Chuť dětství přímo na jazyku. Následující sladkosti určitě budete znát, pokud patříte k těm dříve narozeným. A dost možná jsou dobře známé i mladším ročníkům. Některé tuzemské sladkosti se v České republice či na Slovensku vyrábějí už desítky let a pořád chutnají. Ale jdou s dobou. Výrobci mění obaly a přicházejí s novinkami. Víte, kolik je některým vybraným pochutinám?

  • Jak napovídá obal, padesátnici oplatku Milu si nejlépe vychutnáte se šálkem kávy. Tatranku si nejen do hor můžete vzít už 74 let. Hořké Ledové kaštany se na trhu objevily v roce 1966 a drží se na něm už 53 let. Poslední novinkou je varianta v mléčné čokoládě. 

  • Pribináček neboli pramen zdraví z Posázaví se začal vyrábět v roce 1954, takže je mu úctyhodných 65 let. Milovníky sladkého už 47 let obšťastňuje zahuštěné slazené mléko Pikao. Do středního věku, konkrétně do 40 let, dorostlo Granko. 


  • Fanoušci pražské Slavie si mohu pocucávat vlastní bonbony již 51 let, s výrobou se začalo v roce 1968. Bonbony Bon Pari jsou o něco mladší, je jim 42. Lisované bonbony, takzvaná lipíčka, upouštěly továrnu v Liberci už v roce 1912. 

  • Pro milovníky všeho s kávovou příchutí je tu Kofila, které táhne na stovku, prodává se od roku 1923. Kulaté oplatky Fidorky jsou prvorepublikovými dámami, jejich vznik se datuje do 20. až 30. let. A kávenky? Rokem zrození slovenských kolegyň je 1961. 


  • Uvedení marcipánového dezertu Metro bylo vskutku velkolepé. Vzniklo v roce 1974 na počest otevření první linky C pražského metra. Po revoluci měla výroba přestávku, ale později došlo k její obnově. Původ barevných lentilek lze vysledovat do roku 1907. Dvě potěšení v jednom, a sice žvýkačku a tetování, je možné zakoupit od roku 1968, kdy se začalo vyrábět Pedro. Úkol osvěžit dech plní Antiperle 59 let. 

  • Tradičním tvarohovým „cucem na kládě“ Míšou se lze osvěžit od roku 1962. 



Foto: Kosik.cz

Jakou sladkost si kupujete už dlouhá léta a nedáte na ni dopustit?

Reklama