Foto: Shutterstock
Mnoho lidí však debatuje o tom, zda by měly být plody konzumovány se slupkou, nebo bez. Dr. Siddhant Bhargava, odborník na potraviny, životní styl a wellness, říká, že každé jídlo, které lze jíst se slupkou, bychom tak měli konzumovat.
„Vždy si vybírejte spíše ty plody, které lze konzumovat se slupkou, než ty, které se musí loupat,“ říká ve videu na svém Instagramu. Ovocné a zeleninové slupky jsou nabité základními živinami a je v nich velké množství vlákniny. „25 až 30 procent nutričních výhod ovoce, jako jsou vitamíny a minerály, najdeme v jeho slupce,“ dodává. Mezi ovoce, které lze konzumovat bez oloupání, patří broskve, hrušky, švestky, hroznové víno, jablka nebo třeba guavy.
Některé studie také ukazují, že konzumace ovoce se slupkami může způsobit větší sytost, a tím zahnat hlad. Může dojít buď k fyzickému napnutí žaludku, zpomalení jeho vyprazdňování, nebo k ovlivnění rychlosti, při které se v těle uvolňují hormony plnosti. Neloupané ovoce a zelenina tedy mohou nejen zvýšit váš denní příjem živin, ale také vám můžou pomoci s hubnutím.
Zdroje: Instagram Dr. Siddhanta Bhargava, Healthline, Indian Express
Nový komentář
Komentáře
Asi záleží na tom, co to je a co s tím chci dělat. Někdy je loupání vhodné. I když mě občas překvapí lidé, kteří loupají něco, co podle mého názoru prakticky loupatelné není a oni to přesto dokážou.
Článek zmiňuje švestky a hroznové víno - to bych teda fakt loupat nechtěla, to musí být práce "pro vraha". Ono už i loupání např. rajčat mi přijde jako dokonalý opruz a jsou lidi, že to dělají. Na druhou stranu někomu nic jiného než loupat kde co nezbývá, protože z nějakého osobního důvodu by mu to jinak nešlo sníst. Nemá na to zuby nebo má jiný problém. Plus jsou zase jiní odborníci, kteří doporučují přesný opak toho, co tento článek.
Shrnuto - ať si to dělá každej jak uzná za vhodné.
Pokud jím jablka vlastní neloupu, kupovaná velmi pečlivě myji a někdy i loupu a pokud zpracovávám jakékoliv, tak loupu vždy. Mě ty slupky prošlé pečením vadí, stejně tak v kompotu bych je nechtěla mít...
Nikdy by mě nenapadlo jablko nebo hrušku loupat. To je právě to nejlepší, to šťavnatý křupnutí slupky. Mně z jablka nezbyde nic, maximálně stopka pokud ji má, jím i jádřinec.
A ja si jablka loupu.
Já vždy jím ovoce ze slupkou loupat ovoce byse my nechtělo a neznám nikoho z okolí kdoby to dělal.