shutterstock-26809405.jpg

Foto: Shutterstock

Mnoho lidí však debatuje o tom, zda by měly být plody konzumovány se slupkou, nebo bez. Dr. Siddhant Bhargava, odborník na potraviny, životní styl a wellness, říká, že každé jídlo, které lze jíst se slupkou, bychom tak měli konzumovat.

„Vždy si vybírejte spíše ty plody, které lze konzumovat se slupkou, než ty, které se musí loupat,“ říká ve videu na svém Instagramu. Ovocné a zeleninové slupky jsou nabité základními živinami a je v nich velké množství vlákniny. „25 až 30 procent nutričních výhod ovoce, jako jsou vitamíny a minerály, najdeme v jeho slupce,“ dodává. Mezi ovoce, které lze konzumovat bez oloupání, patří broskve, hrušky, švestky, hroznové víno, jablka nebo třeba guavy.
 
Některé studie také ukazují, že konzumace ovoce se slupkami může způsobit větší sytost, a tím zahnat hlad. Může dojít buď k fyzickému napnutí žaludku, zpomalení jeho vyprazdňování, nebo k ovlivnění rychlosti, při které se v těle uvolňují hormony plnosti. Neloupané ovoce a zelenina tedy mohou nejen zvýšit váš denní příjem živin, ale také vám můžou pomoci s hubnutím.

Zdroje: Instagram Dr. Siddhanta Bhargava, Healthline, Indian Express