Myslím, že záleží na tom, jak moc si člověk nechá nakupování lézt na nervy. Spousta obchodů se dneska zve supermarketem, a ne tak dávno to byla prostá samoobsluha. Z hlediska nákupu žvance je to takřka totéž.

Chrámy konzumu, ty megalomaniakální hangáry plné čehokoli, z čehož mnoho zboží o kvalitě nikdy neslyšelo, a zhusta ani o použitelnosti, to je jiné kafe. Jednu takovou velkolepou boudu mám za rohem. Nakupovat tam chodím, protože v okolí něco typu slušné samoobsluhy prostě není. Když o tom ovšem tak přemýšlím, možná bych toho měla nechat.

Varování: bude následovat úvaha o marnosti a někoho se jistě dotkne.

Totiž... když potřebuju chleba a mlíko, nebo spíš mouku, kvasnice a mlíko, tak v té místní nákupní velkoboudě ujdu snad kilometr. Ne, že by mi to vadilo, chůze je zdravá. Ale, maně mě napadá, na co je světu potřeba, když v nákupní boudě svítí 24 hodin denně, protože mají pořád otevřeno? Kdo ksakru potřebuje jít koupit chleba a mlíko ve tři ráno? Tedy, ne, že bych nebyla nakupovat v nějakou podivnou hodinu, když to jde... Ale kdyby to nešlo, počkalo by to do rána. Nevím, kolik tam propálí proudu v zářivkách, ale pochopitelně to někomu naúčtují v tom chlebu a mlíku. Ale hlavně, že všichni utrácejí a platí daně a kola ekonomiky se otáčejí. Čím víc, tím líp.
Několikrát jsem taky přemýšlela, na co je lidstvu, že existuje tisíc druhů jogurtu v jednom regále. Tisíc druhů jogurtu jako tak mi nevadí, jeden ve Lhotě, jeden v Újezdě, každá mlékárna má něco. Ale proč tahat jogurt z Budějovic do Ostravy a naopak? Protože zaměstnáme řidiče kamionů, organizovčíky ve skladech... a hlavně, že všichni platí a platí daně a všichni se zas máme o něco líp.

Sortiment je taky zhusta výpovědí o lidstvu. V poslední době jsem zasnamenala, že koupit normální koření je čím dál větší problém, protože dnešní člověk neví, že brambory se vaří s kmínem a do rizota patří šafrán. Mezi Gril směsí, Steak směsí (ano, věru kultivovaná čeština. Tomu, kdo to vymyslel, nechť uši v bolestech upadnou...) a jazykově méně odpornými směsmi na kuře, krůtu, krávu, špagety (proboha... kdo sype nějaké neřádstvo k těstovinám?), řízky (jaké koření se dává do řízků? Nebo nemáme na mysli to samé, tedy flákotu obalenou ve strouhance?), instantní cosi do svařáku (instatní koření?! To jako někdo očekává, že si takovou věc pustím domů?) a kdovíco ještě. Hřebíček a anýz se musí kupovat v kořenářství. I různá předvyrobená jídla se vyskytují hojněji. Osobně soudím, že spáchat si omáčku na těstoviny v milionu verzí je jednodušší, potěšitelnější, chutnější a v neposlední řadě levnější, než si koupit něco ve sklínce (kouzlo je v tom, a řeknu vám to zcela zadarmo, že aby to chutnalo jako ze sklínky a trochu líp, nestačí jenom něco pomíchat v rajčatovém protlaku [vsuvka do vsuvky: nebavím se o kečupu, ten jí jenom Američani a barbaři] na pánvi, ve které to budete míchat, je potřeba osmažit cibulku a teprve potom přihodit rajčata). Nemluvě o těch plastikových pikslích s porcí čehosi, co pro přesnost nenazývám jídlem. Instantní poživatiny taky bují v regálech v míře nevídané...

Onehdy jsem četla, že moderní lidi pořád čumí po světě, nebo spíš po reklamách, ty jsou křiklavější než život, a proto mají větší ten kousek mozku, který vidí... na úkor kousků, které čuchají a chutnají. Proto jsou asi ochotní jíst kde co. Já mám asi všechny kousky stejně velké, protože instantní jídla nejsem schopná jíst, cítím v nich to, co tam nemá být. Kromě toho mám alergii na glutaman. Další kategorie, která roste a varíruje, jsou sladkosti, chlasty a divnojídla. A levný šunt, český občan má asi rád množství (a podle toho to taky vypadá v oblasti panděr).

Asi jsem divná, když si myslím, že když žijeme v kraji jablek a zelí, není nám zapotřebí požírat ananasy a bambus. On to asi někdo kupuje, když to v obchodech mají, obchodníci nejsou spolek pro povznesesní lidstva a multikultůru v praxi, obchodníci vydělávají peníze. A když přesvědčí lidi, že hrozny z Jižní Afriky nejsou zločin, ale naopak, jsou zdravé, protože se v nich tu a tam potuluje nějaký osamělý vitamín... no, radši neřešit. A když už jsem u systémových vad, možná, že kdyby někoho napadlo zrušit eurounijní dotace a jídlo bylo drahé, tak by došlo k nápravě systémových vad (kromě dotací samých) jako je nadměrná vyžranost obyvatelstva a plýtvání na každém rohu. Nemluvě o tom, že by se mohly vyrávět výhradně a pouze biopotraviny, čímž by vznikla pracovní místa v zemědělství (heh, jsem už jako reklamní agent...) a taky by se ušetřilo na externalitách typu zhuntovaná krajina.

No, zpět na zem. Jsem jednoduchý člověk, jím jednoduše a nakupuju jednoduše. Štve mě, když nemůžu najít své jednoduché potraviny, protože nejsou v módě nebo tak něco. Občas se rozzuřím, že mezi předpřipraveným čímkoli nenajdu prostý rajčatový protlak, ale konec konců, nežiju proto, abych jedla.

Tož tak.
vaše čtenářka Gentiana


Ano, bio a nebio, to je také otázka do pranice. Jsem pro, ale je fakt, že zelenina, kterou můžeme koupit tady v Tescu, to je spíš polystyren než cokoli jiného. Jedním slovem fuj. Prý je to fuj z Polska.

TÉMATA:
DŮM A BYT