobejde. Jen ji rostlinkám dopřávejte ráno, aby přes den stihly oschnout a nebyly tolik ohrožené plísní.

Kedlubna

Pochutnáte si na ní nejen zasyrova, ale také třeba v kedlubnové omáčce. Nejlepší je samozřejmě doma vypěstovaná, pokud jste schopna dát jí stále vlhkou zeminu, tedy pravidelně zalévat. Zásadní je ovšem vybrat správnou odrůdu, na kterou není v červenci pozdě, a která není náchylná k vyhnání do květu nebo praskání a dřevnatění bulvy. Vegetační doba od výsevu do sklizně bývá kolem 80 dnů.

kedlubna.jpg
Zdroj foto: Shutterstock

Hrách

Vděčnou a zdravou pochoutku nejen pro děti jsou lusky plné sladkých kuliček, které můžete sklízet po celé léto. Stačí je sít průběžně co dva týdny, nebo stihnout teď v červenci alespoň druhou várku. Jediné, co od vás bude tato plodina vyžadovat, je pravidelná zálivka a opora. Jen hrách nedávejte do sousedství s rajčaty, bramborami nebo cibulí. Zkusili jste už třeba cukrový hrášek, který lze konzumovat vcelku, tedy i s luskem? Stejně tak můžete v červenci zasít ještě některé druhy fazolí.

Na co pozor?

  • Vyhněte se výsevům stejných nebo příbuzných druhů zeleniny na jeden a ten samý záhon. Mohou tam na ni číhat choroby a škůdci.
  • S jarní přípravou záhonu si nevystačíte. Opět ho mělce zryjte, odstraňte plevel, rozmělněte hroudy a zeminu pečlivě urovnejte.

Zdroj informací: Zahrádkáři, Jiná zahrada, Pěstík, Agri Slatinice 

Čtěte také: